Élet-Stílus

Az olimpia után is nő a sportköltségvetés

Jövőre tovább nő a sportköltségvetés, noha a terület idén a pekingi olimpia miatt eleve kiemelt állami támogatásban részesült. Ezt Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter és Sárközy Tamás, a Nemzeti Sporttanács elnöke jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárca vezetője kifejtette, hogy bár a nyári játékokat követően a pénzügyi világválság kirobbanása utáni helyzetben a juttatások nyolc-tíz százalékos csökkenésére volt kilátás, az idei 13,7 milliárd forintos sportbüdzsé 2009-ben végül is 15,2 milliárdra emelkedik, amelyhez járul még a települési sportfeladatok ellátására szánt bő ötmilliárd forint.

Sárközy Tamás hozzátette, hogy mivel a pekingi játékok eredményei alapján az 1990 előtti korosztály tartalékai javarészt kimerülni látszanak, az új költségvetés az utánpótlás-nevelésre helyezi majd a hangsúlyt.

Ezzel kapcsolatban Gyenesei István közölte, hogy a fiatalok sportolására az ideinél jövőre 35 százalékkal több pénz jut majd, míg a versenysportban csak szerényebb növekedés lesz. Az olimpiai felkészülés szakmai támogatása 1,5 milliárdról 900 millió forintra csökken, ugyanakkor a minisztérium külön keretet alakított ki a téli és az ifjúsági olimpia, a nem ötkarikás sportágak és a kiemelt hazai sportrendezvények támogatására, így például a 2010-es úszó Európa-bajnokság előkészületeire 100 millió forint jut majd.

Az állam 3,6 milliárd forintot fordít az edzőtáborok működtetésére, valamint 800 milliót a Komjádi Uszoda és 360 milliót a Maty-éri víziközpont felújítására. A jégkorongozók a 170 milliós utánpótlás-támogatáson túl még 230 millió forintot kapnak, míg a vízilabdázók a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem 60, hanem 150 millióból gazdálkodhatnak, ami csak 10 millióval kevesebb az eddiginél. A pólósok ráadásul különböző alapítványokon keresztül további 91 millió forinttal számolhatnak.

A Vitray Tamást a 18 tagú NST élén októberben váltó Sárközy Tamás kiemelte, hogy a szervezet – melynek pénteki ülését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg a Parlamentben – ötpárti egyetértés mellett működik, az elmúlt három ülésen egyetlen ellenszavazat sem akadt. A közeljövő egyik legfontosabb feladataként azt jelölte meg, hogy a sportszervezetek juttatásai a korábbinál több hónappal hamarabb érkezzenek meg rendeltetési helyükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik