Élet-Stílus

A Real és az Arsenal is túljutott a krízisen (videó)

A Real Madrid és az Arsenal elérte célját, a 16 közé masírozott a labdarúgó Bajnokok Ligájában, és ezzel talán túljutott a nehéz időszakon. A Bayern gáláelőadással biztosította be a helyét a 16 között, Klinsmann szerint senkitől nem kell félniük.

Megnyugodhat az Arsenal

Az Arsenal nem a legjobb hangulatban készült az ukrán Dinamo Kijev elleni BL-ütközetre. Egyfelől ebben a hónapban három vereséget is szenvedett a bajnokságban, másrészt pedig a William Gallas körüli problémák sem tettek jót a lelkeknek.

Ugyanakkor minden jó, ha jó a vége: az „ágyúsok” Nicklas Bendtner 87. percben szerzett góljával 1-0-ra nyertek, és ezzel – a Fenerbahcét idegenben lepipáló FC Portóval együtt – továbbjutottak a csoportból.



GALÉRIA




GALÉRIA



„Messze voltunk a csúcsformától, nem is volt jó meccs, de számunkra a három pont a lényeg. Ez a győzelem, a továbbjutás nyugalmat ad a csapatnak, és erre most nagyon nagy szükségünk van” – mondta Arsene Wenger menedzser, aki bevallása szerint az elmúlt napokban a legrosszabb időszakát élte meg a londoni együttesnél. A francia tréner egyébként a Dinamo Kijev ellen kezdőnek jelölte a társait kritizáló, emiatt csapatkapitányi tisztségéről leváltott, s a legutóbbi bajnokin mellőzött Gallast. Wenger szerint a védő élt a bizalommal: „Nagyon elszánt volt. Meg akarta mutatni, mit tud” – mondta.

„Nyilván nem akart megbántani senkit, de szavaival nehéz helyzetbe hozta a csapatot. Már nem ő a csapatkapitány, de ez hasznára lehet. Ugyanis ha kisebb rajta a nyomás, akkor még jobb teljesítményre képes” – formált véleményt a Gallas-ügyben az új „cséká”, Cesc Fabregas, aki kedd este gólpasszal segítette az Arsenalt. Ha már itt tartunk: a kijeviek szerint Bendtner kézzel szelídítette meg a labdát, mielőtt a kapu jobb oldalába lőtt. Ami azt illeti, minimum „véleményes” a dolog, ugyanakkor Arsene Wenger szerint szabályos góllal nyert az együttese.

„Nem ért a kezéhez a labda, megnéztem a visszajátszást. Nagyszerű találat volt” – zárta rövidre a témát a francia edző.

Szokásos eredmény született

Az E csoport rangadóján a Villarreal és a Manchester United egymás ellen zsinórban negyedszer gól nélküli döntetlenre végzett, igaz, ezzel mind a két csapat továbbjutott. Jobb gólkülönbségének köszönhetően egy fordulóval a csoportkör vége előtt a címvédő áll az első helyen, és az angolok reményei szerint ez így marad a zárásig. Sir Alex Fergusont, a „vörös ördögök” menedzserét egyébként meglepte az újabb 0-0…

„Szinte hihetetlen, hogy négy meccsen egyetlen gólt sem szereztünk a Villarreal ellen. Nem is értem, ez hogy fordulhatott elő, hiszen támadócsapat a mieink, és a spanyoloknak is jó a mérlegük. Veszélyesebben játszottak, több helyzetünk volt, de a döntetlennel is elértük a célunkat, továbbjutottunk, és továbbra is lépéselőnyben vagyunk a Villarreallal szemben.
Mivel a spanyol csapat legközelebb a Celtichez látogat, míg mi az Aalborgot fogadjuk, joggal bízhatunk abban, hogy megőrizzük az első helyünket” – magyarázta a skót szakvezető, aki Wayne Rooney műesése (a csatár feldobta magát a tizenhatoson belül) és Joan Capdevila kiállítása mellett sem ment el szó nélkül.

„Rooney sajnálja a dolgot, és bocsánatot kért. Talán túl sokat nézte Robert Pirest, aki gyakorta eljátssza, hogy bántották. Rooney legalább elnézést kért, míg Piresnek ez nem szokása… Ami Capdevila kiállítását illeti: ez a mozdulat Angliában nem ért volna piros lapot, úgy tűnik, a szabálytalanságokat kicsit másképp ítélik meg az európai meccseken. Az viszont tény, hogy Capdevila keményen odalépett Cristiano Ronaldónak, akit egyébként végig faragtak” – jegyezte meg a skót vezetőedző.

A Celtic sorozatban 18. idegenbeli BL-mérkőzésén maradt nyeretlen, kedd este Gary Caldwell 87. percben „elért” öngóljával 2-1-re kapott ki az Aalborg vendégeként, így az UEFA-kupa-szereplést jelentő harmadik helytől is elbúcsúzhat. „Igazán nehéz megmagyarázni a dolgot, hiszen jobbak voltunk, és mégis veszítettünk. Úgy gondoltam, egy gól is elég lehet a sikerhez, hiszen a kapunk alig forgott veszélyben. Nagyon csalódott vagyok” – így Gordon Strachan, a skótok edzője.

Raúl a rekorder

A már korábban továbbjutott Juventus mellett Real Madrid együttese került be a legjobb 16 közé a H csoportból. Az utóbbi hetekben rengeteget bírált Bernd Schuster csapata egy gyors Raúl-góllal verte a BATE Boriszovot, és így az utolsó fordulóban már a fiatalokat küldheti a pályára a német mester, akinek ezzel megszilárdult a helye a madridiak kispadján.

A mérkőzés egyetlen találatát Raúl szerezte, aki ezzel beállította Filippo Inzaghi rekordját. Az olasz támadó az európai kupasorozatokban 64-szer volt eredményes, akárcsak a királyi gárda ikonikus figurája. A Bajnokok Ligájában már egy ideje a spanyol támadó az egyeduralkodó, és feltehetően rövid időn belül a másik listán is az élre áll, hiszen Inzaghi az AC Milanban csak elvétve, kap néhány percnyi játéklehetőséget.

A madridiak trénere elégedetten értékelt a mérkőzés után, és nagyon boldog volt, hogy nem kell az utolsó játéknapig izgulnia a továbbjutás miatt: „Ha az eredmények nem a mi szájunk íze szerint alakultak volna, akkor az utolsó játéknapon egy nagyon nehéz ki-ki meccset kellett volna játszanunk a Zenittel. Örülök, hogy mostantól egy ideig csak a bajnokságra kell figyelnünk.”

„Borzasztó néhány körülmények között játszottunk, de a csapat remekül helytállt – utalt a német szakember a számos sérültre, és a fagyos minszki időjárásra – Hatékonyan támadtunk, és főleg az első félidőben nagyon megnehezítettük ellenfelünk dolgát az előretolt védekezésünkkel.”

A fehéroroszok trénere a vereség, és a csoport negyedik helye miatt csalódottságának adott hangot, de sietett leszögezni, hogy büszke a csapatára. „Soha nem öröm kikapni, de hat hónapja nem lettem volna csalódott, hogy csak egy góllal kapunk ki a Real Madridtól. A két csapat között a jobb helyzetkihasználás döntött” – mondta Viktor Goncsarenko.

Harcos bajorok

A Bayern is esélyeshez méltóan abszolválta a csoportkört. Az utolsó forduló előtt már biztosan továbbjutó helyen áll, már csak az a kérdés, hogy Jürgen Klinsmann csapata, vagy a francia Olympique Lyon szerzi meg a csoportelsőséget. A bajorok kedd este a Steauát verték, Klose két illetve Toni első BL-találatával.

A müncheniek nyáron érkezett trénere szerint a csapata a román együttes ellen mutatott játékkal bárki ellen jó eséllyel állhat ki az egyenes kieséses szakaszban. „Boldog vagyok, hogy idő előtt bebiztosítottuk a helyünket, nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Az ellenfelünk az első félidőben megmutatta, hogy mire képes, szerencsére a fordulás után gyorsan eldöntöttük az összecsapást” – mondta Klinsmann, majd optimistán tekintett a nyolcaddöntőre.

„Egyre jobban összeszokik a csapat, megjött a játékosok önbizalma. A legjobb 16 között nincsenek könnyű ellenfelek, de azt hiszem bárkivel is játszunk, legalább 50 százalék esélyünk van a sikerre” – értékelt a fiatal szakember.

Fenerbahce-Porto 1-2

Fiorentina-Lyon 1-2

—-Keddi eredmények, csoportállások—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló

E csoport:


Aalborg BK (dán)-Celtic Glasgow (skót) 2-1


Gól: Caca (73.), Caldwell (87. – öngól), illetve Robson (53.)

Villarreal (spanyol)-Manchester United (angol) 0-0


Kiállítva: Capdevila (82., Villarreal)

A csoport állása:
1. Manchester United 9 pont (7-1) – már továbbjutott
2. Villarreal 9 (9-5) – már továbbjutott
3. Aalborg BK 5
4. Celtic Glasgow 2

F csoport:


Bayern München (német)-Steaua Bucuresti (román) 3-0


Gól: Klose (57., 71.), Toni (61.)

Fiorentina (olasz)-Olympique Lyon (francia) 1-2


Gól: Gilardino (45.), illetve Makoun (15.), Benzema (27.)

A csoport állása:
1. Bayern München 11 pont (9-2) – már továbbjutott
2. Olympique Lyon 11 (12-7) – már továbbjutott
3. Fiorentina 3
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:


Fenerbahce (török)-FC Porto (portugál) 1-2


Gól: Kazim Kazim (63.), illetve Lisandro (18., 28.)

Arsenal (angol)-Dinamo Kijev (ukrán) 1-0


Gól: Bendtner (87.)

Kiállítva: Alijev (89., Dinamo Kijev)

A csoport állása:
1. Arsenal 11 pont – már továbbjutott
2. FC Porto 9 – már továbbjutott
3. Dinamo Kijev 5
4. Fenerbahce 2

H csoport:


BATE Boriszov (fehérorosz)-Real Madrid (spanyol) 0-1


Gól: Raúl (7.)

Zenit (orosz)-Juventus (olasz) 0-0

A csoport állása:
1. Juventus 11 pont – már továbbjutott
2. Real Madrid 9 – már továbbjutott
3. Zenit 5
4. BATE Boriszov 2

—-Szerdai program—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló

A csoport:

Girondins Bordeaux (francia)-Chelsea (angol), 20:45 (TV6)
Bordeaux, Stade Chaban-Delmas, v.: De Bleeckere (belga)

CFR Cluj (román)-AS Roma (olasz), 20:45 (m1)
Kolozsvár, CFR Stadion, v.: Cortez Batista (portugál)

Az állás:
1. Chelsea 7 pont
2. AS Roma 6 (7-5)
3. Girondins Bordeaux 6 (4-8)
4. CFR Cluj 4

B csoport:

Anorthoszisz (ciprusi)-Werder Bremen (német), 20:45 (Sat1)
Nicosia, GSP Stadion, v.: Mejuto González (spanyol)

Inter (olasz)-Panathinaikosz (görög), 20:45
Milánó, Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), v.: Övrebö (norvég)

Az állás:
1. Inter 8 pont
2. Anorthoszisz Famaguszta 5
3. Panathinaikosz 4
4. Werder Bremen 3

C csoport:

Sporting Lisboa (portugál)-Barcelona (spanyol), 20:45
Lisszabon, Estadio José Alvalade, v.: Trefoloni (olasz)

Sahtar Doneck (ukrán)-FC Basel (svájci), 20:45
Doneck, Stadion Olimpiiszkij, v.: Jakobsson (izlandi)

Az állás:
1. FC Barcelona 10 pont – már továbbjutott
2. Sporting Lisboa 9 – már továbbjutott
3. Sahtar Donyeck 3
4. FC Basel 1

D csoport:

Atlético Madrid (spanyol)-PSV Eindhoven (holland), 20:45
Madrid, Vicente Calderón, v.: Busacca (svájci)

Liverpool (angol)-Olympique Marseille (francia), 20:45
Liverpool, Anfield Road, v.: Benquerença (portugál)

Az állás:
1. Atlético Madrid 8 pont (7-3)
2. Liverpool 8 (7-4)
3. Olympique Marseille 3 (5-6)
4. PSV Eindhoven 3 (3-9)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik