Élet-Stílus

Megkezdődött a rendőrökkel dulakodó vízilabdázók pere

Megkezdődött a rendőrökkel még tavaly novemberben incidensbe kerülő vízilabdázók pere csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint Kósz Zoltánt, a Sydney-ben olimpiai bajnoki címet szerző magyar vízilabdacsapat tagját – aki a másodrendű vádlott – és a szintén vízilabdázó Petőváry Zsoltot 2007. november 23-án Budán, az Alagút utcában rendőrök igazoltatták.

Kósz Zoltánt, aki a megállított gépkocsit vezette, szondáztatni akarták a rendőrök, ám – a vádirat szerint – többször is a szükségesnél rövidebb ideig fújta a szondákat. Ennek ellenére az egyik szonda zöld színűre változott, vagyis alkoholt mutatott ki a sportoló szervezetében. Ezt a szerkezetet azonban Kósz Zoltán zsebre tette, és nem adta vissza a rendőröknek.

A rendőrök ezután megkérték, menjen velük a Gyorskocsi utcába vérvételre, erre azonban a vízilabdás nem volt hajlandó.

Ezután megbilincselték őt – mialatt Kósz Zoltán tisztázatlan körülmények között lerúgta vagy leverte az egyik rendőrautó rendszámtábláját -, majd előállították.

A vádirat szerint eközben Petőváry Zsolt elsőrendű vádlott az intézkedő rendőröket lökdöste, közéjük akart rontani, egyiküket pedig megütötte, és egy rendőrautót is megrongált. Mindezek alapján az ügyészség Petőváry Zsoltot hivatalos személy elleni erőszakkal, garázdasággal és rongálással vádolta meg, Kósz Zoltánt pedig ittas járművezetéssel és garázdasággal.

A csütörtöki tárgyaláson Petőváry Zsolt részben beismerte bűnösségét, vallomást viszont nem kívánt tenni, a nyomozati vallomását azonban fenntartotta, amelyben megbánta tettét. Kósz Zoltán tett vallomást, amelyben ő is megbánta, és részben beismerte, amit tett. Azonban úgy fogalmazott, hogy erőteljesebb volt a rendőri intézkedés, mint amit a helyzet megkövetelt volna. Hozzátette, a rendőrautó rendszámtábláját véletlenül, s nem pedig szándékosan rúgta le.

A tárgyaláson tanúként meghallgatták az intézkedő rendőröket, és azt a fiatalembert is, aki mobiltelefonjával rögzítette a történteket. A rendőrök tanúvallomásaikban mindannyian elmondták, hogy az intézkedés ideje alatt a kocsi utasai közül valaki azt kérdezte, hogy egy ilyen politikai helyzetben miért kell egy olimpiai bajnokot igazoltatni. A rendőrök többsége Kósz Zoltán magatartására a passzív ellenállás kifejezést használta, míg Petőváry Zsoltéra az agresszív jelzőt.

A vérvétel alapján készült szakértői vizsgálat szerint az autót vezető Kósz Zoltán közepesen volt ittas. A rendőrség akkori közleménye szerint a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a rendőri intézkedés jogszerű és szakszerű volt. Az eset után a vízilabdázók játékjogát felfüggesztették. Kósz Zoltán az MTI-hez akkor eljuttatott nyilatkozatában azt írta, hogy nagyon sajnálja a történteket. „Aki ismer, tudja, hogy a személyiségemtől milyen idegenek az ilyen esetek” – állt a nyilatkozatban.

A bíró csütörtökön a tárgyalást elnapolta, az új tárgyalást pedig 2009. február 5-ére tűzte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik