Élet-Stílus

Befagyasztották a MAG ingatlanalapot

A MAG Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek folyamatos visszaváltását november 27-től 180 napra felfüggesztette a Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. kérésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az alapkezelő a felfüggesztési kérelemmel egyidőben megkezdte a MAG Alap zártvégűvé alakítását is.

A Macrogamma azt követően kérte a felfüggesztést, hogy a tavaly márciusi megalakulása óta következetesen magas ingatlanhányadú nyíltvégű alap likvid eszközeinek mértéke a törvényben előírt 15 százalékos mérték alá csökkent.

Az alapkezelő már a befektetési jegyek forgalmazásának hétfői elindítása előtt benyújtotta a felfüggesztés iránti kérelmét, azonban a végleges felfüggesztést csak azután kezdeményezte, hogy megbizonyosodott arról, ez szükséges a zártvégűvé történő átalakulás módjának kidolgozása, illetve a befektetőkkel való kommunikáció érdekében.

“Befektetői elkötelezettség”

Az alapkezelő hangsúlyozza: az alap iránti befektetői elkötelezettséget mutatja, hogy az elmúlt három napban mindössze három magánszemély váltott vissza befektetési jegyeiből, s a nagybefektetők közül is csak ketten kértek belső limitjeiknek megfelelő kisebb visszaváltást. A befektetők tehát továbbra is bíznak a MAG Alap befektetési politikájában, szándékaik szerint kivárják a zártvégű alap várhatóan 4 éves futamidejét.

Amennyiben a felfüggesztés alatt további magánbefektetők jelzik, hogy nem kívánnak a zártvégű alapban részt venni, a Macrogamma vállalja, hogy befektetési jegyeiket megvásárolja, illetve segítséget nyújt azok másodlagos forgalomban való értékesítése során – közölte az alapkezelő. Az alap jegyei a közlemény szerint a zártvégűvé válás után is forgalomképesek maradnak, s már most is lehet rájuk tőzsdei megbízást adni.

A Macrogamma már megtette a szükséges intézkedéseket az alap zártvégűvé alakítása érdekében. Az alapkezelő szerint a befektetők pénze a zártvégűvé válás esetén van a legnagyobb biztonságban, a befektetési jegy tulajdonosának vagyona ugyanis akkor nem függ a többi befektető visszaváltásától.

Az alapkezelő úgy véli, hogy az alap nettó eszközértéke a tőkekivonási lehetőség megszűnésével, a zártvégűvé alakulást követően fokozatosan visszaállhat a válságot megelőző időszak szintjére. A zártvégű futamidő végére az alap a piaci átlagot meghaladó hozamot biztosít a befektetési jegyek tulajdonosai számára, és további tőkét is be tud majd vonni az alapkezelő megítélése szerint.

“Frissítik az üzleti modellt”

A Macrogamma a felfüggesztés időtartamát az üzleti modell frissítésére, további befektetők meggyőzésére és további ingatlanpiaci lehetőségek felkutatására fordítja – áll a közleményben.

A MAG Ingatlanbefektetési Alap összesített nettó eszközértéke november 28-án 1.967.422.601 forint, az egy jegyre jutó nettó eszközérték 0,9055 forint a BÉT-en közzétett adatok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik