Élet-Stílus

Magyarok is rekedtek Bangkokban

Magyarok is voltak a bangkoki repülőtéren veszteglő utasok között, ahol thaiföldi kormányellenes tüntetők rövid időre elfoglalták az irányítótornyot.

Gajdos László, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Állatpark igazgatója arról számolt be, hogy a repülőtéren veszteglő utasok között volt az intézmény állatorvosa és vezető állatgondozója is. A két szakember egy nemzetközi elefántszimpóziumon járt Thaiföldön, ahol előadást tartottak az állatok védelmének és állatkerti tartásának kérdéseiről.

A tudományos tanácskozásról a finn légitársaság gépével jöttek volna vissza a szakemberek Bangkokból Európába, s a tanácskozás szervezőinek segítségével már egy szállodában várják, hogy hazatérhessenek. Az igazgató hozzátette: a nyírségi állatkert orvosa a tanácskozás résztvevőivel ismertetett egy különlegesnek számító lézeres műtéti eljárást is, amellyel az egyik Nyíregyházán élő elefánt megsérült agyarát gyógyították meg a nyáron.

Evakuálják a turistákat

A The Bangkok Post internetes kiadása szerint a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki párt tagjai azért hatoltak be a toronyba, hogy megtudják: mikor érkezik haza Szomcsaj Vongszavat kormányfő a Peruban tartott ázsiai-csendes-óceáni csúcsról. A hírek szerint azonban a támadások középpontjában lévő miniszterelnök gépe egy elzárt katonai repülőtéren fog landolni. A biztonsági szervek megkezdték annak a több mint háromezer utasnak, köztük számos külföldi turistának az evakuálását, aki kedd óta vesztegelt a tüntetők által blokád alá vett nemzetközi repülőtéren.

Nem tanácsolják az utazást

A Külügyminisztérium Szóvivői Irodája szerdán azt közölte, több ezer turista rekedt a légikikötőben. A Külügyminisztérium a legnagyobb thaiföldi repülőtér megszállása miatt azt kéri, hogy aki Bangkokba utazik, vagy azon keresztül akar az ázsiai országba, esetleg a földrész más államába menni, az egyelőre halassza el útját, vagy válasszon más útvonalat – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Suvarnabhumi repülőtér meghatározatlan ideig nem indít és nem fogad járatot, és az sem kizárt, hogy az ellenzék a későbbiekben más thaiföldi repülőtereket is blokád alá vesz, ezért a külügyi tárca azt tanácsolja, hogy indulás előtt minden érintett tájékozodjon a bangkoki magyar nagykövetség honlapjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik