Élet-Stílus

BL: újabb csodára készül a Kolozsvár

A labdarúgó Bajnokok Ligája 5. fordulójának szerdai játéknapján több csapat is csatlakozhat a továbbjutást már kivívó klubokhoz. A sorozat egyik újonca, a kolozsvári CRF ugyan csoportja utolsó helyén áll, ugyanakkor még nem mondott le a továbbjutásról, és újabb bravúrra készül az olasz AS Roma ellen.

Döntő fontosságú meccs Kolozsváron

Két fordulóval a zárás előtt az A csoportban nyílt a továbbjutás kérdése, a listavezető Chelsea-t és a sereghajtó CFR Cluj együttesét mindössze három pont választja el egymástól. A szerdai játéknapon az AS Romát vendégül látó kolozsvári csapat nagyszerűen rajtolt, idegenben verte az olasz együttest, majd döntetlent játszott Chelsea-vel. A Bordeaux együttesétől azonban oda-vissza vereséget szenvedett, így a negyedik helyre került, ám még nem mondott le a továbbjutásról.

Rómában egyszer már sikerült a bravúr (MTI/EPA)

Rómában egyszer már sikerült a bravúr (MTI/EPA)

„Csak a győzelem tarthat versenyben minket” – mondta a támadó középpályás Eugen Trica. „Biztos vagyok abban, hogy a legjobb formánkat mutatjuk majd az olaszok ellen. Eddig négy pontot szereztünk, pedig semmi esélyt sem adtak nekünk, bízom abban, hogy ismét legyőzzük a Romát.” A cél elérése érdekében a gárda egyik hőse, a római találkozón kétszer eredményes argentin Juan Culio izomhúzódása ellenére is vállalná a játékot.

A Cluj főpróbája nem sikerült valami fényesen, egyrészt a szélső azon sérült meg, másfelől a gárda meglepetésre 2-1-re kikapott Pandurii Targu Jiu együttesétől. A Roma sorozatos sikerei (a „farkasok” legutóbb a Leccét verték 3-0-ra) viszont azt jelzik, véget ért a csapat rossz sorozata, ugyanakkor a CFR ellen gólt szerző Christian Panuccinak térdsérülése miatt nem adatik meg a visszavágás lehetősége, ugyanakkor az „odavágón” csere Francesco Totti ezúttal kezdőként lép majd pályára.

Az AS Romához hasonlóan a Girondins Bordeaux is revánsra készül, a sima, 4-0-ás londoni vereségéért igyekszik bosszút állni a Chelsea-n. A francia együtt két vereséggel kezdett, a Cluj ellen szerzett hat ponttal azonban életben tartotta a továbbjutási esélyeit, és jelenleg csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a harmadik helyre.

A Chelsea ugyan a tabella élén áll, de nem árt iparkodnia, hiszen a római bukás után egy esetleges újabb vereséggel könnyen bajba kerülhet. A londoniak a BL-ben számíthatnak Didier Drogbára (az elefántcsontparti csatár pénzérme hajigálásért csak Angliában van eltiltva), és Michael Balack is harcra kész, ugyanakkor Deco eltiltása miatt ezúttal csak szurkolhat.

Célba érhet az Inter és a Anorthoszisz

A nyolc ponttal éllovas Inter mögött nagy tülekedés a B csoportban, az Anorthoszisz Famaguszta öt, a Panathinaikosz négy, a Werder Bremen három ponttal követi az olasz csapatot, amely újabb győzelmével már tovább is jutna. Erre pedig jó esély van, hiszen a milánóiak az Athénban 2-0-ra legyőzött Panathinaikoszt fogadják a San Siróban, ott, ahol eddig még veretlenek a szezonban. Ráadásul az Inter jó formában van, a bajnokságban négy, a BL-ben két meccsből álló győzelmi szériát épített, a főpróbán pedig a Juventust fektette két vállra.

Jose Mourinho, a gárda edzője kicsit tart is attól, hogy ezután némi visszaesés következik. „El kell felejtenünk a bajnokságot és a Juventus legyőzését. Azt kell észben tartanunk, hogy egy vereséggel nehéz helyzetbe sodorhatjuk magunkat, míg ha győzünk, csoportelsők vagyunk. Természetesen ez utóbbit szeretnénk” – magyarázta az Inter portugál szakvezetője.

A továbbjutás küszöbén az Inter (MTI/EPA)

A továbbjutás küszöbén az Inter (MTI/EPA)

Amúgy a Panathinaikosz sem mondott még le a továbbjutásról. A korábban az MTK kispadját is koptató Henk ten Cate csapata két vereséggel kezdte a sorozatot, ám a Werder Bremennel szemben elért négy pontja okot ad a bizakodásra, akárcsak az újonc Thrasivoulos elleni sima, 3-0-ás hétvégi győzelem. Ezzel együtt az esélyesebb Inter legyőzése kisebb csoda lenne.

Az olasz bajnok és listavezető mellett a legjobbak között idén debütáló Anorthoszisz is célba érhet, amennyiben az Inter nyer, a ciprusi gárda pedig legyőzi a vendég Werder Brement, amely a BL-ben korántsem parádézik, még nyeretlen, három döntetlenre futotta csak az erejéből. Ezzel együtt – köszönhetően annak, hogy csak az Inter emelkedik ki – elvben még továbbjuthat. A két csapat Brémában gól nélküli döntetlent játszott.

A csoportelsőség a tét

A C csoportban már leosztották a lapokat, az 5. kör előtt már csak a csoportelsőség, illetőleg az UEFA-kupa-szereplést jelentő harmadik hely sorsa kérdéses. Mind a kettő eldőlhet szerdán, amikor a Barcelona a hozzá hasonlóan már továbbjutott Sportinhoz látogat, míg a Sahtar az FC Baselnek ad randevút.

Sokáig kérdéses volt, hogy a kisebb combsérüléssel bajlódó Lionel Messi elutazik-e Lisszabonba, nos, a Barca legnagyobb sztárja végül helyet kapott az utazók között – más kérdés, hogy játszik-e… -, Jorquerát, Carles Puyolt és Yaya Tourét viszont pihenteti Josep Guardiola vezetőedző, aki Andres Iniestára és Eric Abidalra pedig sérülés miatt nem számíthat szerdán.

A csoportot egy pont előnnyel vezető Barca hazai pályán 3-1-re legyőzte a Sportingot, de három győzelem után legutóbb csak döntetlent játszott az FC Basellel a Camp Nouban, és a hétvégén bajnokságban sem bírt a Getafével (1-1), ezzel pont került kilencmeccses győzelmi sorozatának végére.

A csoportelsőségre hajt a Sporting (MTI/EPA)

A csoportelsőségre hajt a Sporting (MTI/EPA)

A Sporting Naval 1-0-ás legyőzésével hangolt a soros Bajnokok Ligája-csatára, ugyanakkor többen is sérüléssel bajlódnak a csapatban: Abel, Tonel és Fabio Rochemback biztosan kihagyja a Barcelona elleni találkozót, Marco Caneira, Pedro Silva Grimi játéka pedig kérdéses. A célunkat elértük, és harcolunk az első helyért, de a hiányzók miatt a helyzetünk nem könnyű” – magyarázta Paulo Bento, a portugálok szakvezetője.

A Sahtar Doneck és FC Basel találkozója a harmadik szempontjából érdekes. Az ukránok három pontjukkal lépéselőnyben vannak, és amennyiben – a bázeli meccshez hasonlóan – szerdán is legyőzik a svájci csapatot, már készülhetnek is az UEFA-kupa találkozókra. Ez esetben a Basel Barcelona elleni bravúros pontszerzése semmit sem érne…

Csönd a Vicente Calderón Stadionban

Az Atlético Madrid és a Liverpool meglógott a vetélytársaktól, és hazai pályán már egy döntetlen is elegendő lenne a továbbjutásához, abban az esetben, ha másik nem szenved vereséget. A spanyol csapat – amely jobb gólkülönbségével előzi meg a ‘Poolt – az UEFA döntésének megfelelően hazai pályán, ugyanakkor zárt kapuk mögött fogadja a PSV csapatát.

„Egy játékosnak nagy büntetés, ha szurkolók nélkül kell játszania. Biztosan nagyon furcsa lesz. Még az is jobb, ha az egész stadion ellened szurkol, ilyenkor ugyanis felmegy benned az adrenalin, és igazi futballistának érzed magad…” – magyarázta Luis Perea, az Atlético kolumbiai védője.

A madridiak a BL-ben két győzelmet és két döntetlent számolnak, míg a bajnokságban öt meccse veretlenek. A hétvégén 1-1-et játszottak a Numancia vendégeként – tegyük hozzá: a hazaiak a 95. percben tizenegyesből egyenlítettek.

A PSV az európai porondon és odahaza is botladozik, csak ötödik a holland tabellán, igaz, a hétvégén két vereség után nyert, Dzsudzsák Balázs góljának is köszönhetően 4-0-ra verte a Heracles együttesét. Az előzetesen megadott összeállítás szerint a magyar középpályás kezdő lesz a madridi meccsen.

Liverpool szeptemberben idegenben 2-1-re legyőzte a Marseille-t, és ha ezt az eredményt szerdán megismétli, akkor biztosan továbbjut, de ahogy fent jeleztük, akár a pontszerzés is üdvözítő lehet. De nem árt az óvatosság, mivel egy esztendővel ezelőtt a francia együttes már bebizonyította, képes nyerni az Anfield Roadon. Rafa Benítez vezetőedző kijelentette, „a történelem nem ismételheti meg önmagát”.

„Az emberek azt mondják, könnyű meccs előtt állunk, de ez nem igaz. Tudjuk, hogy nekik nagyszerű játékosaik vannak, így hát nagyon kell figyelnünk” – jegyezte meg a Liverpool spanyol trénere. A „vörösök” a főpróbán gól nélküli döntetlent játszott a Fulhammel, míg a francia bajnokságban harmadik helyen álló Olympique Marseille 2-2-re végzett a Lille együttesével.

BL, csoportkör, 5. forduló
A csoport:
Girondins Bordeaux (francia)-Chelsea (angol), 20:45
Bordeaux, Stade Chaban-Delmas, v.: De Bleeckere (belga)

CFR Cluj (román)-AS Roma (olasz), 20:45
Kolozsvár, CFR Stadion, v.: Cortez Batista (portugál)

Az állás:
1. Chelsea 7 pont
2. AS Roma 6 (7-5)
3. Girondins Bordeaux 6 (4-8)
4. CFR Cluj 4

B csoport:
Anorthoszisz (ciprusi)-Werder Bremen (német), 20:45
Nicosia, GSP Stadion, v.: Mejuto González (spanyol)

Inter (olasz)-Panathinaikosz (görög), 20:45
Milánó, Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), v.: Övrebö (norvég)

Az állás:
1. Inter 8 pont
2. Anorthoszisz Famaguszta 5
3. Panathinaikosz 4
4. Werder Bremen 3

C csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-Barcelona (spanyol), 20:45
Lisszabon, Estadio José Alvalade, v.: Trefoloni (olasz)

Sahtar Doneck (ukrán)-FC Basel (svájci), 20:45
Doneck, Stadion Olimpiiszkij, v.: Jakobsson (izlandi)

Az állás:
1. FC Barcelona 10 pont – már továbbjutott
2. Sporting Lisboa 9 – már továbbjutott
3. Sahtar Donyeck 3
4. FC Basel 1

D csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-PSV Eindhoven (holland), 20:45
Madrid, Vicente Calderón, v.: Busacca (svájci)

Liverpool (angol)-Olympique Marseille (francia), 20:45
Liverpool, Anfield Road, v.: Benquerença (portugál)

Az állás:
1. Atlético Madrid 8 pont (7-3)
2. Liverpool 8 (7-4)
3. Olympique Marseille 3 (5-6)
4. PSV Eindhoven 3 (3-9)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik