Élet-Stílus

Kidobott pénz volt az amerikai magyar kulturális évad?

Kritikus véleményt fogalmazott meg a 2009-es amerikai magyar kulturális évad kapcsán az Amerikai Magyar Népszava Szabadság. Az Egyesült Államok legnagyobb magyar nyelvű lapja, amely szerint a fesztiválra költött 700 millió forintos magyar kormányzati támogatás ablakon kidobott pénz.

“A magyar kulturális évad eseményeire fél év múlva senki nem fog emlékezni, elköltöttek 3 és fél millió dollárt, szórakoztatták az amerikaiakat, akiknek fogalmuk sem lesz arról, hogy ez itt most egy magyar kulturális évad volt” – írta Bartus László főszerkesztő Rosszkedvünk évada című cikkében. “Egyesek a magyar adófizetők pénzén jó kapcsolatokat vásárolnak, és az égvilágon semmi nem változik meg” – hangsúlyozta.

Így nem volt értelme

A lap szerint az egész magyar fesztiválnak akkor lenne értelme, ha az eseménysorozatot közösen szerveznék az Amerikában élő magyarokkal, akik bevonnák “főnökeiket, befolyásos szomszédaikat, professzoraikat a magyar érdekkörbe, kapcsolatrendszerbe”. Az “elhibázott koncepció” akkor érne valamit, ha az Amerikában élő magyarok próbálnák elérni az amerikai politikai, gazdasági, kulturális elitet”.

A főszerkesztő szerint azonban a pénzösszeget az amerikai magyar kulturális intézményrendszer fejlesztésére kellene költeni, így “Magyarország több százezer magyar diplomatát, teremtene az itt élőkből azzal, hogy számukra szerves magyar kulturális életet, közösségi lehetőséget teremt”. Így azonban a sok értékes programot is tartalmazó évad “New York gazdag kulturális kínálatában felszívódik, ha nem célzottan viszik be a közönséget”.

Pénz nélkül a magyar klubok

A Népszava Szabadság cikke szerint az összegből a létező helyi magyar intézmények is profitálhattak volna, “például azzal, hogy nemcsak a dúsgazdag Carnegie Hallnak fizetnek hatalmas pénzeket, hanem kis magyar klubokat is támogat a magyar állam azzal, hogy oda is szervez programokat”.

Bartus László szerint a helyi magyarok is kaphatnának valamit ebből a hatalmas pénzből és színvonalas kínálatból, “esetleg több évtizedes ellenségeskedés, gyanakvás után a demokratikus Magyarország ezzel is kifejezhetné az Amerikában rekedt nemzettársai felé, hogy becsüli, emberszámba veszi őket (…), megtörténhetne egy történelmi kiegyezés a magyar-magyar hidegháború után, keblére ölelhetné azokat, akikben még ma is sok a tüske, a jogos sérelem”.

A cikkíró szerint a magyar kormány 3,5 millió dollárból “puccos, nagyképű programsorozatot csinál a senkinek, amiből nekik (az amerikai magyaroknak) nem jut egy garas sem”; ebből a pénzből “fel kellene itt húzni a helyi magyar infrastruktúrát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik