Élet-Stílus

Éjszakázzon a víz alatt Dubaiban!

Vízalatti luxushotel, repülőgépből kialakított szálló, Armani-stílusban berendezett lakosztályok, üvegfalú apartmanok a természet lágy ölén – csak néhány példa a 2009-ben átadásra kerülő szállodák közül.


Szálloda a tenger mélyén

Ahogy 2008-ban az Atlantis nevű 6 csillagos luxusszállodával, úgy minden bizonnyal idén is az emirátusokbeli Dubai viszi el a pálmát a világ első, vízalatti hoteljének, a Hydropolisznak a megépítésével. A londoni Hyde Park alapterületű (mintegy 260 hektáros) szállodának – amely a német építész, Joachim Hauser tervei alapján valósul meg – a vízalatti része a Perzsa-öböl felszíne alatt mintegy 22 méterre fekszik. A Jumeirah Beach partszakaszon felépített luxusszállodát már most 10 csillagosként emlegetik.

(forrás: designbuild-network.com)

A Hydropolisz jelentős része a tenger alatt helyezkedik el (forrás: designbuild-network.com)

A körülbelül 85 milliárd forint beruházással épült Hydropolis három fő részből áll majd: a vendégek fogadására alkalmas hullám alakú dómból, a több mint 500 méter hosszú üvegalagútból (amelyben kisvasúton szállítják a látogatókat a vízalatti lakosztályokhoz), valamint a 220 szobás tengeralatti komplexumból.

Némó kapitánynak érezheti magát a szállóvendég

Némó kapitánynak érezheti magát a szállóvendég

Ugyancsak Dubaiban nyitja meg kapuit – várhatóan 2009 utolsó negyedévében – a divatcézár, Giorgio Armani szállodája (az Armani Hotel) a világ legmagasabb épületében, Burj Dubai felhőkarcolóban. A spa-részleggel is felszerelt, 5 csillagos luxushotel 175 szobáját egyaránt az Armani-stílus fogja uralni. A dubai átadást a következő években újabbak követik: Milánóban, Londonban és New Yorkban is épül egy-egy Armani Hotel.

A Grand Corniche hotel látványterve (b) és az Armani Hotelnek otthont adó Burj Dubai (j)

A Grand Corniche hotel látványterve (b) és az Armani Hotelnek otthont adó Burj Dubai (j)

Abu Dhabi sem marad le idén a szállodaátadásokban. Egyrészt Európa legnagyobb luxushotellánca, a Rocco Forte Collection itt nyitja meg novemberben az első közel-keleti szállodáját. A 120 szobás luxushotel 28 milliárd forintos beruházásból épül. Másrészt az abu dhabi székhelyű Bin Salem Csoport itt építi fel közel 20 milliárd forintból az 5 csillagos Grand Corniche hotelt. A 35 emeletes szálloda – amely 349 szobát, 144 lakosztályt, 4 emeletes parkolóházat és egy 3600 méter hosszú, fedett bevásárlóutcát is magába foglal – átadása decemberre várható.
Horvát és görög profilváltás

Rodosz igyekszik kibújni a „bulizós” imázsából, melyet luxushotelek megnyitásával kíván elérni. A sort a Kalathoszban idén megnyíló 5-csillagos Atrium Prestige Thalasso spa-szálloda nyitja, amelyet Kallitheában az Elysium Resort & Spa és a La Marquise követ. A tavasszal már vendégeket fogadó Atrium Prestige a 254 szobán és hat éttermen kívül az Égei-tengerre, főképpen a Kalathosz-strandra néző, csodálatos panorámát kínál. A szálloda spa-központja egészségmegőrző kezelések sorával, valamint beltéri és szabadtéri úszómedencékkel várja a pihenni vágyókat.

Míg a Rhodosz városától 9 km-re található, 332 szobás Elysium idén áprilisban, addig a fitneszközponttal és lagúnastílusú szabadtéri medencéivel felszerelt, a római kori termálfürdő romjai közelében fekvő La Marquise luxushotel májusban nyitja meg a kapuit.

A rodoszi (atriumprestige.gr)

A rodoszi 5 csillagos spa-szálloda (forrás: atriumprestige.gr)

Már a múlt évben számos egészségturisztikai beruházás indult Horvátországban, amelyek elsősorban a nyári szezon kiterjesztését célozták meg. Nemcsak szélesítik a klasszikus szállodák szolgáltatásait a wellness jegyében (például Mali Losinjban a Hotel Aurora, Splitben a Hotel Marjan, Dubrovnikban pedig a Plakir Hotel született újjá Valamar Lacroma Resort néven), hanem új, spa-részleggel felszerelt luxusszállodákat is létesítenek.

Az év közepétől már igénybe vehetjük a rovinji Monte Muliniban épülő wellness-szálloda, a Hotel Lone szolgáltatásait. A masszázs-, szépség- és szaunaközpontot is magába foglaló komplexumot horvát dizájnerek álmodták meg, emiatt a formája is különleges: a tengerparttal és erdővel határolt létesítmény egy szabályos Y betű alakú.

Hotelek ínyenceknek

Aki nem a víz alatt szeretne megszállni, de mégsem vágyik egy klasszikus hotelbe, az is megtalálhatja a kedvére valót. Január közepén nyílik Svédországban, a stockholmi Arlanda repülőtér szomszédságában az első Jumbo szálló. A Boeing 747-es repülőgépből kialakított hostelben a 25 darab 6 négyzetméteres szobák berendezése viszonylag spártai egyszerűségű (a bútorzat egy ágyból, a fölötte kialakított csomagtárolóból és egy laptévéből áll), a zuhanyzók és a vécék is csak a folyosó végén találhatók. A házasulandókat az 1976-ban készült gép egyik szárnyában kialakított házasságkötő teremmel és az egykori pilótafülkéből átalakított nászlakosztállyal csábítják.

Különleges élményről gondoskodik a Jumbo Hostel (b) és a norvég Landscape Hotel

Különleges élményről gondoskodik a Jumbo Hostel (b) és a norvég Landscape Hotel (j)

A norvégiai Alstad sem éppen egy mindennapi szállodával rukkol elő nyárra: a természetbe teljesen beolvadni igyekvő Juvet Landscape Hotel elsősorban az ökoturizmus híveit várja. Az üvegfalakkal övezett, 10 kocka alakú lakosztály fémlábakon egyensúlyoz majd az erdei környezetben – így a szállóvendégek egyfolytában érezhetik a természet közelségét –, a szobák belső kialakításáról pedig modern dizájnbútorok gondoskodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik