Élet-Stílus

Kiadnak egy ismeretlen Beatles-dalt

Egy több mint negyven éve készült és elveszettnek hitt Beatles-felvételt készül közreadni Paul McCartney.

A Beatles egykori dalszerzője és basszusgitárosa hétfőn a BBC Radio 4-nek adott interjújában elmondta: egy 14 perces pszichedelikus felvételről van szó, amelyben nagyon sok az improvizáció. A felvétel címe “Carnival of Light”, és 1967-ben rögzítették egy pszichedelikus jam session alkalmával az Abbey Road-i stúdióban. Megjelentetésére akkor azért nem került sor, mert túlságosan “kísérletezőnek” tartották – mondta McCartney.

Azután a kilencvenes években ismét szóba került, hogy a felvétel esetleg rákerülhetne az akkoriban készített, több, korábban ismeretlen dalt tartalmazó Antológia-sorozatra. Ezt akkor a két másik zenész megvétózta. “Most azonban itt az idő a megjelentetésére” – jelentette ki Sir Macca.

Kiadnak egy ismeretlen Beatles-dalt 1

Ezzel azonban egyelőre várni kell: Ringo Starr dobos és a két elhunyt, John Lennon és George Harrison örököseinek engedélyét is birtokában akarja tudni a publikáláshoz. Így egyelőre meg hozzávetőleges időpontot sem tudott megjelölni, hogy mikor juthat el a rajongókhoz a több mint negyvenéves felvétel. Azt sem tudta megmondani, hogy a felvételt magában jelentetné meg, vagy esetleg valamilyen válogatás részeként.

McCartney egyébként azt is megjegyezte, hogy a felvételhez két kísérletező zeneszerzőtől, John Cage-től és Karlheinz Stockhausentől kapták az ihletet. Mint fogalmazott, azért szereti ezt a felvételt, mert más, mint általában a Betles zenéje.

A BBC egyelőre csak részleteket közölt Paul McCartney fejtegetéseiből, de csütörtökön az egész beszélgetést sugározza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik