Élet-Stílus

Szmogriadó Budapesten

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten a főpolgármester; tilos a nyílt téri égetés, az autósoktól pedig önkorlátozást kér a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton.

A főpolgármester kéri a lakosságot és a közintézményeket, hogy elsősorban a kedvezőtlenül sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű járművek fővárosi használatát szüneteltessék. Kérik, hogy mérsékeljék a gépkocsi-használatot és a saját jármű helyett a közösségi közlekedést használják, továbbá csökkentsék kibocsátásukat a légszennyező források üzemeltetői, a nyílt téri égetés pedig tilos.

“A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain 2009. január 7-9. között elérte a tájékoztatási fokozatot (75 mikrogramm/köbméter). Ezzel életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata (…) A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi (szmog) – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, majd a legsúlyosabb esetben a riasztási értéket érheti el vagy haladhatja meg” – áll a közleményben, amely tartalmazza azt is, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon vannak érvényben a legszigorúbb levegőtisztasági határértékek.

Jelenleg Csepelen a legmagasabb a szálló por koncentrációja. Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/köbméter) is elérné két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a következő napon sem javul, akkor a szmogriadó riasztási fokozatát kell elrendelni Budapesten.

A meteorológiai előrejelzések szerint egyébként a következő napokban várhatóan csökken a szálló por koncentrációja. A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést vált ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat.

A jelenlegi gázkorlátozás miatt azok az erőművek, illetve hőtermelők, amelyek képesek alternatív üzemanyaggal, például olajjal üzemelni, áttértek erre. Az olajtüzelésű erőművek ugyanakkor kedvezőtlen hatást gyakorolnak a levegőminőségre, különösen a szálló por koncentrációjára. Ebben a helyzetben a Főpolgármesteri Hivatal még szmogriadó esetén sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsi használat csökkentésével javítható a levegő minősége – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik