Élet-Stílus

Meghalt az első punkgitáros

Ron Asheton "a gitár istene" volt, aki inspirációt jelentett mások számára - zenésztársa, Iggy Pop és zenekara, a Stooges szerint így fognak emlékezni a 60 éves korában elhunyt gitárosra azok, akik együtt dolgozhattak vele és tanulhattak tőle.

Ron Ashetont, a Stooges alapító gitárosát kedden találták holtan otthonában, a michigani Ann Arborban. Holttestét a rendőrség fedezte fel, miután egy aggódó barátja bejelentést tett, miszerint napok óta nem tudja elérni Ashetont. A rendőrség közlése szerint a zenész, akit kanapéján találtak meg, már napokkal korábban meghalt, idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

Részlet Iggy & The Stooges koncertjéből

Iggy Pop, a Stooges sikeres szólókarriert is befutott énekese, akit saját bevallása szerint sokkolt legjobb barátja halála, a zenekarral közös nyilatkozatban emlékezett Ron Ashetonra, aki a Rolling Stone magazinnak a világ 100 legjobb gitárosát felvonultató listáján a 29. helyen szerepel.

A Stooges, amelynek zenéje olyan punk- és alternatív együttesekre volt erőteljes hatással, mint a Sex Pistols, a The Ramones és a The White Stripes, 1967-ben alakult és 1974-ig működött folyamatosan, amikor is három – mérsékelt közönségsikert aratott, de azóta klasszikussá vált – album után feloszlott.

Mialatt a Stooges működése szünetelt, Ron Asheton az 1980-as és 1990-es években több horrorfilmben szerepelt. Az együttes csaknem harmincéves szünet után 2003-ban ismét zenélni kezdett és 2007-ben The Weirdness címmel új albumot is kiadtak. A zenekart jelölték a Rock and Roll Hall of Fame-be, a rockzene halhatatlanjainak dicsőségcsarnokába.

Iggy Poppal és a Stooges-zal Ron Asheton Budapesten is játszott a 2006-os Sziget Fesztiválon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik