Élet-Stílus

Hova utazzunk 2009-ben?

Vilniusba, Linzbe és Isztambulba a kulturális programkavalkád miatt, a filmpremierek nyomán Ausztráliába, Chilébe, Bolíviába és az olaszországi Siennába, míg a 2010-es sporteseményekre való rákészülés miatt Dél-Afrikába és Vancouverbe érdemes az idén elutaznunk.


Elstartolt az új kulturális év

2009-ben Vilnius és Linz veszi át Liverpooltól és a norvég Stavangertől Európa kulturális fővárosa címet. A litván főváros több mint 900 kulturális, művészeti, illetve közéleti-közösségi eseménnyel (Shakespeare Hamletje, klezmerfesztivál, rockkoncert, stb.) várja az érdeklődőket, ráadásul a Vilnius 2009 programsorozat – amelyre négy kontinensről, azon belül húsz európai országból várnak művészeket – 60 százaléka ingyenes lesz. A szervezők 3 millió látogatóra számítanak, és becsléseik szerint a kulturális év közel 15 százalékkal dobja meg Vilnius és Litvánia idegenforgalmát.

Vilnius mellett Linz is gőzerővel készült az idei kulturális évre, válogatni is nehéz lesz a 220 rendezvényt, előadást és kiállítást felvonultató kínálatból. A kulturális, zenei produkciók, fesztiválok mellett Ausztria az infrastruktúra és a beruházások terén is megtett mindent, hogy még több turistát csábítson magához 2009-ben: kedvezményes vasúti jegyeket kínál, amellyel a városi tömegközlekedést is igénybe vehetjük, a rendezvényekre pedig kedvezményes belépőket biztosít.

Isztambul ugyan csak egy évvel később, 2010-ben Péccsel közösen lesz Európa Kulturális fővárosa, ám már javában készül erre a feladatra. Többek között elkezdődött 88 történelmi épület (a Topkapi palota, az isztambuli bazár, a Gülhane park, stb.) felújítása és az új létesítmények (pl. egy 73 ezer négyzetméteres kulturális komplexum) „felhúzása”.

Ha már amúgy is az ünnepi készülődésnél tartunk, érdemes idén Berlinbe is ellátogatni, hiszen a német főváros a berlini fal ledöntésének 20. évfordulóját ünnepli. Különleges eseményekben Bermudán, a londoni Hampton Court Palotában, valamint Tel Avivban sem lesz hiány, ugyanis a szubtrópusi sziget a fennállásának a 400., Anglia VIII. Henrik trónra lépésének az 500., míg Izrael legnagyobb városa a 100. évfordulóját ünnepli ebben az évben.

Hova utazzunk 2009-ben? 1

New York, New York

Tavaly novemberben megkaptuk a várva várt amerikai vízummentességet – bár az csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes –, így akár az Egyesült Államokat is nyakunkba vehetjük 2009-ben. Az amerikai elnökválasztás apropójából Washington és Hawaii (itt született Barack Obama), a pénzügyi-gazdasági válság nyomán pedig New York (különösen a Wall Street) felfedezése válhat izgalmas utazásnak. Ráadásul a trenddiktáló legjelentősebb útikönyvkiadók és utazási portálok jóslatai szerint is 2009-ben az Egyesült Államok iránt nőhet meg az utazási kedv. Az USA nemzeti parkjai a „turistatársadalom” legkedveltebb útikönyvének, a Lonely Planet kiadónak, míg Florida és Alaszka (amely a tagállammá válásának az 50 éves évfordulóját ünnepli) a világ legnagyobb utazási portálnak számító TripAdvisor toplistájába került be.

Ha idén is trendik szeretnénk lenni, és Amerika mellett más top úti célokra vágyunk, akkor ne hagyjuk ki a mérvadó előrejelzéseket. A Lonely Planet szerint idén Baszkföldre, Tasmániára (Bay of Fires), Chiloéra (Dél-Amerika második legnagyobb szigete), a thaiföldi Ko Taóra, Laoszra (Nam Ha) és a Spitzbergák szigetcsoportra irányul a turisták figyelme. A TripAdvisor szerint egy szardíniai üdülőfalu (Budoni), Agia Galini nevű krétai városka, az olaszországi Peschiera del Garda, a spanyolországi Torre del Mar, az írországi Ardmore és a németországi Goslar lesznek az idei év népszerű desztinációi. Míg a Concierge.com 2009-es toplistájába Bolívia, Libanon (Bejrút), India (Rajasthan), addig a Frommers összeállításába Új-Zéland (Waiheke-sziget) és a kolumbiai Cartagena is bekerült.

Sportimádóknak, filmrajongóknak

Bár az idei év nem halmoz el minket olyan színes sporteseményekkel, mint a tavalyi (lsd. pekingi olimpia, svájci-osztrák foci-Eb), ennek ellenére akár már 2010-re is „rákészülhetünk”: egyrészt megelőzhetjük a versenyre érkező turistatömeget, másrészt ízelítőt kaphatunk az infrastrukturális beruházásokból. Választhatjuk a dél-afrikai Fokvárost, amely gőzerővel készül a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra, vagy pedig a kanadai Vancouvert, ahol már a téli olimpiára épült pályákat tesztelik. Ha pedig a helyszínen akarunk szurkolni a Bajnokok Ligája döntőjén, akkor májusban Róma felé vegyük az irányt.

A filmpremierek is vonzó úti célokkal szolgálnak a filmturisták számára. A dél-amerikai Cartagenában forgatott, tavaly bemutatott Szerelem a kolera idején című film visszahozta Kolumbia népszerűségét, mint ahogy azt a Frommers toplistája is bizonyítja. James Bond legújabb bevetése (a tavaly novemberben bemutatott Quantum csendje) – a korábbi 007-es filmek slágerhelyszínei alapján – minden bizonnyal Chile, Bolívia, illetve az olaszországi Sienna népszerűségét dobja meg az idén. Egy ausztráliai utazásra pedig a Nicole Kidman és Hugh Jackman főszereplésével készült Ausztrália című film szolgáltat indokot a filmturistáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik