Élet-Stílus

Blogmustra, avagy hol érdemes blogolni?

Megnéztük, hogy ugyanazon tartalommal mit lehet kihozni a népszerű hazai blogszolgáltatók oldalaiból. Nézze meg, hogy mire is jutottunk. Összehasonlító teszt az ingyenes blogmotorokról.

Sokan jártak már biztosan úgy, hogy elhatározták magukat: blogot fognak írni. Megvan az ötlet, a téma, viszont adódik a kérdés: hol írjam meg? Ma már nagyon sok ingyenes blogszolgáltató létezik, amelyek alkalmazásai mind képesek arra, hogy bejegyzéseinket rajtuk közzétegyük. Ám természetes módon rengeteg közöttük az eltérés, s azok hibáival sokszor csak azután szembesül a felhasználó miután már elindította az oldalát. Főként, hogy virtuális túrára csak kevesen invitálnak meg minket, s így gyakorlatilag zsákba macskát veszünk.

Ezen okból vettünk hét népszerű, ingyenes blogszolgáltatót, ahol bárki képes egy gyors regisztrációt követően blogolni. A szemléltetés kedvéért mindegyiküknek ugyanazt a nevet adtuk, s nagyjából ugyanazzal a tartalommal töltöttük meg, így kidomborítandó a motorok képességeit, s azt hogy egy szolgáltatóval mit érhetünk el.

A továbbiakban tapasztalatainkat olvashatják, hogy például melyiknek mennyire egyszerű vagy bonyolult a használata, milyen olvasottságra képesek, valamint a keresők hova rangsorolják őket ugyanazzal a tartalommal. A linkeken ezenfelül meg is tekintheti az elkészült oldalakat, ahol további információkat is talál a blogokról, valamint mindegyiken megtudhatja azt is, hogy kinek miért érdemes blogolnia.

Blogtér: a közösség ereje

Kezdjük az összehasonlítást hazánk talán legnépszerűbb blog szolgáltatójával, a Blogtérrel, amely kényelmetlen helyzetbe hozott minket azzal, hogy a cikk megírása és megjelenése között frissült. Ettől függetlenül véleményünk nem változott: szívünk szerint blogolnák vele, de az eszünk szerint nem. Az oldal kezelése ugyanis a legtöbb borsot törte az orrunk alá – s a sablonok változatlansága miatt ez nem változott -, hiába próbáltuk azt valahogy megrendszabályozni.

Hol blogoljak? a Blogtéren

Hol blogoljak? a Blogtéren

Az állandó HTML-kódpucolgatás (ami egy átlag felhasználótól nem feltétlenül várható el) és a szinte folyamatos sablonváltás semmit sem ért, mindig volt valami, ami nem úgy jelent meg, mint ahogy kellett volna. Pedig folyamatosan váltogattunk a böngészők között, hátha az egyiknél sikerre jutunk. De ez sem vezetett eredményre, így az oldalba jelenleg is könnyű belekötni, mivel feladtuk a szüntelen küzdelmet.

Persze a hiba lehetne bennünk is, de egy kedves hozzászólónk ezt megcáfolta, mondván: „ez itt általános”. Negatívumként róható még fel a Blogtér számára, hogy legújabb verziójában semmiféle statisztikát nem találtunk, miközben pár napja is csak a bejegyzések olvasottságát mérhettük, a napi látogatottságot nem. A jelek szerint azonban már kaptak a felhasználók tárhelyet is, ahova a képeket fel tudják tölteni. Ám ettől függetlenül nekünk ez nem ment. A rendszer hibaüzenettel utasította vissza próbálkozásunkat, így továbbra is URL hivatkozásokkal oldottuk meg a dolgot.

Blogter új admin

Blogter új admin

Ellenben valahol mégis kedvencünknek számít a szolgáltató, mivel itt találkoztunk a legjobb közösséggel. A bejegyzéseink olvasottsága messze itt volt a legmagasabb, valamint írásainkat bőszen kommentálták is a Blogtér felhasználói is. Bár azt nem látjuk, hogy az újítás erre milyen hatással lesz. Tapasztalatunk szerint inkább egyelőre negatív, hiszen anno a friss bejegyzések hozták a látogatók zömét, amik rögtön megjelentek a Blogtér címoldalán. Most viszont nem kerültünk ki… Persze ez lehet az átállás miatt is, s később javulhat az új rendszer.

Végezetül kimondhatjuk, hogy habár az oldal kezelése nem kis fáradságos munkát követel meg, mégis a közösség igazi blog hangulatot teremet, ami gyakorlatilag a blogolás lényege.

Mellette: remek közösség
Ellene: nehézkes, sokszor idegesítő kezelhetőség
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blogter.hu/

—-Freeblog: a keresők kedvence—-

A Blogtér után folytassuk a sort a vele talán egyenrangú Freebloggal, amely a legtöbb regisztrált felhasználóval és a legtöbb vezetett bloggal rendelkezik, legalábbis a címoldalán olvashatóak alapján. Hogy ki a nagyobb, nem foglalnánk állást, inkább nézzük, hogy mire is képes.

Hol blogoljak a Freeblog-on

Hol blogoljak a Freeblog-on

Háromnapos tapasztalatunk alapján mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a Blogtér ellentettje, hiszen míg használata meglehetősen sallangmentes, felhasználói aktivitás szempontjából messze elmarad vetélytársától. Sőt a vezérlője talán az egyik legjobb az összes vizsgált szolgáltató közül, habár az oldalunk személyre szabásához több HTML-ismeretre lesz szükségünk, mint máshol. Így például az oldalsó menüsávra is csak HTML-szerkesztőn belül vehetünk fel linkeket.

Freeblog admin

Freeblog admin

A legtöbb elérhető sablonnal is itt találkozhatunk, habár tapasztalatunk szerint sokuk elcsúszik Firefox böngészőn keresztül, miközben Internet Explorer alatt ragyogóan muzsikálnak. A Freeblog legnagyobb fegyverténye, hogy az internetes keresők majdnem mind első találatként hozzák, miközben tartalma nagyjából megegyezik a többi oldallal. Vagyis az oldal kódja valószínűsíthetően több keresőoptimalizált kódot is tartalmaz. Ez fontos szempont lehet blogunk helyének kiválasztásánál, ha leginkább a keresőkön érkező látogatókra szeretnénk alapozni.

Mellette: a keresők kedvence, jó vezérlő
Ellene: nagyon böngészőfüggő
Az oldal itt megtekinthető: http://holblogoljak.freeblog.hu/

—-Blog.hu: a kezes bárány—-

Blogmustránkat folytassuk a direkt elérésre optimalizált blog.hu oldallal, amelynél meglehetősen kiforrott vezérlővel találkoztunk. Használata egyszerű, szinte teljes mértékben problémamentes, s ráadásul talán a legjobb statisztikai modullal rendelkezik. A napi oldalletöltések és látogatók számán túl ugyanis módunk van az URL-statisztika, a ránk hivatkozó linkek és a hozzánk vezető kereső kifejezések között is kutakodni. Persze nem beszélhetünk Google Analytics mélységű elemzésről, ám mégis bőségesen használhatóak lehetnek az ott tárolt információk, ha oldalunk látogatásságát szeretnénk növelni.


Hol blogoljak? a Blog.hu-n

Hol blogoljak? a Blog.hu-n


Az oldal kinézetét illetően azonban már felemás a kép. Habár a vezérlővel könnyedén pakolgathatjuk a blogunkon megjelenő dobozokat, a sablonok terén már kevesebb a fantázia. Inkább az egyszerűség jellemzi a felkínált választási lehetőségeket, a látványos designnal szemben.


kiforrót vezérlő

Kiforrott vezérlő


Nekünk negatívumnak számított még, hogy a többi oldalhoz képest magas látogatószám nem hozott egyetlen kommentálást sem, ami talán a blog.hu közösségének inaktivitására utalhat. Bár ezt három nap után nehéz megítélni.

Mellette: egyszerű használat, bőséges statisztika
Ellene: túl egyszerű sablonok
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blog.hu/

—-eOldal: a legszebb a vidéken—-

Az összes vizsgált szolgáltató közül a legszebb oldalt az eOldal (üzemeltetője a FigyelőNetet is kiadó Sanoma Budapest Zrt.) motorjából sikerült kihoznunk. Még úgy is, hogy a többi szolgáltatással szemben az eOldal nem egyértelműen blogmotornak készült, de használható e célra is.


Hol blogoljak? az eOldalon

Hol blogoljak? az eOldalon

Azonban ezért egy-két funkcióról le kell mondanunk. Nem tudunk például címkézni, és alapesetben a kommentek moderálására sincs lehetőségünk. Valamit a többi oldallal ellentétben itt nincs egy központi hely, ahol a friss bejegyzések és hozzászólások megjelennének, ezért ne várjunk nagy felhasználói aktivitásra. A mi oldalainkra így az eOldal hozta a legkevesebb látogatót, így leginkább a direkt elérésre és a keresőkön érkező látogatókra érdemes hagyatkoznunk, vagyis főleg szakmai vagy céges blogot érdemes vezetni rajta. A fő pozitívuma egyben egy kis negatívum is. Mármint a kiforrott vezérlője, amivel gyakorlatilag HTML-ismeretek nélkül is bármit könnyedén beállíthatunk, viszont alapesetben az oldal kódjába egyáltalán nem nyúlhatunk bele, csak ha magasabb, fizetős verzióra (egy évre 6000 forint) váltunk.


néha bizony a kódba is bele kell ásni magunkat

Néha bizony a kódba is bele kell ásni magunkat


Tapasztalatunk alapján egy aktív bloggernek erre előbb-utóbb szüksége is lesz, mivel a 30 megabájt tárhely még elegendő lenne, de a 60 képes limit hamar betelik az ingyenes verziónál. A fenti összegért viszont már 2000 képet, és HTML-kód-módosítási lehetőséget kapunk, csak fizetni kell érte.

Mellette: a legszebb sablonok, jó vezérlő
Ellene: elsősorban nem blog, így ne várjunk nagy aktivitást a közösségétől
Az oldal itt megtekinthető: http://www.holblogoljak.eoldal.hu/

—-Blogspot: a Google szárnyán
—-

A Blogspot, vagy más néven Blogger jó alternatíva lehet mindazoknak, akik Google-fiókkal rendelkeznek, hiszen ők regisztráció nélkül pár kattintással elindíthatják blogjukat. Használata meglehetősen egyszerű, a vezérlője jól kezelhető, ám érthetetlen módon nem található meg benne semmiféle statisztikai modul. Így ha szeretnénk mérni a látogatottságunkat, kénytelenek vagyunk a Google Analytics alkalmazáshoz fordulni, amivel viszont a legjobb adatokat érhetjük el. Ám tudni kell, hogy hova is kell annak a kódját beilleszteni a HTML-kódon belül, ami nem várható el mindenkitől.

Hol blogoljak? a Blogspot-on

Hol blogoljak? a Blogspot-on

Negatívuma még, hogy az eOldalhoz hasonlóan itt sincs egy olyan központi tér, ami olvasókat csalhatna az oldalunknak, igaz hogy létezik egy nemzetközi oldal, de onnan ne reméljünk sok átkattintást. Vagyis itt is csak leginkább a direkt eléréssel és a keresőkkel találhatnak ránk. Az alkalmazás nagy előnye, hogy a blogunk kinézetét egyszerűen személyre szabhatjuk: az oldalon megjelenő mezőket könnyedén eltávolíthatjuk, s egy listából újakat is adhatunk hozzá, pakolgatásukhoz pedig az egéren kívül nincs szükségünk másra.

Az olvasottság rejtély marad

Az olvasottság rejtély marad

Ezenfelül a színeket is bármikor, bármilyen mélységben újradefiniálhatjuk, amire talán szükségünk is lesz, hiszen alapesetben az elérhető sablonok meglehetősen unalmasak. Összegzésként: egy pillantást érdemes rávetniük mindazoknak, akik Google-fiókkal rendelkeznek, már csak a próba kedvéért is.

Mellette: 1 GB tárhely
Ellene: Nincs statisztika, Analytics szükséges hozzá
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blogspot.com/

—-Live: avagy írjuk Messenger-partnereinknek—-

A Live-on történő blogolás a Blogspotnál már megismert elven működik, csak itt nem egy Google-fiókra lesz szükségünk, hanem egy Windows Live ID azonosítóra. A hazai kétmillió MSN-ező felhasználó közül sokan nem is tudják, hogy már rendelkeznek ilyennel, s a hozzá tartozó 5 GB-os tárhellyel, ahol akár blogolni is lehet. Hogy ide eljussunk, egyszerűen csak keressük meg a Messenger programon belül a „Windows Live személyes kezdőlap felkeresése”-gombot és kattintsunk rá.


Hol blogoljak? a Live oldalán

Hol blogoljak? a Live oldalán

A Live vezérlője meglehetősen egyszerű, átlagfelhasználónak tervezték, így – a Blogspothoz – hasonlóan könnyedén szerkeszthetjük az azon megjelenő dobozokat, s teljes mértékben személyre szabhatjuk az oldalt. Habár az soha nem fog teljes mértékben blogformát ölteni, mivel specifikusan nem csak annak készült. Nálunk nagy előnye volt az alkalmazásnak, hogy az oldalunkhoz ugyanilyen egyszerűen RSS mezőt is adhatunk, ami más szolgáltatónál nem volt elérhető.


egyszerű kezelhetőség

Egyszerű kezelhetőség


Hátrány viszont, hogy fényképeket alapesetben nem tudtunk beszúrni a szövegek közé, azt csak az ingyenesen letölthető Windows Live Writer alkalmazással tudtuk volna elérni. Valamint egyelőre az sem jellemző, hogy a felhasználók gyakran látogatnák a Live-lapjukat, így blogunkra viszonylag kevesen tévedhetnek rá.

A Microsoft bejelentése szerint ez a közeljövőben azonban változni fog, s magában a Messengerben is megjelenik majd egy mező, ami figyelmezteti partnereinket az ismerősük tárhelyein történt változásokról, s ráadásul a mostani 5 GB-os tárhelyet is növelik: 25 GB-ra. Magyarán ha azt szeretnénk, hogy blogunkról a Messenger-partnereink tudjanak és értesüljelek, akkor érdemes a Live-on történő blogoláson elgondolkodnunk.

Mellette: egyszerű kezelés, nagy tárhely, RSS mező
Ellene: még van hova fejlődnieAz oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.spaces.live.com/

—-Blogol.hu: „ezt most nagyon beblogoltam”—-

Nem rejtetten a fiatalabb korosztályt célozza meg a blogol.hu. Ahol komment helyett komiznak, ahol blogd be felkiáltással menthetjük el bejegyzéseinket, s ahol „ezt most nagyon beblogoltam” megerősítést kapunk. Körbenézve az oldalon is ezt tapasztaltuk: a blogol felhasználói leginkább a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, akik már az anyatejjel szívták magukba az informatikát. Ennek megfelelően az itteni blogok teljes személyre szabásához már nem kevés HTML-ismeret szükséges, ellenben az egész kódot megkapjuk, s majdhogynem bármit megtehetünk vele.


Hol blogoljak? a Blogol.hu-n

Hol blogoljak? a Blogol.hu-n

Persze nem tekinthetünk el egy sor idegesítő tényezőtől. A regisztráció során – lehet, hogy bennünk van a baj – de sokáig keresgéltük a vezérlőt, míg rá nem jöttünk arra, hogy éppen ott vagyunk. S ez csak egy példa az oldal nehézkes kezeléséből.


ketyeg az idő

Ketyeg az idő

Sajnos nincs statisztika, csak a top blogokat látjuk, s szövegbevitelnél ketyeg az idő, ami miatt, ha figyelmetlenek vagyunk, akár teljes begépelt szövegeknek is búcsút mondhatunk. Nem sikerült rájönnünk, hogy erre miért van szükség. Pozitívum viszont, hogy egyszerűen indíthatunk a blogol.hu-n szavazást, ami más szolgáltatónál alapesetben nem elérhető.

Mellette: Lehet szavazást indítani
Ellene: Bonyolult, áttekinthetetlen vezérlő, fura rendszerüzenetek
Az oldal itt tekinthető meg: http://holblogoljak.blogol.hu/

Hogy melyik a legjobb a felsorolt szolgáltatások közül nem kívánunk állást foglalni. Főként, hogy nagyon sok múlik azon, mire is szeretnénk a blogot használni, és milyen célunk van vele. Mint láttuk némelyik szolgáltató inkább a személyes, míg más a szakmai tartalomnak kedvez, s így egyértelműen a legjobbnak titulálni egyiket sem lehet. Mindenki döntsön a saját személyes indíttatásainak megfelelően, s ami a legfontosabb: ha valaki nem rendelkezik bloggal, próbából indítson legalább egyet, hiszen az még senkinek sem vált kárára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik