Élet-Stílus

Matrica kerül a digitális tévékre

Egy szabvány feliratot kell elhelyezni ezentúl minden földfelszíni digitális vételre alkalmas televízió készülékre és dekóderre.

A Magyar Közlönyben megjelent közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalomba kerülő digitális vevődekódereken, valamint az ilyen dekóderrel ellátott tévékészülékeken, továbbá ezek csomagolásain – jól olvashatóan – a következő feliratot kell elhelyezni: “A készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére.”

A szöveget a hirdetésekben is meg kell ismételni. A rendelet megengedi, hogy a dekóderre ne kerüljön fel a szöveg, ha a termék kis mérete azt lehetetlenné teszi.

Más szabály vonatkozik az olyan tévékészülékekre, amelyek csak dekóderrel tudják fogni a földfelszíni digitális adásokat, illetve az olyan dekóderekre, amelyek nem alkalmasak a földfelszíni digitális adások vételére. Ezekre nem kell kihelyezni ismertetőt, viszont a vevőnek írásos tájékoztatót kell átadni a készülék jellemzőiről.

A rendelet melléklete határozza meg a digitális vevődekóderek műszaki és szoftver jellemzőit. Ezeknek alkalmasnak kell lenniük valamennyi magyarországi televízió- és rádió csatorna – a föld felszínén digitálisan sugárzott – adásának vételére. A menüben először a nyelvválasztásnak kell megjelennie. Az alapbeállítás a magyar nyelv, de emellett legalább angolul is kommunikálnia kell tudnia a menünek. A készüléknek tudnia kell automatikusan keresnie a csatornákat, és gyermekzár funkcióval is el kell látni azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik