Élet-Stílus

Megmértük a Rábát az osztrákokkal

Az osztrák ipari létesítmények szennyezik a Rábát, de 2009-re lényegesen javul a folyó állapota - elkészült a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság értékelése a Rába vízminőségének első átfogó vizsgálatáról.

A jelentés megállapítja, hogy a folyó osztrák oldalán főként a bőrgyárak tevékenységének következtében számos érték magasabb koncentrációt mutat, az általuk kibocsátott szennyvíz komoly terhelést jelent a Rábának. A magyar és az osztrák fél hangsúlyozta, hogy folytatni kell a Rába-akcióprogram végrehajtását, amelynek eredményeként remélhetőleg már 2009-ben jelentősen javulhat a folyó vízminősége.

A közös vízügyi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón bejelentették: jövő márciustól szeptemberig megismétlik a közös hossz-szelvény-méréseket és újabb elemzéseket végeznek. Megfelelően halad előre annak az akcióprogramnak a végrehajtása, amelyet a két ország környezetvédelmi miniszterei 2007 szeptemberében írtak alá – hangsúlyozta Wilfried Schimon, az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szekcióvezetője.

A naftalin 1,5 diszulfonát kibocsátását a Boxmark feldbachi és jennesdorfi gyárában egy technológiaváltással lényegében már kivonta termelésből, a wollsdorfi üzem pedig ugyanezen dolgozik – tette hozzá. Augusztusban pedig a feldbachi gyárban a szennyvíztisztító telep egy további fokozatának kiépítési munkálatai is megkezdődtek.

Alapvető eltérés a magyar és az osztrák fél álláspontjában, hogy amíg a magyar szakemberek a folyót érő szennyezés anyagmennyiségét szerették volna megtudni, hogy megállapíthassák, milyen terhelés éri a Rábát, addig az osztrákok a szennyezőanyagok pillanatnyi koncentrációját kívánták mérni, és az üzemek engedélyében szereplő maximális kibocsátási mennyiségével számoltak – mondta el Kóthay László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Kóthay szerint a közös ellenőrző méréseket egészen addig kell folytatni, amíg a folyó vízminősége tartósan meg nem felel az EU víz keretirányelvében foglaltaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik