Élet-Stílus

Federer trónjára törnek a fiatalok

Éveken keresztül magabiztosan vezette a világranglistát Roger Federer, ám idén a spanyol Rafael Nadal megelőzte. A svájci klasszis jövőre visszahódítaná az első helyet, ám ehhez lesz néhány szava a spanyol rivális mellett a férfitenisz újdonsült sztárjainak: Djokovics, Murray, Tsonga vagy éppen Del Potro már idén bizonyított.

Az idény utolsó férfi tenisz világranglistáján, valamint az 2008-as eredményeket összegző ATP Race-ben is a spanyol Rafael Nadal zárt az élen, ugyanakkor a Mesterek Kupáján diadalmaskodó szerb Novak Djokovics megközelítette a torna elődöntőjéről is lemaradó, második helyen álló svájci Roger Federert.

Nem lesz tehát jövőre könnyű dolga 13-szoros Grand Slam-győztesnek, aki rekordot jelentő 237 hétig vezette a világranglistát. Az idei évet még a lista elején kezdte Federer, ám az év első GS-versenyén, az Australian Openen már felsejlett, hogy már nem olyan domináns alakja a férfitenisznek, mint az elmúlt években. A viadalon később diadalmaskodó Novak Djokovics ellen szettet sem nyert, amire azt megelőzően négy évig nem volt példa GS-viadalon.

Oda az önbizalom?

Idén négy tornát, köztük a US Opent nyerte meg Federer. Ez mindenképpen elismerésre méltó eredmény, ám ha összehasonlítjuk a korábbi 3-4 évben nyújtott teljesítményével, egyértelmű a visszaesés. 2003 óta például először nem nyert egyetlen egy Mester-széria versenyt sem a svájci.

Még korai lenne leírni Federert, akit a szezon második felében sérülés is hátráltatott (MTI/EPA)

Még korai lenne leírni Federert, akit a szezon második felében sérülés is hátráltatott (MTI/EPA)

Federer parádés játéka mellett sokáig azzal tudott a mezőny fölé nőni, hogy hihetetlen önbizalommal kezelte a kritikusabb helyzeteket, és mindig képes volt vesztett állásból fordítani – igaz erre nem sokszor volt szüksége. Az idei wimbledoni fináléban elszenvedett veresége után azonban a külső szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy éppen ez a legendás önbizalma hagyta cserben.

A svájci sztárt nem szabad leírni, ám az borítékolható, hogy egyre többször lesz kénytelen vesztesen elhagyni a pályát. A fiataloknak ugyanis egy új generációja jelent meg a világelső Rafael Nadal mellett, akik nem tisztelik a 27 éves riválist, és már idén is jó pár alkalommal megtréfáltak.

A fiatal trónköveletők

Első helyre kívánkozik Novak Djokovics, aki két éve robbant be a tenisz közvetlen élvonalába. A rajongói által csak Nolának becézett játékos az Australian Openen aratott győzelmével végleg letette a névjegyét, az év első GS-versenye mellett idén hat finálét játszott, és közülük hármat megnyert (Indian Wells, Róma, Mesterek Kupája).

A jövőben biztosan számolni kell azzal az Andy Murray-vel is, aki csak idén három alkalommal győzte le Federert. A skót játékos a szezon második felében nyújtott emlékezeteset, a svájci ellen elveszített US Open-döntőt követően valósággal megtáltosodott: diadalmaskodott a madridi Mesterszéria-versenyen, az elődöntőben visszavágva Federernek, majd Szentpéterváron sem talált legyőzőre.

Az évzáró Mesterek Kupájának is ő volt az egyik legnagyobb esélyese, miután Federer sérülten érkezett, Nadal pedig el sem utazott Sanghajba. Mind a három csoportmeccsét megnyerte, többek között ismét jobbnak bizonyult a svájcinál, ám ez a háromszettes csata annyit kivett belőle, hogy a négy között esélye sem volt Davigyenko ellen.

Sampras rekordja a cél

Az évzáró versenyen a vártnál gyengébben szerepelt Jo-Wilfried Tsonga, aki éppen Djokovic ellen veszített az Australian Open döntőjében. A 23 éves francia úgy jutott be élete első GS-döntőjébe, hogy nem is szerepelt a kiemeltek között, ám az elkövetkező években erre várhatóan nem sűrűn lesz példa. Tsonga az idei évet a hatodik helyen fejezte be.

Az említettek mellett a szintén francia Gilles Simon, az argentin Juan Martin Del Potro is bármikor jó egy-egy kiemelkedő eredményre, de nem szabad elfeledkezni az olyan rutinosabb sztárokról sem, mint Davigyenko, Blake, Nalbandian vagy éppen Gonzalez. Nem lesz tehát könnyű dolga Federernek, aki a 14 GS-viadalon diadalmaskodó Sampras rekordját igyekszik megjavítani. A 13 győzelemnél járó svájcinak a karrierjéből hátralévő egy-két évben kellene kétszer diadalmaskodnia, hogy valóban minden idők legjobbjaként vonulhasson vissza.

—-Kereseti lista—-

A svájci Roger Federer áll a férfi teniszezők kereseti örökranglistájának élén, azonban az idei rangsorban a világelső spanyol Rafael Nadal került az első helyre.

Federer eddigi pályafutása során már 44 593 957 dollárt ütögetett össze, míg a spanyol teniszező, aki megnyerte a wimbledoni bajnokságot és a Roland Garroson is diadalmaskodott, csak ebben az esztendőben 6 773 773 dollárt keresett.

Az örökranglistán a volt világelső Federer mögött két amerikai következik: Pete Sampras a második (43 280 489) és Andre Agassi a harmadik (31 152 975). A párosban 1985-ben wimbledoni bajnok Taróczy Balázs is szerepel a listán: a kitűnő magyar teniszező 1 437 443 dollárt keresett játékosként. Igaz, akkoriban jóval csekélyebb pénzösszegekért csatáztak a sportág legjobbjai.

A kereseti örökranglista:
1. Roger Federer (svájci) 44.593.957
2. Pete Sampras (amerikai) 43.280.489
3. Andre Agassi (amerikai) 31.152.975
4. Boris Becker (német) 25.080.956
5. Jevgenyij Kafelnyikov (orosz) 23.883.797
6. Ivan Lendl (amerikai) 21.262.417
7. Rafael Nadal (spanyol) 20.757.647
8. Stefan Edberg (svéd) 20.630.941
9. Goran Ivanisevic (horvát) 19.876.579
10. Michael Chang (amerikai) 19.145.632

Az idei rangsor:
1. Rafael Nadal 6.773.773
2. Roger Federer 5.886.879
3. Novak Djokovic (szerb) 5.689.077
4. Andy Murray (brit) 3.705.648
5. nyikolaj Davigyenko (RUS) 2.317.082
6. Jo-Wilfried Tsonga (francia) 1.695.138
7. Gilles Simon (francia) 1.425.489
8. Andy Roddick (amerikai) 1.337.888
9. Juan Martín del Potro (argentin) 1.322.497
10. David Ferrer (spanyol) 1.170.008

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik