Élet-Stílus

Sólyomfészket telepít a MAVIR

Együttműködési megállapodás a MAVIR és az MME között a ragadozómadarak védelmében, emellett a cég anyagi segítséget nyújt mesterséges fészkek gyártásához.

A megállapodás lényege, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) biztosítja a ragadozómadarak fészkeinek zavartalan karbantartását, a megelőző és megfigyelő tevékenységek könnyítését, és a hatékonyabb kommunikáció kialakítását a távvezetékeket felügyelő szakemberek és a ragadozómadár-védelmi szakosztály madarászai között. A MAVIR a megállapodás mellett felajánlott 1,5 millió forintot mesterséges fészkek gyártására a karacsensólymok számára.

Kerecsenfiókák mesterséges fészekben (fotó: MME/Bagyura János)

Kerecsenfiókák mesterséges fészekben (fotó: MME/Bagyura János)

A Magyar Madártani Egyesület (MME) először 1991-ben vette fel a kapcsolatot a MAVIR-ral, illetve a jogelődjével, az OVIT-tal. Az első mesterséges fészkeket a Vértes térségében helyezték ki magasfeszültségű oszlopokra, ezt követően az ország különböző részein is helyet kaphattak. 2008-ban a fészket foglaló kerecsensólyom párok 52 százaléka oszlopokra kihelyezett mesterséges fészkekben költött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik