Élet-Stílus

Kábelszakadás miatt akadozik a telefonkapcsolat Európa és Ázsia között

A Földközi-tenger alatt húzódó három távközlési kábel szakadása miatt péntek reggel óta akadozik a telefonösszeköttetés Európa és Ázsia, valamint Közép-Európa között, továbbá az internetes kapcsolat Egyiptomban és a Közel-Keleten.

“A kábelszakadás, amelynek oka egyelőre nem ismert, a Földközi-tengerben történt, a Szicíliát Tunéziával összekötő szakaszon” – közölte a France Télécom, amely a károk délelőtti felmérése után karbantartó hajót küld a helyszínre. Az Európa és a Közel-Kelet és Ázsia közötti telefonkapcsolat jórészt szünetel – közölte a vállalat, hozzátéve, hogy Algériát és Tunéziát nem érinti a műszaki hiba.

A France Télécom péntek délelőtti adatai szerint a Maldív-szigetekkel 100 százalékosan, Indiával 82 százalékosan, Katarral 73 százalékosan és Dzsibutival 71 százalékosan szünetelt az összeköttetés. Számos más országgal, így Libanonnal, Szaúd-Arábiával, Egyiptommal és Malajziával is gondok vannak a kapcsolattal. Az internetkapcsolat részben megszakad a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetével és 50 százalékban Jordániával.

A France Télécom karbantartó hajója pénteken indul a fedélzetén 20 kilométernyi kábellel és várhatóan hétfő reggelre ér a szakadás helyszínére. A vállalat szerint december 25-re javul a helyzet és december 31-re sikerül a hibát teljes egészében elhárítani.

Egyiptomban pénteken nem működött az internethálózat, és hasonló gondok voltak a közel-keleti térségben is. A kábelszakadás kijavítására a Reliance GlobalCom tengeralattjárót indított a helyszínre. A gyors hibaelhárítás érdekében tartalék internetkábeleket és műholdas kapcsolatokat is felhasználnak.
2008 januárjában öt közép-keleti és európai kábel rongálódott meg, zavarokat okozva az internetszolgáltatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik