Élet-Stílus

Tokaji került a legbefolyásosabbak poharába

Tokaji aszúkat kóstolt a borvilág legbefolyásosabb társasága Londonban. A legendás Master of Wine cím birtokosai német és osztrák rizlingekkel, és az örök riválisnak tartott sauternes-i desszertborokkal kóstolták össze a hatputtonyos aszúkat.

Botritisz mesterkurzust tartott Londonban az Institute for the Masters of Wine, a legbefolyásosabb borértőket tömörítő intézet. A leghíresebb, nemesrothadással készült édes borok kerültek a poharakba november 21-én a Bertorelliben, egy sohóbeli étteremben. A körülbelül hatvan kóstoló mindegyike Master of Wine, vagy a címre pályázó borértő volt, vagyis a borszakma legszűkebb elitje kóstolta a tokajikat.



Master of Wine

Először 1953-ban tartottak Master of Wine vizsgát, akkor a „Borkereskedők Tiszteletreméltó Társasága”, és a „Bor és Szesz Társaságának” tagjai felügyeltek. Hat jelölt kapta meg a címet. A Master of Wine-ok Intézetét (Institute for the Masters of Wine – IMW) 1955-ben állították fel. Az első harminc évben csak olyan ember tehetett vizsgát, aki az angol borkereskedelemben dolgozott. Az első, nem angol Master of Wine a nyolcvanas években vehette át a diplomáját.


Tokaji került a legbefolyásosabbak poharába 1


A tanfolyam legendásan kemény, csak az jelentkezhet, aki már rendelkezik valamilyen komolyabb boros végzettséggel, mint például a bordeaux-i boregyetem vagy a német Geisenheim-egyetem diplomája, a kertészeti egyetem szakirányú papírja ide édeskevés.

Bár egyre több külföldi teszi le a vizsgát, a befolyásos társaság továbbra is leginkább Angliához, és a brit boriparhoz kötődik. Manapság 277 Master of Wine van, de közülük csak 92-en dolgoznak Anglián kívül. Ugyanakkor sok borral komolyan foglalkozó ember célja, hogy hazája első Master of Wine-ja legyen.



A borok

Az IMW rendszeresen szervez kóstolókat, hogy „edzésben tartsa” a meglevő tagokat és lehetőséget adjon a jelölteknek a tanulásra. Ilyen kóstolón került a négy tokaji bor a poharakba. A kóstoló címe „Botritisz mesterkurzus”, a cél pedig az volt, hogy az MW-k és az aspiránsok a legkiválóbb botritiszes borokat kóstolva ismerjék meg a borstílus sajátosságait. A tokaji sort a Magyar Bormarketing Kht. közreműködésével állították össze. A Kht.-t Nemes Richárd igazgató képviselte a kóstolón.

A bemutató hangsúlyozottan nem verseny volt, nem hirdettek győztest vagy vesztest, a cél az volt, hogy a botritiszes édes borokat egymáshoz hasonlítva megtalálják az egyes borvidékek, borstílusok fő jellegzetességeit.

A francia Sauternes, a német Rajna-völgy, és Ausztriából a Fertő-tó környékének nemes édes borait követően a tokajik zárták a sort. Szepsy István 2003-as hatputtonyos aszúja, Demeter Zoltán 2002-es hatosa, a Patrícius borház 2000-es, illetve a Disznókő 1999-es hatputtonyos aszúját kóstolták meg a vendégek. A magyar borokat Molnár Péter, a Tokaj Renaissance elnöke, illetve a Disznókő szőlőbirtok igazgatója, Mészáros László mutatta be a hatvan vendégnek.

A Tokaj Renaissance elnöke szerint a magyar borok megállták a helyüket a kóstolón, jól illeszkedtek a sorba. Molnár arra is figyelmeztetett, hogy ez nem verseny volt, a kóstolók azért jöttek, hogy megismerkedhessenek a különböző tájakról származó borok sajátosságaival. Molnár Péter szerint éppen ezért butaság azt gondolni, hogy akár a Sauternes, akár a rajnai rizlingek, vagy a tokaji lenne jobb. „Sikerült megmutatnunk, a tokaji méltó helyen van ezen borok közt.” – mondta a Tokaj Renaissance elnöke.

A tokaji kóstolót várhatóan több magyar boros esemény követi majd a Master of Wine-oknál. A Magyar Bormarketing Kht. által létrehozott Wines of Hungary márka – amely nemzetközi piacon népszerűsíti a magyar borokat – 2009-től az Institute for the Masters of Wine hivatalos főtámogatója lesz. Ez azt jelenti, hogy a Master of Wine-ok képzésében komolyabb szerephez juthatnak a magyar borok, ami erős piaci előnyt jelenthet.


Borravaló borblog Tokajról

és ezek a postok (címei):

http://borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=80153
http://borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=60028
http://borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=71859

ej



Tokaji Bormívelők: minősített dűlők csillogása

Ahol a Loire meg a Bodrog összefolyik
Légies, wellness-Tokaji

Ajánlott videó

Olvasói sztorik