Élet-Stílus

Nem felejtünk

Susanne Hofer, a németországi Max Planck Neurobiológiai Intézet kutatója és munkatársai azt szerették volna kideríteni, miért lényegesen könnyebb újra megtanulni valamit, ami egyszer már feledésbe merült, mint egy teljesen új tudást elsajátítani. A neurobiológusok ezért időnként lefedték pár felnőtt egér egyik szemét, és képalkotó eljárások segítségével megvizsgálhatták, hogyan hat ez a rágcsálók agyának idegkapcsolataira – írja a National Geographic Online.

Neuronok hálózata

Neuronok hálózata

Már rövid idő elteltével új idegkapcsolatok alakultak ki az agy látásért felelős részében: az idegsejtek átálltak arra, hogy a megmaradt szem jeleit dolgozzák fel, az egér megtanult csupán erre a szemére hagyatkozni. Miután az egerek újra használhatták mindkét szemüket, az idegsejtek újra átcsoportosultak, és alkalmazkodtak a kétszemes látáshoz. Az egyszemes verzióra való áttérést tehát teljesen meg lehetett fordítani, ezek szerint pedig a régi kapcsolatok nem tűntek el, csupán ideiglenesen kiiktatódtak.

A kutatók megismételték a kísérletet, és újra betakarták az egerek egyik szemét. Ezúttal sokkal gyorsabban alkalmazkodtak az idegsejtek az egyszemes látáshoz. A vizsgálatok szerint az idegsejtek rugalmasan átcsoportosíthatók, a meghatározott kapcsolódási helyek pedig szükség szerint aktiválhatók, illetve kiiktathatók.

Mivel egy tapasztalatra később talán még szükség lehet, úgy tűnik, az agy úgymond tartalékba helyezi. Ez később megkönnyíti az újratanulást. A biciklisek valószínűleg ezért ülnek többéves kihagyást követően is biztosan a nyeregben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik