Élet-Stílus

Del Piero Oscar-díjas lehet

Nyilvánosságra hozták, kik pályáznak idén az olasz labdarúgás Oscar-díjára, míg Ázsiában egy üzbég játékost választottak meg az év legjobb futballistájának.

A „Oscar del Calcio” elnevezésű elismerést az Olasz Labdarúgók Szövetsége (AIC) alapította, és a játékosok szavazatai alapján hirdetnek győztest a különböző kategóriákban. Az ünnepélyes díjátadóra január 19-én, Milánóban kerül majd sor.

A legprímább hazai labdarúgónak járó elismerésért három világbajnok, Daniele De Rossi (AS Roma), Andrea Pirlo (AC Milan), valamint Alessandro Del Piero (Juventus) verseng.

Bár mindannyian az olasz élvonal meghatározó alakjai, közülük csak Del Piero rendelkezik ezzel a díjjal, és ő is meglehetősen régen, 1998-ban kapta meg.

Jó eséllyel pályázik a díjra (MTI/EPA)

Jó eséllyel pályázik a díjra (MTI/EPA)

A Juve veteránja a mostani voksolás nagy esélyese: ez előző szezonban a 37 meccsen 21-szer volt eredményes a Serie A-ban, a kupában pedig négy meccsen három gólt szerzett.

Az edzők között Carlo Ancelotti (AC Milan), Cesari Prandelli (Fiorentina), valamint a 2006-ban és 2007-ben is győztes, az AS Romával kupát nyert Luciano Spalletti küzd a díjért, ugyanakkor az Interrel az előző két szezonban bajnokságot nyert Roberto Mancini némi meglepetésre nincs ott a jelöltek között.

A legjobb külföldi játékos díjára Zlatan Ibrahimovic, az Inter svéd klasszisa a legnagyobb esélyes, mellette a címvédő brazil Kaká (AC Milan) és a román Adrian Mutu (Fiorentina) jelölt.

Kategóriák, jelötek
Legjobb olasz játékos:
Alessandro Del Piero (Juventus)
Daniele De Rossi (Roma)
Andrea Pirlo (Milan)

Legjobb idegenlégiós:
Zlatan Ibrahimovic (Inter)
Ricardo Kaká (Milan)
Adrian Mutu (Fiorentina)

Legjobb kapus:
Gianluigi Buffon (Juventus)
Sebastien Frey (Fiorentina)
Julio Cesar (Inter)

Legjobb védő:
Giorgio Chiellini (Juventus)
Phillipe Mexes (Roma)
Alessandro Nesta (Milan)

Legjobb fiatal játékos:
Mario Balotelli (Inter)
Sebastian Giovinco (Juventus)
Marek Hamsik (Napoli)

Legjobb edző:
Carlo Ancelotti (Milan)
Cesare Prandelli (Fiorentina)
Luciano Spalletti (Roma)

Legjobb játékvezető:
Emidio Morganti
Roberto Rosetti
Massimiliano Saccani

Egy üzbég lett ázsia legjobbja

A hazájában a Bunyodkor Taskent együttesét erősítő, 26 éves középpályás volt a „kakukkfióka” az ázsiai szövetség díjkiosztóján, ugyanis szinte valamennyi kategóriában a japánok bizonyultak a legjobbnak. A távol-keleti országból a kontinentális Bajnokok Ligája-győztes Gamba Osaka lett az év csapata, az oszakaiak kispadján ülő Nisino Akira az év edzője, míg a nemzeti együttes az év válogatottja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik