Élet-Stílus

Viszi a piacot a mobilinternet

Az idei év harmadik negyedévének végén az internet-előfizetések száma majdnem elérte a 2,2 milliót. A mobil- és a nem telefonkábeles internet gyors terjedése a legjellemzőbb trendek. Az iparág bevételei 22 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint az internet-előfizetések száma majdnem elérte a 2,2 milliót. 69 százalékuk a szélessávú technológiához (xDSL és kábeltévé) kötődik, ez a szolgáltatási terület 2007 szeptembere óta 24 százalékkal bővült. A vezeték nélküli kategória még ennél is nagyobb mértékben, 62 százalékkal nőtt.

Az internet mellett a telekommunikációs eszközöknél a mobil-előfizetések számának növekedése is tovább tartott. A harmadik negyedév folyamán 231 ezerrel nőtt, s az időszak végére majdnem elérte a 11,8 milliót. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 1,3 millióval, 12 százalékkal lett magasabb. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 658 ezerrel emelkedett, ugyanakkor részarányuk csökkent. A negyedév végén 100 lakosra már 117 mobil-előfizetés jutott.

Folytatódott az internetpiac szolgáltatói oldalának bővülése is. 2008 III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 399 volt, 63-mal több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 34 cég tudhatja magának az előfizetések 90 százalékát.

Az internetpiac dinamikus fejlődése – az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett – a
szolgáltatók közötti versenynek is köszönhető. Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 62 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet.

Viszi a piacot a mobilinternet 1

A szélessávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 35 százalékkal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, közel 16 százalékkal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internetelőfizetések száma egy év alatt 24 százalékkal nőtt.

Az összes előfizetésen belül 2007 III. negyedévéhez képest közel 3 százalékponttal esett a betárcsázós (kapcsolt vonali és ISDN együtt), majdnem 5 százalékponttal csökkent az xDSL-, több mint 1 százalékponttal nőtt a kábeltévés- és megközelítőleg 6 százalékponttal lett magasabb a vezeték nélküli szegmens előfizetéseinek részaránya.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben túllépte a 35,6 milliárd forintot, ami folyó áron 22 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik