Élet-Stílus

Közösen lép fel a két gitárklasszis

Igazi rockszenzáció készül: Eric Clapton és Jeff Beck, a brit fehér blues és rock két gitáros nagyágyúja februárban Japánban együtt lép színpadra. A két klasszis eddig csak kisebb bulikon vagy stúdióban zenélt együtt, nagyobb koncerten azonban soha.

Beck és Clapton két koncerten lép fel február 21-én és 22-én a szigetországban. A nem mindennapi eseményről beszámoló Rolling Stone rockzenei magazin megemlíti, hogy Eric Clapton a 4., Jeff Beck pedig a 14. helyezett volt a lap gitáros örökranglistáján. Az eseményről hírt ad a két gitárfenomén honlapja is.

Ami közös bennük: mindketten tagjai voltak a hatvanas évek derekán a Yardbirds együttesnek, Jeff Beck váltotta Eric Claptont szólógitárosként 1965-ben; mindketten otthonosak a bluesban és a rockban is. Eric Clapton eddigi pályafutásán 17 Grammy-díjat kapott, háromszoros rock and roll halhatatlan (szólóban, a Yardbirds és a Cream tagjaként is).

Közösen lép fel a két gitárklasszis 1

Jeff Beck gyűjteménye szerényebb: 4 Grammy, a Yardbirds révén a rock halhatatlanja, szakmai körökben elismert, de nem közönségkedvenc lemezek. Jeff Beck vendége volt Eric Clapton 2007-es Crossroads fesztiváljának, de akkor nem muzsikáltak együtt.

Eric Clapton karrierje csillogóbb a Yardbirds után: John Mayallal, a Creammel, a Blind Faith-szel, a Derek and The Dominoes-zal pengetetett, számos szuperkoncerten lépett fel. Becknek sincs oka panaszra, hiszen a Jeff Beck Groupban együtt játszhatott például Rod Stewarttal, azután az amerikai Vanilla Fudge két kitűnőségével, Tim Bogerttal és Carmine Appice-szal, emellett sokéves szólókarrierrel büszkélkedhet.

Idén mindketten komoly koncertek, turnék előtt állnak. Clapton februárban többször fellép a tokiói Budokanban, játszik Ausztráliában, majd több alkalommal a londoni Royal Albert Hallban vendégeskedik. Jeff Becket szintén Japánba várják több koncertre, már januárban Ausztráliában kezd hosszabb turnét, s ellátogat Új-Zélandra is. Nem hanyagolja el Európát sem, olaszországi, spanyolországi és franciaországi koncertek szerepelnek programjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik