Élet-Stílus

Föld alá bővül a Szépművészeti Múzeum

A következő évek legnagyobb új építésű budapesti kulturális beruházásaként jövő ősszel kezdik építeni a Szépművészeti Múzeum térszint alatti épületrészeit.

A beruházás eredményeként a Hősök tere felé létrejövő térszint alatti épületrészben közösségi funkciókat szolgáló helyiségeket építenek, így csaknem négyezer négyzetméterrel növekszik a Szépművészeti Múzeum területe. A térszint alatti szárny turisztikai központként is funkcionál majd, emellett fogadótér, több jegypénztár, kávézó, étterem, múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztató kap benne helyet. Kialakítanak egy időszaki kiállítóteret, előadótermet és egy médiapáholyt is.

A beruházást az indokolja, hogy a jelentős európai múzeumokban már néhány évtizede robbanásszerűen megnőtt a látogatók száma, itthon pedig az utóbbi évek kiállításai mutattak rá arra, hogy egy-egy nagyobb tárlat akár többszázezer érdeklődőt is becsábít a falak közé. Ezzel párhuzamosan a látogatói igények is megváltoztak, az intézményeknek ma már nem csupán a műtárgyak megőrzésére és bemutatásra kell helyezni a hangsúlyt, hanem egyfajta “élménycentrummá” kell válniuk. A térszint alatti bővítés több mint 3,3 milliárd forintos európai uniós támogatásáról 2007. július 27-én született kormánydöntés.

Baán László főigazgató elmondta: a múzeumnak és a tárcának fontos kérdést kellet mérlegelnie: a munkálatok befejezéséig, 2011-ig zárva legyen-e a ház vagy nyitva. A miniszter kérésére utóbbi mellett döntöttek, hiszen továbbra is nagy nemzetközi kiállítási projekteket terveznek.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közlése szerint a Szépművészeti Múzeum bővítésének tervei 2005 óta készülnek Szécsi Zsolt építész irányításával. A régi épületre vonatkozó tervfejezeteket Mányi István, az épület rekonstrukcióját több évtizede folyamatosan tervező építész készíti. Munkájukba a múlt év telén meghirdetett tervjavaslati verseny győztesei, Karácsony Tamás építész és munkatársai idén tavasszal kapcsolódtak be. Az engedélyezési tervet a három vezető tervező együtt jegyzi.

A szerződéskötést követően dolgozzák ki a tenderterveket, majd kiírják a fővállalkozói tendert. Az új épület tényleges kivitelezési munkálatai 2009 őszén kezdődhetnek meg, a befejezés 2011 tavaszára várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik