Élet-Stílus

Leépít a Tatra autógyár

Meneszti alkalmazottainak egyötödét a cseh Tatra Koprivnice autógyár. A nemzetközi pénzügyi válság következtében 2009. március végéig mintegy 820 alkalmazottjától válik meg a nagy múltú Tatra.

A cég vezetésének döntése értelmében a jövő év első negyedének végére a gyár alkalmazottainak a száma mintegy 3600-ra csökken. A havi munkaidőt négy hétről három hétre csökkentik. Az autógyár csökkentette az üzemi kiadásokat, és spórolnak az energiafogyasztáson is. A Tatra egész sor intézkedést fogadott el, hogy kezelni tudja a globális pénzügyi válság következményeit, amely a tehergépkocsik iránti kereslet jelentős csökkenéséhez vezetett.

Az intézkedések közé tartozik a bérköltségek nagymértékű lefaragása, az üzemi és az adminisztrációs költségek jelentős csökkentése és az új termékek fejlesztésének a felgyorsítása – nyilatkozta az újságnak Ronald Adam, a Tatra autógyár vezérigazgatója. A Tatra jelenleg amerikai tulajdonban van. A takarékossági intézkedések legfőbb célja növelni a bevételeket, csökkenteni a kiadásokat, hogy a tehergépkocsieladás csökkenése esetén is a cég pénzügyei rendben legyenek. A felmerült problémák ellenére a Tatra Koprivnice vezetése azzal számol, hogy az idei évet a gyár még nyereséggel fogja zárni.

A Tatra korábban naponta hét új tehergépkocsit gyártott, most ezt a számot napi hatra csökkentették. A tehergépkocsik egy részét a cseh hadsereg veszi meg. Szakértők szerint várható, hogy a következő hónapokban a Tatra napi termelését tovább korlátozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik