Élet-Stílus

Tuti útikönyveket a fa alá!

A kiadók nem fukarkodnak útikönyvekben és utazási albumokban. Akár egy virtuális utazást is tehetünk idén karácsonykor a fa alatt családtagunkkal vagy ismerősünkkel. A csodaszép albumok és az izgalmas úti beszámolók kínálata pedig annyira bőséges, hogy csak győzzünk választani. Tizenkét ajándékötlet az FN-en.

A világutazók bibliája

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Az amerikai szerzőnő igazi világcsavargó. Már gyermekként arról álmodott, hogy minél előbb útra keljen, és megnyíljon előtte a világ. Patricia Schultz csak az egyetem befejezéséig tudott várni, aztán nyakába vette a nagyvilágot, és utazási élményei alapján született meg az „1000 hely, amit látnod kell” című kézikönyv, amely nem hiányozhat egyetlen hátizsákos turista polcáról sem. Sőt, azoknak is nagyszerű olvasmányt kínál, akik csak fotelben üldögélve olvasgatnak úti beszámolókat. Miben rejlik egy hely egyedisége, ami miatt olyan látnivalók kerültek fel az ezres listára, mint például Kiotó óvárosa, a kairói bazár, az olaszországi Cinqueterre, a chelsea-i virágparádé vagy a brazíliai Ariaú dzsungeltorony? Patricia szerint egy helynek legyen páratlan varázsa, öntörvényűsége, csodája, és tartozzon az emberiség közös örökségéhez.

Az újságírónő hét év anyaggyűjtéséből alkotta meg a világjárók kézikönyvét, amely könnyed stílussal és áttekinthető szerkesztéssel (régiókra és földrajzi egységekre bontva) rendszerezi a hatalmas információáradatot. Mintegy ezer oldalon lényegre törő, figyelmet felkeltő leírásokkal ad útbaigazítást (hogyan juthatunk el oda) és fontos információkat (mikor érdemes utazni, mennyibe kerül a belépőjegy, hasznos honlapok, stb.) az olvasónak, aki legszívesebben azonnal felpattanna, és útnak indulna, legyen szó akár tobagói manta rájákkal való merülésről vagy svédországi jéghotelről.
(Vince Kiadó)

Egy könyvben az egész világ

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Aki kézbe veszi a „Föld körüli könyv – Szavak és képek csodás bolygónk minden országáról” című könyvet, igazából elmondhatja: kezében tartja az egész világot. A „turistatársadalom” legkedveltebb úti könyvének, a Lonely Planet kiadónak a gondozásában megjelent kötet nemcsak tartalmát, hanem méretét tekintve is impozáns. A nem mindennapi összeállítás egy gigaprojekt keretében valósult meg, hiszen elkészítésében a Lonely Planet valamennyi munkatársa részt vett. A hatalmas kötet igazi kedvcsináló azoknak, akik még csak fontolgatják az utazást, de konkrét úti céljuk még nincs. A 230 országra vonatkozó, 1200 illusztrációval színesített leírásokban inkább az érzéki benyomások dominálnak, mint az informatív tartalom. A Lonely Planet világlátott munkatársai a száraz adatok helyett inkább olyan információkat igyekeztek összegyűjteni az olvasó számára, amelyek közelebb viszik hozzá az ott élőket és az országukat. Megtudhatjuk, hogy az adott országban milyen ételeket-italokat kóstoljunk meg, milyen zenébe hallgassunk bele, milyen látnivalót nézzünk meg mindenképpen, hogy egy kicsit beleízlelhessünk az adott ország kultúrájába és lakóinak mindennapjaiba.
(Park Kiadó)

Színarany vécé és Poszeidon-lakosztály

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Aranylakosztály és meseszálloda Hong Kongban, jéghotel Kanadában, börtönből kialakított luxusszálloda Nagy-Britanniában, dzsungelhotel Brazíliában, mesterséges szigetcsoporton kialakított fantáziahotel – A világ legszebb szállodáinak immár a 4. kötetét vehetjük kezünkbe, hiszen újabbnál-újabb, szebbnél-szebb luxushotelek épülnek szerte a világon. No, és persze nem feledkeztünk el az olyan híres, gigantikus úszó szállodákról sem, mint a Queen Mary 2. vagy a Freedom of the Seas. Kiss Róbert Richard ismét összegyűjtött egy csokrot a világ legpatinásabb, legdrágább, legcsodálatosabb és legkülönlegesebb szállodáiból. Helyezkedjünk el kényelmesen kedvenc fotelünkben, és útra fel! A dubai Atlantis hotelben úszógumival csúszkálhatunk az üvegfallal elválasztott, cápákkal teli medence mellett, piranjahorgászatra mehetünk a brazil dzsungelhotel vendégeként, a Las Vegas-i Palazzo aulájában egy mesterséges vízesésben, míg Németországban a római Colosseumot formázó szállodában gyönyörködhetünk. Sőt, olyan óceánjáró luxushajókról is olvashatunk, amelynek a fedélzetén akár szörfözni is lehet.
(MediaCom Kft.)

Hajózzunk végig a Dunán!

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Nyolc országot érint, összeköti a Nyugatot a Kelettel és a Déllel – ez nem más, mint a Duna, amelyre másképp gondol a német, az osztrák, a szlovák, a szerb, a bolgár és a román. A Duna című fotóalbum a folyás irányában haladva a forrástól a deltáig, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig kilenc fejezetre osztva mesél a víz körül állandóan változó tájról, emberről és történelemről. Miközben a csodás fotóalbumot lapozgatjuk – Mészáros László fotóművész legszebb felvételei és Száraz Miklós György történelmi visszatekintései révén – közelebbről is megismerjük ezt a hömpölygő, bölcs, mitikus folyót, amely annyira fontos szerepet játszott és játszik ma is a közép-európai népek életében. A dunai limes maradványai, a melki apátság, a kalocsai hímzést készítő asszony, a vidini piac – dunai utunk során városok, várak, kastélyok, templomok mellett „hajózunk el”, bekukkantva a folyó mentén lakó emberek mindennapjaiba. Legyen Ön is dunai hajós, s ismerje meg az öreg folyó múltját és jelenét.
(Officina ’96 Kiadó)

Újabb bevetésen az angol utazóguru

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Aki eddig élvezettel nézte az angol gentleman tévés sorozatait, az a könyveit is imádni fogja. Ha még nem olvasott Michael Palintól egyetlen útinaplót sem, akkor éppen itt az idő, hogy kezébe vegye a Park kiadó legújabb – a Veszélyes övezetek sorozatban megjelent – Hemingway Adventure című kötetét a világ leghíresebb tévés utazójától, aki sosem száraz adathalmazokkal untatja az olvasót, hanem élvezetes, szórakoztató úti beszámolóval. Nem csoda, ha az utánozhatatlan humorérzékéről elhíresült komikus utazónak – aki 1988 óta mintegy 80 országban járt – az útleírásai szinte műfajt teremtettek a műfajon belül.

A Szahara és a Himalája után ezúttal Hemingway nyomába ered az ex-Monty Piton-tag: az író születése után száz évvel végigjárja mindazokat a helyeket, amelyeken Hemingway megfordult, és kulcsfontosságú szerepet játszottak regényei szempontjából. Palin is ezt teszi: végigjárja szinte a fél világot, megismerve azokat a helyeket, amelyek az első Hemingway-könyv olvasása óta éltek a képzeletében, kezdve a chicagói szülői háztól egészen az idahói Ketchumig, ahol az író öngyilkos lett. Közben persze bejárja Olaszország első világháborús csatamezőit és a spanyol polgárháború helyszíneit, betér Hemingway kedvenc kubai kocsmáiba, Ugandában pedig elzarándokol a lezuhant repülőgépének roncsaihoz.
(Park Kiadó)

Miről árulkodnak a templomok?

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

A magyarországi templomokat már sokan sokféleképpen bemutatták. Ezúttal az adott műemlék szépségére és a magyar művelődéstörténetben betöltött szerepére koncentrál az összeállítás. Dercsényi Balázs és Marosi Ernő a Templomok Magyarországon című könyvében a történelmi Magyarország területéről származó, majd a mai országhatárokon belül található legfontosabb és legszebb templomokat veszi górcső alá, legyen az református, evangélikus, görög keleti vagy éppen zsidó. Mintegy nyolcvan “Isten háza” – többek között a jáki bencés apátsági, a székesfehérvári ciszterci, a ráckevei szerb, a budapesti Dohány utcai zsinagóga és a rudabányai református templom – került bele ebbe az építészeti, művészettörténeti és fotóművészeti válogatásba. A kötetet a neves művészettörténész, Marosi Ernő bevezető tanulmánya nyitja, majd miután elmélyedtünk a templomépítészet történetében és az alapfogalmakban, a gyönyörű fotókat nézegetve egyből elemezhetjük is a szakrális művészet legkiemelkedőbb magyarországi emlékeit.
(Officina ’96 Kiadó)

—-Sétára invitáló zsebkönyvek—-

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Nosztalgikus és hangulatos utazást kínál a Séták című képes kalauz sorozat két újabb gyöngyszeme: Séták a zsidónegyedben és a Séták a 6-os villamos vonalán. Az utóbbi Budapest leghíresebb villamosvonalán kíséri végig az olvasót a Moszkva tértől egészen a Móricz Zsigmond körtérig, miközben a túravezetőnk a XIX. század végén kiépült körút hangulatos gangos, díszes homlokzattal díszített bérházaiba és eldugott, kissé megkopott, de annál bájosabb boltjaiba visz be minket. Utunk során nagypolgári bérpalotákra, elegáns külsejű saroképületekre, különleges műhelyekre (pl. cipész-, kalapos-, tolltisztítóműhely) bukkanunk, amelyek létezését eddig aligha sejtettük a 6-os villamoson való zötykölődésünk során. A sétakönyv fotói pedig annyira hívogatóak, hogy legközelebb a 6-oson utazva kedvünk lenne leszállni, hogy alaposabban megcsodálhassuk a Sicher- vagy a Wellisch-házat, a Jókai udvart vagy éppen az Anno játékbolt régi fémlemezfiguráit.
(Vince Kiadó)

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Szűk kis utcák, gyönyörű zsinagógák, klasszicista és szecessziós házak – a Séták a zsidónegyedben című könyv Budapest egyik leghangulatosabb részébe, a régi zsidónegyedbe invitál. Kapolka Gábor fotói, valamint archív képek révén beleshetünk a hajdani és napjainkban dinamikusan újjáéledő városrész egy-egy udvarába, zsinagógájába, megismerhetjük egy-egy lakóházának történetét és a negyed legismertebb kóser boltjait és éttermeit. A sétakönyvet lapozgatva olyan különlegességeket tudhatunk meg, mint hogy hol készült az első magyar kártya, honnan szerzi be a flódni vagy purimi hámánfül alapanyagait Fröhlich cukrászmester, melyik házban lakott Krúdy és Ady, illetve milyen díszítőmotívumok térnek vissza Burger János bérházán.
(Vince Kiadó)

Télből a nyárba – egy albummal

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

A hideg, fagyos téli napokon, amikor kint süvít a szél, vagy éppen nagy pelyhekben esik a hó, nincs jobb, mint homokos strandról, áttetsző tengerről és vadregényes, csodálatos szigetekről nézegetni képeket. A Mediterrán szigetálmok című album ebben az álomutazásban segít: több mint kétszáz gyönyörű fotón keresztül a Földközi-tenger legvarázslatosabb szigeteit mutatja be nekünk. Jeremy Hornerrel, a neves fotóriporterrel a Mediterrániumban nyugatról kelet felé haladva végigjárjuk a legnagyobb szigetcsoportokat a spanyol szigetektől kezdve a francia és a görög szigeten át egészen a tunéziai és a máltai szigetekig. Közben pedig olyan kihagyhatatlan helyeket is felkeresünk, mint például a ponzai, az egadi és a lipari szigetek, illetve a Nápolyi-öböl szigetei, ahol bűbájos városkákban sétálunk, izgalmas öblökben búvárkodunk és helyi borspecialitásokat kóstolgatunk. S mire az album lapozgatásának a végére érünk, garantáltan jobban felmelegszünk, mintha egy pohár forralt bort iszogattunk volna el.
(Officina ’96)

Felfedezők, kalandorok nyomában

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

„Minek is készítenénk útinaplót, ha nem húznánk hasznot a benne levőkből azáltal, hogy az újra arra járók tanulhatnak a korábbiak felismeréseiből?” – írta Duplessis mérnök 1701-ben, útban a Galápagos-szigetek felé. És milyen igaza volt! Hiszen az útinapló mára már önálló műfajjá nőtte ki magát. Míg Michael Palintól kortárs úti beszámolókat olvashatunk, addig az Utazók és kalandorok című kötet fél évezred világjáróinak útinaplóiból és –jegyzeteiből ad ízelítőt. Olyan tudósok, művészek és kalandorok legbensőbb gondolatait, érzéseit ismerhetjük meg, mint például Cook, Turner, Picasso, Gauguin, Dürer, Delacroix vagy Humboldt.

A könyv remek áttekintést nyújt az utazók és az utazások sokféleségéről, a képes útinaplók történetéről. A kötetből pedig a feljegyzések és a gyönyörű illusztrációk révén újszerű képet kapunk a távoli tájakról, városokról, emberekről és kultúrákról. Megtudhatjuk, mit érzett Duplessis egy repülőhal láttán, milyen fertőzéseket kellett elviselni David Osmondnak a fekete-afrikai partok felé hajózva, melyik volt a kedvenc rovara Batesnak, és miért érdekelte annyira a beduinok élete Pascal Costét, a francia építészt.
(Officina ’96 Kiadó)

Kulináris utazás Magyarországon

Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Ha már kifogytunk az ötletekből, hogy mivel lepjük meg külföldi barátainkat karácsonyra, akik esetleg már unják a Budapest és Magyarország nevezetes látnivalóit bemutató angol nyelvű albumokat és úti könyveket, akkor itt egy remek ajándék. A The Food and Wine Lover’s Guide to Hungary (A magyar ételek és borok kedvelőinek kézikönyve) című kötet a magyar konyha berkeibe, a magyarok étkezési szokásaiba és magyarországi borvidékekre kalauzolja el az olvasót. Carolyn Bánfalvi, az 1999 óta hazánkban élő, angol nyelvű gasztronómai szakújságíró egy személyes hangvételű kulináris kézikönyvet állított össze, amelyben nemcsak megismerteti a külföldit a budapesti éttermekkel, kávéházakkal, piacokkal és speciális boltokkal (pl. sajt-, sonka-, csokoládé-, borszaküzletekkel), hanem gasztronómiai túrákra is invitálja. Legyen szó egynapos kirándulásokról (pl. Szentendrére, a Dreher sörgyárba, az agárdi pálinkafőzdébe), vagy vidéki gasztronómiai és borfesztiválokról (halászlé-, birkafőzőverseny, diófesztivál). Carolyn praktikus tudnivalókkal (megközelítés, nyitva tartás, árak, stb.) is ellátja a magyar konyhával ismerkedőket. A terjedelmes kétnyelvű gasztronómiai szótár pedig már csak hab a tortán.
(Park Kiadó)

Vissza az időben


Tuti útikönyveket a fa alá! 1

Az úti beszámolókhoz, útikönyvekhez képest igen eltérő koncepcióból íródott Mészáros László A történelmi Magyarország című kötete. Az album egy olyan országba kalauzol el minket, amely már nem létezik, hiszen az egykori Nagy-Magyarországra, amelynek területéből csak harmadnyi maradt, viszi vissza az olvasót. Közel 900 gyönyörű fotó segítségével bejárhatjuk a Kárpát-medence valamennyi szegletét, rácsodálkozva természeti és kulturális gazdagságára. A virtuális utazást a Felső-Tisza-vidéki Rahótól Újvidékig, majd Kézdivásárhelytől haladva Kőszegig folytatjuk, miközben megismerjük a 64 vármegye legszebb emlékeit (várait, templomait, tájait), nevezetes szülötteit, fontosabb folyóit, népességének megoszlását, valamint a mai elhelyezkedését. Csak helyezkedjünk el kényelmesen, és máris indulhat az időutazás: vissza a múltba, kezdve Szent Istvántól egészen Trianonig.
(Officina ’96 Kiadó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik