Élet-Stílus

Ne karácsonyra vegyünk kutyát

Az évnek ebben a szakaszában a kóbor állatokra a fagy jelenti a legnagyobb veszélyt. Az utcán kallódva átfáznak, a nedves, latyakos időben átnedvesedett bundájuk pedig akár rájuk is fagyhat. Ilyenkor könnyen tüdőgyulladást kaphatnak, vagy akár halálra is fagyhatnak. Különösen nagy veszély leselkedik a késői almokból született, őszi kiskutyákra és kismacskákra, hiszen ők még védtelenebbek a hideggel szemben.

Az ilyen állatoknak a befogadás jelentené a megoldást. Mivel azonban a menhelyeken állandó teltház van, kevés az esély a bekerülésre. Ha senki nem tudja befogadni az ilyen állatokat, akkor némi segítséget jelenthet számukra egy szélvédett, meleg hely kialakítása és pár falat eleség.

Itt biztonságban vannak (forrás: Tapancs)

Itt biztonságban vannak (forrás: Tapancs)

Nem hagyhatjuk otton

Szintén speciális odafigyelést igényelnek télen azok az állatok, akik családban élnek. A decemberi rokonlátogatások, utazások időszakában gondoskodni kell arról, hogy a házikedvenc ne maradjon hosszabb időre felügyelet nélkül. Ha a gazda nem tudja vagy nem szeretné magával vinni, keressen valakit, akit megbízhat az állat ellátásával.

Ha “nincs a közelben” családtag, barát, szomszéd, javasolt egy megbízható állatpanziót felkeresni. A legfontosabb, hogy egy állat se maradjon napi felügyelet nélkül. A kutyák és a macskák esetén elengedhetetlen a napi egyszeri etetés, és gyógyszeres kezelés alatt álló állatok esetén a gyógyszer beadása. A kutyák megszokott napi sétája sem maradhat el.

Átverjük az állatot?

Karácsony táján vásárolt vagy örökbe fogadott kutyák esetén fontos odafigyelni az állat családba szoktatására. A kutyák, ha a menhelyről vagy a tenyésztőtől lakásba kerülnek, azt hiszik, hogy a karácsonyi sürgés-forgás, a rengeteg ember (mindenki otthon van, sok a vendég) állandó. És az első munkanapon aztán nem értik, miért hagyták őt egyedül.

Ilyenkor megoldás lehet, hogy ha valaki lakásban szeretne kutyát tartani, és napközben hétköznap több órán át nincs otthon senki, akkor inkább az ünnepek utánra időzíti a kutya hazavitelét, hogy az állat a hétköznapi életvitelbe tudjon beilleszkedni. Ugyanez érvényes az udvaron tartott kutyák esetén is.

Örül az ajándéknak (forrás: Tappancs)

Örül az ajándéknak (forrás: Tappancs)

Évtizedes kötelezettség

Az év végi örökbefogadás, vásárlás során azt is figyelembe kell venni, hogy ez egy hosszú időre szóló döntés. Egy kutya akár 15, egy macska 13 évet is élhet. A karácsonyra egy 8-10 éves gyereknek ajándékozott kutya még akkor is a családban lesz, amikor a gyerek már egy másik városban egyetemista, és a családnak ekkor is tudni kell gondoskodni a kutyáról.

Éppen ezért semmiképpen nem ajánlott a leendő gazdák megkérdezése nélkül karácsonyi ajándékként állatot adni. A meggondolatlanul, nem megfelelő helyre adott állatok előbb-utóbb a menhelyi vagy a kóbor állatok számát fogják gyarapítani.

A kutya is örül az ajándéknak

Karácsonykor érdemes arra is figyelni, hogy a saját családi kedvencnek is jusson ajándék. Az állatok is értékeli az ajándékot, és ugyanúgy örülnek, mint egy kisgyerek. Ha ilyet kapnak, képesek például napokig csak az ajándékba kapott játékkal játszani, vagy arra a takaróra feküdni.

És ha valaki ajándékot vesz a saját kutyájának, jusson eszébe egy kevés élelmiszerrel a menhelyi állatok karácsonyát is boldoggá tenni. Ennek megkönnyítése érdekében a legtöbb állatvédő szervezet, köztük a Tappancs Állatvédő Alapítvány is gyűjtéseket is szervez decemberben.

segítségre várnak

Ne karácsonyra vegyünk kutyát 3

Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ne karácsonyra vegyünk kutyát 3

Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ne karácsonyra vegyünk kutyát 3

Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ne karácsonyra vegyünk kutyát 3

Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik