Élet-Stílus

Csúcskütyük karácsonyra

Az év végén is rengeteg szórakoztató-elektrotechnikai csúcsterméket dobtak piacra a gyártók, amelyeket még nem késő a karácsonyi kívánságlistára vésni. Sajnos néhányukat így is csak külföldi forrásból szerezhetjük be.

A Nokiáról régóta tudjuk, hogy a legnagyobb mobilgyártó, ám sokak nem csak karácsonyi kívánsága volt, hogy lépjen túl a kétgombos, funkcionális menüjén, és jelentkezzen egy érintőképernyős készülékkel. Ez lett a Nokia N97-es számú tapipados.

Kiemelkedő szolgáltatásai között megemlítendő az 5 megapixeles kamera, amely DVD-minőségben képes videót felvenni. A telefon 36 óra folyamatos zenelejátszásra képes, akár a Nokia Music raktárából. Emellett GPS-érzékelő és elektronikus iránytű is került az új Nokia készülékbe.(Sajnos az igazsághoz tartozik, hogy ennek a készüléknek maximum a
megrendelőjét tehetjük a fa alá ugyanis kereskedelmi forgalomba még nem
is került.)

Nokia N97

Nokia N97

Azért van már a Nokiának is elérhető „iPhone killere” az 5800-ás XpressMusic, amelyet pult alól már egyenest a karácsonyfa alá lehet tenni. Hogy miben jobb, mint a nagy rivális? Például 3.2 megapixeles kamerával, LED-es vakuval és Carl Zeiss lencséivel veri a nem csúcs felbontású 2 megapixeles iPhone-t. Amiben még jobb, az a nagyobb képernyőfelbontás, ami kicsit kisebb felületen oszlik el mint az Apple-é. Emellett fontos lehet még, hogy támogatja az MMS, multimédiás üzenetküldést is.

Nokia 5800

Nokia 5800

Nem is volt olyan régen, hogy a Google bejelentette: elkészült a mobilokra szánt Android-platform kezdetleges változatával. Szeptemberben pedig már azt harsogta a sajtó, hogy kész az első Google-phone, amiről a cég nem győzi hangsúlyozni, hogy nem az ő terméke, hanem egy telefon Google-szoftverrel. Tehát itt az első nem google-telefon a Google-től, a HTC G1.

HTC G1

HTC G1

A RIM telefonja a Blackberry Storm, az egyik lehetséges válasz az iPhone-ra és most már a G1-re is. A kicsit lesajnált kanadai gyár is megcsinálta az első gombok nélküli Blackberryt, és lényegesen több multimédiás funkcióval látta el, mint a korábbi példányokat.

A kijelzője 480 x 360 pixeles, a kamerája 3,2 megás, 1 GB beépített memóriával és MPEG4-es tömörítési támogatással. A szolgáltatási oldal sem szerényebb, elektronikus tervező és GPS. Az érintőkijelző további érdekessége, hogy kissé benyomható, így gépelés közben teljes egészében egy hagyományos gombsor használatának érzetét kelti. Ezt hívják pneuzomatikusnak.

Blackberry Storm

Blackberry Storm



TV, PC, GPS

Végre mindenkinél lapos tévé villog, elérhető áron, erre mindenfelől hallani, hogy a jövő az OLED-é. Ez a technológia egy organikus fényű LED-lámpán alapul. A piac egyik legjobb ilyen terméke a Sony XEL-1, közel 2500 dollárért, ami még ebben a termékkategóriában sem a legjobb ár/pixel arány, de a legcsinosabb készülék a polcokon. Egy másik csúcs a 40 colos kategóriában a Full HD-s OLED a Samsungtól, amely 1920 x 1080-as felbontású természetesen, és 1 000 000:1-hez a kontrasztaránya, valamint 1 centiméter vastag.

Sony XEL-1

Sony XEL-1

A kívánságlista nem lehet teljes az ASUS Eee PC-nélkül, ami talán a legtöbbet emlegetett teches termék volt 2008-ban, köszönhetően a megjelenés óta eladott 4 millió példánynak. Maguk a netbookok pedig az iparág megmentői. Masszív eladási számokat produkálnak, ezért minden nagyobb gyártó lassan kijön saját példányával.

Az Asus másik nagy dobása a cég Eee Top, egy mindent bele asztali gép 1.6 Ghz-es Intel Atom processzorral, 1 GB RAM-mal, 160 GB háttértárral, 15.6 colos monitorral és Win XP-vel. És ami a lényeg: 450 dollárért (ami most épp 89500 forint).

Asus Top

Asus Top

November elején jelent meg a Nintendo DSi játékkonzol, a kétképernyős DS játékcsalád harmadik tagja. Az elődökhöz hasonló külsővel, ám nagyobb kijelzővel, tökéletesített hangzással, valamint javított vezetéknélküli eléréssel hozták ki, ezzel is kiváltva a konzolrajongók érdeklődését. A 180 dollár körüli áron piacra dobott fejlesztés vékonyabb a sorozat első két tagjához képest, kijelzője pedig 3,25 hüvelykes. Hagyományos funkciói mellett akár fotóalbumként is használható.

Nintendo DSi

Nintendo DSi

A másik nagy durranás a játékkonzolfronton a Wii Music, egyenes folytatása a többi Wii mutánsnak a Fitnek és a Sportsnak. A Music természetesen arról szól, hogy egy zenekart imitálunk. A hasonló játékok, mint a Guitar Hero vagy a Rock Band szintén nem csak a kicsik legjobb szórakozásainak egyike. A fő játékmód a “jam”, amely három fő részre oszlik: improvizálhatunk háttérdallam nélkül, vagy véletlenszerűen kiválasztott zeneszámokat kell lejátszanunk, a „custom jam-ban” pedig legfeljebb 4 játékos alakíthat zenekart.

Wii Music

Wii Music

A valódi a 3D-s navigációs rendszerek koncepciója az, hogy könnyebben lehessen azonosítani a környezetünket vezetés közben, bár kidolgozása még nem egészen meggyőző. Jelenleg a NavMan gyártó kínál olyan GPS-t, amely több mint 1000 európai nevezetességet jelenít meg háromdimenziós formában.

NavMan S50 3D

NavMan S50 3D

Ajánlott videó

Olvasói sztorik