Élet-Stílus

Még egy Google-keresés is légszennyező

A világ legnagyobb forgalmú keresőjét igénybe venni két keresésre annyi káros anyag kibocsátásával jár, mint felforralni egy kancsónyi teát.

Alex Wissner-Gross amerikai fizikus kutatásokat folytatott annak érdekében, hogy kiderítse, mekkora környezeti hatása van a Google-keresésnek. Egyes fizikusok aggodalommal tekintenek az információtechnológia (IT) környezeti hatásaira. Egy friss tanulmányból az derül ki, hogy globálisan az IT-szektor annyi üvegházhatású gázt termelt, mint az összes légitársaság együttesen.

Wissner-Gross tanulmánya rámutat, hogy egy tipikus Google-keresés közel 7 gramm szén-dioxidot állít elő. A második keresés esetén ez a szám már a duplájára növekszik, ez a mennyiség pedig már megegyezik egy elektromos teafőző által generált szén-dioxiddal.

A harvardi tanulmány szerint a kibocsátás a világszerte kialakított Google-adatközpontok számítógépeinek káros környezeti hatása. A fizikus elmondása szerint a keresőmotor gyors találatot ad minden esetben, ám ez annak köszönhető, hogy egy időben számos adatközpontot használ kereséskor, ezzel még több szén-dioxidot kibocsátva, mint néhány versenytársa – olvasható a BBC Online kiadásában.

Wissner-Gross kutatása rámutat, hogy 0,02 gramm szén-dioxidot hozunk létre minden egyes online töltött percben. Ez egyáltalán nem hangzik soknak, viszont szakértők napi 200 millióra teszik az internetes keresések számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik