Élet-Stílus

Vízumot és tiltott szexet hozott 2008

Gigaprojektek egymás hegyén-hátán

Utcabállal indult az idei év Liverpoolban, ugyanis a norvég Stavanger mellett a Beatles szülővárosának ítélte oda 2008-ra az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió. Az észak-angliai nagyváros közel 35 milliárd forintot költött és öt évig készült a rendezvénysorozatra, hogy aztán olyan sztárokat vonultathasson fel, mint Paul McCartney, Ringo Starr, Gustav Klimt, Monet, Le Corbusier, a Berlini Filharmonikus Zenekar és a Kínai Nemzeti Balett társulat. Sőt, a kulturális évre időzítették a város legújabb hoteljének, a gombafejűek előtt tisztelgő, 110 szobás, 4 csillagos Hard Days Night szálloda átadását, ahol Beatles-relikviák között alhatnak a vendégek.

Ha már a 2008-ban megnyitott létesítményeknél tartunk, az emirátusokbeli Dubai egy újabb csúcskategóriás hotellel rukkolt elő: a mesterségesen kialakított Pálma-sziget “tetejére” épült Atlantis nevű 6 csillagos luxusszállodában „házhoz viszik” a tenger világát. 65 ezer tengeri állatfajt lehet megcsodálni a 11 millió literes mesterséges lagúnában, miközben úszógumival csúszkálhatunk az üvegfallal elválasztott, cápákkal és rájákkal teli medence mellett. Az állatvédők amúgy a „Szabadítsátok ki Willy-t” projekt mintára már a cápák kiszabadíttatásán dolgoznak. A látványos tengeri faunán kívül Atlantis romjai, delfinekkel teli medence és lépcsős toronytemplomból kialakított óriáscsúszda is várja a turistákat a szállodában, ahol a legdrágább lakosztály ára több mint 4 millió forintba kerül.

Dubai mellett az idei olimpiát szervező Peking sem maradt el a gigaprojektekben, többek között az új repülőtéri terminál (rövidítve: T3-as) átadását is az ötkarikás játékok évére időzítették. A mindössze 4 év alatt felépült pekingi repülőtér sárkány formájú új terminálja méretében felülmúlja a Pentagont, ami eddig a világ legnagyobb épülete címet birtokolta. Az 500 milliárd forintból „felhúzott” létesítmény, amely évente 50 millió utas fogadására alkalmas, a legdrágább olimpiai beruházásnak számított.

Tiltott szex, betiltott utazás

Nagy-Britannia nemcsak az Európa kulturális fővárosa évadra szervezett sokszínű gigaprogramjai miatt uralta a 2008-as turisztikai híreket, hanem egy gigacsőd és egy szexper miatt is gyakran szerepelt a szalagcímekben. Szeptemberben a brit turisztika történetének legnagyobb légi „mentőakciójára” került sor, mivel az XL, a harmadik legnagyobb brit utazási iroda, amely saját légitársasággal és több szakosított utazásszervező céggel rendelkezett, hirtelen csődje miatt utasok tízezrei rekedtek külföldön. Őket négyszáznál több menetrenden kívüli járattal szedték össze a világ minden pontjáról.

Vízumot és tiltott szexet hozott 2008 1

Egyébként a nyár folyamán egymás után dőltek be a légitársaságok és a hazai utazási irodák. Tönkrement a csak üzleti osztályt kínáló brit Silverjet, a Maxjet és az Eos légitársaság, majd a Zoom nevű brit-kanadai légitársaság omlott össze viharos gyorsasággal, a dán Sterling becsődölése pedig heti három, Budapest és Koppenhága közötti járat megszűnését vonta maga után.

Ami hazánkat illeti, öt utazási iroda (Szikra Tours, Horvát Utazási Iroda, Omnitours, Desert Voyages, Exotic Travel) zárta be végleg a kapuit, viszont megkaptuk a várva várt amerikai vízummentességet. Bár az csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes.

Fellélegezhetett a “sex on the beach”- per két brit vádlottja, ugyanis a dubai fellebbviteli bíróság felfüggesztette a kiszabott három hónapos börtönbüntetést, és egyben ki is utasította őket az országból. A vád szerint a nős, 37 éves Michelle Palmer és a 34 éves Vince Acors egy nyilvános strandon szeretkezett Dubaiban. A “szextettet” még az a tény is súlyosbította, hogy nem voltak házasok, ráadásul ittas állapotban is voltak, ami Dubaiban ugyanúgy tiltott, mint a házasságon kívüli szerelmi kapcsolat (különösen strandon).

Orvosi láda és Mamma mia-szigetek

A 2008-as év az egyiptomiak számára szigorúbb közlekedési intézkedéseket, míg egyes görög szigetek számára – hála a filmturistáknak – komoly fellendülést hozott. A drámai számú közúti baleset visszaszorítása érdekében bekeményítettek Egyiptomban: komoly pénzbírság, sőt akár féléves börtönbüntetés is várhat azokra, akik éjjel kivilágítás nélkül, illetve az út rossz oldalán autóznak, matuzsálemkorú taxijukkal száguldoznak, vagy éppen hiányzik a kocsiból a kötelezővé tett autós elsősegély láda. Az egyiptomi kormány nemcsak a közutakon, hanem a gízai fennsíkon is igyekezett rendet tenni: több mint 4 milliárd forint ráfordítással fémkerítéssel vették körül a piramisokat, a bejáratokat fémdetektorral és röntgenberendezéssel szerelték fel, valamint biztonsági kamerák százait állították üzembe Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz piramisánál.

Az idei nyár filmslágere, az örökzöld ABBA-slágereket felvonultató Mamma mia! című film nyomán sokan a forgatásnak helyszínt nyújtó görög szigetek (Szkopelosz és Szkiathosz) felé vették az irányt. A szállodafoglalási adatok alapján bő egy hónap alatt közel 70 százalékkal nőtt meg a szigetekre utazók száma, akik saját szemükkel akarták megnézni, hol is forgatott Meryl Streep, Pierce Brosnan és Colin Firth.

A novemberben bemutatott új Bond-film (Quantum csendje) pedig a 2009-es utazási trendekbe kavar bele minden bizonnyal, ahogy a korábbi 007-es filmek tették: többek között az Őfelsége titkosszolgálatában a svájci Schilthorn-hegy csúcsa, az Aranypisztolyos férfi a thaiföldi Phang Nga-öböl, a Casino Royal pedig Montenegro iránt keltette fel a turisták figyelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik