Élet-Stílus

Új internetes támadások

Az egész világra kiterjedő gazdasági válság számos új internetes támadáshoz ad alapot, ezek között adathalász támadások is lesznek, például egy-egy bank bezárása körüli pletykák terjesztése, s olyanok is, amelyek könnyű jelzáloghitelt vagy újrafinanszírozást ígérnek.

Az informatikai biztonsággal foglalkozó Symantec a jövő évi biztonsági tendenciák kapcsán közölte: várhatóan azokat is megpróbálják becsapni, akiknek problémái vannak a hitel visszafizetésével, vagy például lefoglalták a házát.

A cég szerint az online feketegazdaság 2008-ra hatékony, világméretű piaccá nőtt, ahol millió dolláros értékben, rendszeresen adnak-vesznek lopott adatokat és csalásokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat: 2007 júliusa és 2008 júniusa között a Symantec kutatói szerint a bűngazdaság szerverein meghirdetett összes áru értéke meghaladta a 276 millió dollárt.

A Symantec tapasztalata szerint módszert váltottak a támadók. Míg korábban csak néhány kártékony kódot terjesztettek tömegesen, napjainkra átálltak a nagy veszélycsaládok küldésére. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a telepített kártékony programok a terjedés során gyorsan átalakulnak, s ezért nehéz ellenük védekezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik