Élet-Stílus

Klicsko kiütötte kihívóját (videó)

Nem történt meglepetés a szombati esti mannheimi profi ökölvívó gálán, melynek főmérkőzésén Vlagyimir Klicsko (52-3) lépett szorítókötelek közé. Az ukrán bajnok nagyon elverte Lennox Lewis korábbi legyőzőjéte, az amerikai Hasim Rahmant, és ezzel megvédte egyesített világbajnoki címét.

Bár a meccs toronymagas esélyes az ukrán „Acélkalapács” volt, a szurkolók fejében bizonyára ott motoszkált az a gondolat, mi van, ha Rahman keze ismét elsül, mint annak idején Dél-Afrikában? Ha ez így is volt, a Klicsko-fanok hamar megnyugodhattak, hiszen az ukrán annyira egyben volt az összecsapás során, hogy erre még a kevésnél is kevesebb esély adódott – egészen pontosan zérus lehetőség!

Klicsko balkeze a kezdő gongszó pillanatától fogva egyfolytában sakkban tartotta az amerikai ökölvívót, akinek támadásra alig maradt ereje, vagy ha mégis, akkor csak a levegőt püfölte. Az egyoldalú meccs – a legtöbb Vlagyimir Klicsko összecsapáshoz hasonlóan – nélkülözte a látványosságot, azaz Klicsko csak annyit kockáztatott, amennyit kellett, a muszájon túl nem vállalt többet. De még így is egyértelmű volt néhány menettel később, hogy Rahman hamarosan megtörik, hiszen már a harmadik felvonást is végig a sarokban töltötte, kettős fedezék mögött.

Balegyeneseivel felőrölte ellenfelét Klicsko (MTI/EPA)

Balegyeneseivel felőrölte ellenfelét Klicsko (MTI/EPA)

Klicsko a 6. menetben törte meg a Rahman-diót, amikor több tiszta balhorogra rátett még egy jobbost is, amitől a kétszeres világbajnok kihívó padlóra került. A számolás után folytatódott az összecsapás, de csak a szünet után érkezett el a pillanat, hogy Klicsko befejezze a csatát. Ez csak félig sikerült, ugyanis Tony Weeks mérkőzésvezető a 7. menet 44. másodpercében kivette a küzdelemből Rahman, azaz a világbajnok ismét TKO-val nyert. A kihívó ringsarka ugyan reklamált, de nem volt igazuk, a meccs így is, úgy is befejeződött volna, legfeljebb csak tizenvalahány másodperccel később.

Ez volt Vlagyimir Klicsko 55. profi mérkőzése. Az ukrán klasszis eddigi mérlege 52 győzelem és 3 vereség. Az ukrán bokszolónak az eredeti tervek szerint Alexander Povetkin lett volna a kihívója, de az orosz bokaszalag-szakadást szenvedett, ezért az amerikai “ugrott be” helyette.

Vlagyimir jelenleg két igazán komoly szervezet, az IBF és a WBO világbajnoka, bátyja, Vitalij (36-2) pedig a Boksz Világtanácsé (WBC). Így aztán már csak a WBA korona van „idegen” kézben, amely megszerzésére egyelőre kevés az esély, hiszen Nyikolaj Valujevnek a jövő szombati mérkőzése után a sérüléséből felépült Ruszlan Csagajevvel kell bokszolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik