Élet-Stílus

Megtalálták az ellopott Váradi Bibliát

Pénteken visszavásárolták a XVII. században nyomtatott Váradi Bibliát, amelyet a nyolcvanas években loptak el a Ráday Gyűjteményből - mondta Bogárdi Szabó István református püspök.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke elmondta: ezt a könyvritkaságot a Ráday Gyűjteményben őrizték, ahonnan eddig tisztázatlan körülmények között eltűnt, minden bizonnyal valaki ellopta. A kuriózumszámba menő kötetet egy antikváriumban találták meg, ahol éppen aukcióra bocsátották volna, ám az egyházkerület visszavásárolta.

A református püspök kitért arra, hogy a Váradi Biblia nyomtatási munkálatait le kellett állítani, amikor 1660-ban a török ostrom alá vonta a várat.

Miután a török az erődítményt bevette, megengedte az ott lakóknak, hogy a széljegyzetekkel ellátott, majdnem kész kötetet a nyomdai gépekkel együtt részben Kolozsvárra, részben Debrecenbe szállítsák. Ennek eredményeként 1661-ben kiadták a Károli Gáspár-féle fordítás továbbfejlesztett változatát.

A Váradi Biblia címmel táncjátékot is mutattak be augusztusban Debrecenben a Csillagocska Alapítvány szervezésében magyar, román és török gyermektánccsoportok közreműködésével. A Váradi Biblia kalandos történetét elbeszélő darab ősbemutatóját a Biblia évéhez kapcsolódóan szervezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik