Élet-Stílus

Használjunk házi erőművet!

Szélgenerátor telepítéséhez nem feltétlenül kel engedély, és a beruházás másfél év alatt megtérülhet. Napelemmel kombinálva minimális szintre csökkenthetjük a szolgáltatóktól való függést – energiatippek a FigyelőNeten.

A szélenergia az emberiség által hasznosított egyik legrégebbi megújuló energiaforrás. Az első ókori vitorlásokat is a szél energiája hajtotta, később vízkiemelésre és gabonaőrlésre is használni kezdték. Napjainkra a legjelentősebb funkciója az áramtermelés lett, a szél segítségével történő villamosenergia-termelés az egyik leginkább környezetbarát módszernek számít.

Szélforgó a tetőn

Háztartásunkban is kihasználhatjuk a szél erejét! Tetőre szerelve vagy állványon a kert végében saját szélgenerátorunkkal csökkenthetjük az áramszámlánkat. Érdemes lehet a rendszerünket kiegészíteni a sorozatunk előző részében bemutatott napelemmel – a berendezések együttesen még jobb megbízhatósággal látnak el minket árammal, hiszen ha nem süt a nap, akkor általában fúj a szél, és fordítva.

(MTI)

(MTI)

A szélgenerátor olyan helyen jelenthet különösen jó megoldást, amely nem kapcsolódik a villamoshálózatra. Ilyenkor az esetek jelentős részében többe kerülne bevezettetni a hálózatról az áramot, mint helyben előállítani – figyelmeztet az Energia Klub.

Engedélyeztetni sem feltétlenül kell

Mielőtt belevágunk terveink megvalósításába, először fel kell mérnünk a környezeti adottságokat. Fontos, hogy szakértővel vizsgáltassuk meg, hogy a nálunk jellemző szélviszonyok lehetővé teszik-e a szél energiáját hasznosító áramtermelést. A szél ereje természetesen annál nagyobb, minél magasabbra telepítjük a szélkereket.

ossza meg velünk

Ön mit tett az energiatakarékosság érdekében? Kipróbálta valamelyik tippünket? Fotózza le, és töltse fel az FNTudósítóba! Vagy ossza meg velünk tapasztalatait e-mailben!

Hazánkban legfeljebb hat méter magas állvány, illetve tetőre telepített szélgenerátor esetén a tetőtől számított legfeljebb három méteres magasságig nem kell engedélyt kérni. E felett azonban telepítési engedély szükséges.

Megtérül a befektetés

Egy kisebb, 400 W teljesítményű szélgenerátort 400 ezer, míg egy közepes teljesítményű, 1000 W-os szerkezetet egymillió forint körüli áron vásárolhatunk meg. Ehhez még hozzáadódik a tartóoszlop, illetve az egyéb kiegészítők költsége, azonban a telepítés után már nem lesznek jelentős kiadások.

A szélgenerátorok ugyanis egyszerű felépítésűek, csupán a kopó alkatrészeket kell cserélni, élettartamuk pedig elérheti a 20-30 évet. Megfelelő körülmények mellett a beruházás akár 1,5 év alatt is megtérülhet, ezután pedig még hosszú távon ingyen energiával láthat el minket.

Sorozatunk korábbi részében a napenergiáról olvashat, további pénztárcakímélő megoldásokért pedig kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik