Élet-Stílus

Tegyünk negawattot a fa alá!

Az energiatakarékosság a karácsonyi ajándékozásnál is fontos szempont: ötletgyűjteményünk segít a választásban, és még egyhavi áramszámlát is megspórolhat. Negawatt, a fel nem használt energia mértékegysége a FigyelőNet Energiatippek sorozatában.

Biztosan mindenkinek van olyan családtagja vagy ismerőse, akinek még nincs otthon hőmérője, ezért sosem tudja biztosan, mikor tekerje feljebb vagy lejjebb a fűtést. Ha hőmérőt ajándékozunk, jövőre könnyebb lesz az ajánlott 20-22 fokot tartani a szobában.

Azoknak a rokonoknak, barátoknak, akiknél mindig túl száraz a levegő, adjon Karácsonyra párologtatót – tanácsolja az Energia Klub. A radiátorra vagy konvektorra helyezett párologtató optimumon tartja a szoba levegőjének páratartalmát, így néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzik majd magukat a lakók, és jövőre 5-6 százalékkal kisebb gázszámlát fizetnek.

Tegyünk negawattot a fa alá! 1

Több fény, kisebb számla

Gondoskodjon arról, hogy szeretteinek elegendő egészséges fény jusson a legsötétebb téli napokon, mégse ugorjon az egekbe a villanyszámlájuk. A boltokban kapható kompakt fénycsövek többsége a hagyományos foglalatokba és lámpaburába is illik, miközben negyedannyit fogyasztanak, mint a hagyományos izzók.

Az elektromos berendezéseknek is jár egy kis pihenő

Spóroljon családjának, ismerősének évente egyhavi áramszámlát a karácsonyi ajándékkal. Ajándékozzon olyan, kapcsolóval ellátott elosztót, amivel egyszerűen áramtalaníthatók az elektromos berendezések. Ezzel a készenléti üzemmódban feleslegesen elfogyasztott áram költségeitől szabadíthatja meg szeretteit.

Ennél bonyolultabb, igaz drágább ajándék lehet az intelligens áramtalanító (népszerű nevén standby killer). A kis kütyüt elektronikai készülékeinkhez csatlakoztathatva észleli, ha már nem használjuk azokat, és kikapcsolás után automatikusan áramtalanítja a tv-t, videót vagy a számítógépet.

Hasonló funkciót lát el a konnektorba helyezhető időzítő kapcsoló, amin beprogramozhatjuk, hogy milyen időszakban legyen áram alatt, és mikor legyen feszültségmentesítve a bedugott készülék.

Karácsonyi nagybeszerzés

Sok család karácsony körül ejti meg az aktuális háztartási beszerzéseket, ilyenkor veszünk új hűtőt, tűzhelyet, mosógépet. A kiválasztáskor legyen fontos szempont a berendezések energiafogyasztása. Vásároljon magasabb energiaosztályba (A vagy A+) tartozó gépeket, és spóroljon a 8-10 ezer forintot a jövő évi villanyszámlából!

További praktikus tanácsokat olvashat a FigyelőNet Energiatippek rovatában!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik