Élet-Stílus

Ki volt az év külföldi sportolója?

A 2008-as esztendő legjobb csapata után az év külföldi sportolóját keressük. A jelöltek: a jamaikai villám Usain Bolt, az úszófenomén Michael Phelps, a Manchester Uniteddel taroló Cristiano Ronaldo, a tenisztrónt elfoglaló Rafael Nadal vagy a száguldó cirkusz fiatal sztárja, Sebastian Vettel.

Usain Bolt

A jamaikai sprinter nevét csak az atlétikában járatosak ismerték a pekingi olimpia előtt. Az ötkarikás játékokon aztán a mindössze 22 éves Usain Bolt a teljes mezőnyt lealázva, hatalmas világcsúcsokat repesztve győzött a férfi 100 illetve 200 méteres síkfutásban. Teljesítményét a 4×100-as jamaikai váltóval koronázta meg, természetesen újabb világrekorddal zsebelte be harmadik olimpiai aranyérmét.

A hátát nézték Pekingben a riválisok (MTI/EPA)

A hátát nézték Pekingben a riválisok (MTI/EPA)

Michael Phelps

A jamaikai sztáron is túltett Michael Phelps, aki nem kevesebb mint nyolcszor állhatott fel a dobogó tetejére az ötkarikás játékokon. Nyolc aranyérméből hetet világcsúccsal nyerte Michael Phelps, aki háromszor éppen Cseh Lászlót szorította a dobogó második fokára. Az amerikai úszó földöntúli teljesítménye sokak szerint aligha magyarázható tehetségével. Phelps doppingellenőrzései idáig rendre negatív eredményt hoztak, így neki is meg kell adni az ártatlanság vélelmét.

Megszorították, de verhetetlen volt (MTI)

Megszorították, de verhetetlen volt (MTI)


Cristiano Ronaldo

A stílusát lehet szeretni vagy utálni, ugyanakkor el kell ismerni, hogy a portugál zseni volt az elmúlt esztendő toronymagasan legjobb futballistája. Cristiano Ronaldo vezérletével a Manchester United csapata az angol bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a klubvilágbajnokságon is a csúcsra ért. Az Európa-bajnokságra a kimerítő szezont után fáradtan érkezett, de a portugál válogatott gyengébb produkcióját nem szabad a nyakába varrni.

Az Aranylabdával (MTI/EPA)

Az Aranylabdával (MTI/EPA)

Rafael Nadal

Hosszú éveken keresztül Roger Federer uralta a teniszmezőnyt, a riválisok csak salakon tudták megszorítani a svájci klasszist. Idén azonban megtört az egyeduralma, a korábban salakspecialistának tartott Rafael Nadal Wimbledonban is legyőzte. A spanyol játékos később a pekingi olimpián is diadalmaskodott, és a világranglistán is letaszította a trónról a riválisát. Nadal a Davis-kupában is a csúcsra ért a spanyol csapattal, igaz az argentinok elleni fináléban kisebb sérülés miatt nem játszhatott.

Az új teniszkirály (MTI/EPA)

Az új teniszkirály (MTI/EPA)

Sebastian Vettel

Egy ideig haboztunk, hogy minden idők legfiatalabb világbajnokát, Lewis Hamiltont vagy a feltörekvő német tehetséget válasszuk. Végül azért maradtunk Sebastian Vettel mellett, mert a Schumi-utódnak kikiáltott F1-pilóta egy, az élcsapatokhoz képest sokkal gyengébb autóval nyújtott emlékezeteset, és szerezte meg első futamgyőzelmét Monzában, és végzett összetettben 35 ponttal a 8. helyen.

A 21 éves Schumi-utód (MTI/EPA)

A 21 éves Schumi-utód (MTI/EPA)

Vettel teljesítményéről sokat elárul, hogy hasonló autóval a sokkal rutinosabb Sebastien Bourdais mindössze négy pontocskát szorgoskodott össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik