Élet-Stílus

Öt olcsó síterep a válság idejére

A gazdasági nehézségek ellenére sem kell lemondani a téli sportról, csupán válasszunk a pénztárcánkhoz jobban passzoló síterepet. Az osztrák, olasz vagy francia sípályák helyett az idei szezonban érdemes olcsóbb síterepeket választani. A FigyelőNet sícélpontjai a válság idejére.

Magaslati sportközpont

A Nagyszeben melletti Păltiniş nemcsak a Kárpátok egyik legmagasabban fekvő, valamint legrégibb (1984-ben létesítették) hegyi üdülője, hanem Románia legmagasabban fekvő síterepe. Az 1450 méter körüli magasságban található 7 sípálya kezdőknek (Oncesti I. pálya) és haladóknak (Oncesti II. pálya) kiváló síterepet nyújt, a hegyi környezet és az oxigéndús levegő pedig az asztmás betegek gyógyulását segíti elő.

Păltinişban – ahová Nagyszebenből naponta többször indul buszjárat – igencsak kitolódik a síszezon, hiszen a hótakaró körülbelül fél évig marad meg. A síközpontban csak az utóbbi pár évben indultak meg a fejlesztések, melynek eredményeképpen sífelvonó, sílift és gyereklift is biztosítja a pályára való feljutást, míg a szálláslehetőségről 4 hotel, 17 villa és 6 faház gondoskodik.

Csúszás a székely havason

Kitűnő hóviszonyok, 4 hónapig (decembertől márciusig) tartó síszezon, és összesen 3,5 km hosszú sípálya – ez vár arra, aki Hargitafürdő felé veszi az irányt. A Csíkszeredától 22 km-re található település – amely a csíkiak kedvenc síparadicsoma – Hargita megyének az egyik legmagasabb pontján (mintegy 1300-1400 méter magasságban) fekszik. A síelés szerelmesei jó minőségű, nem túl meredek pályákon száguldozhatnak Székelyföld hegyei között. Télen a középhószínt akár a 60 cm-t is meghaladhatja. A különböző nehézségi szintű (a Csipike-pálya a kezdőknek, a Kossuth-pálya a haladóknak és a Miklós-pálya a profiknak) sípályák között mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A lecsúszások után pedig érdemes kipróbálni a lovas szánozást és a helyi italspecialitást, az áfonyapálinkát.

(forrás: sxc.hu)

Siklás a havasok közt (forrás: sxc.hu)

Tóra, völgyre néző panoráma

A bohinji hegyekben fekszik Szlovénia legismertebb magashegyi síterepe, Vogel. Az 1800 méter körüli magasságban található síközpont a Triglav Nemzeti Park szívében fekszik. Az érintetlen természet, a sípályákról a Bohinji-tóra és a Bohinj-völgyre néző egyedülálló panoráma, a helyenként 5 méteres hótakaró és a májusig tartó síszezon minden bizonnyal különleges élményt nyújt a téli sportok kedvelőinek. A síterepre – amelynek 36 km hosszú pályái között 7-8 km hosszú is akad – többek között egy 80 személyes, modern kabinos lifttel juthatunk fel. Míg a Bohinj-tó korcsolyázási és sífutási lehetőségeket is biztosít, addig a hegység terepei a túrasíelésre és a snowboardozásra is ideálisak. Sőt, Vogelen az extrém téli sportokba is belekóstolhatunk: kipróbálhatjuk a jégfalmászást, a hómotorozást, a jégalámerülést, vagy az ejtőernyős síugrást is.


Síelés Orfeusz szülőföldjén

Akár kezdők vagyunk, akár profik, Európa legdélibb síterepén – ahol az antik legendák szerint Orfeusz énekes élt – megtaláljuk a tudásukhoz leginkább passzoló pályát. Pamporovo egyaránt kínál enyhén lankás, illetve óriás szlalom-lesiklópályákat. Sőt, azok számára is tökéletes a bolgár síterep, akik csak most vágnak bele a síelés elsajátításába. A Szófiától 260 km-re található síközpont a Rodope-hegység szívében fekszik 1650 méter magasan. A gyakran 2 méteres hótakarónak köszönhetően egészen áprilisig csúszhatnak a jól karbantartott, hosszú és izgalmas pályákon a síelők és a snowboardosok. Pamporovo a sífutók számára is tökéletes gyakorlóterepet nyújt: a sífutás szerelmesei közel 25 km-es pályát vehetnek igénybe.

(forrás: sxc.hu)

A snowboardosokra is számos pálya vár (forrás: sxc.hu)

Húsvétig hóbiztos pályák

A Belgrád–Nis felé vezető autópályán jól megközelíthető Kopaonik Szerbia legkedveltebb síparadicsomának számít. Az 1770 méter magasan található síterep több mint 60 km-nyi pályát kínál minden nehézségi fokozatban. Áprilisig tartó síszezon, este is kivilágított pálya, 20-nál több lift – amely óránként 15 ezer síelőt visz fel a csúcsra –, angol nyelvű síiskola vár azokra, akik körülbelül egynegyedét szeretnék kifizetni egy családi síbérletre, mint Ausztriában vagy Franciaországban. Kopaonikon 3 FIS (Nemzetközi Síszövetség)-pálya is található, amely számos sí-, és snowboardversenynek ad otthont.

hasznos tanácsok síelőknek

– Biztosítás nélkül ne induljunk el síelni, hiszen a mentés költsége borsos
– Legyen nálunk magas faktorszámú fényvédőkrém és napszemüveg, ugyanis a hóról visszaverődő fény akár kötőhártyagyulladást is okozhat
– Ne feledkezzünk el a bukósisakról! Európában általában a 14 év alattiaknak kötelező a fejvédő bukósisak, a felnőtteknek pedig erősen ajánlott a viselése
– Elindulás előtt ellenőriztessük a léceink és a síbakancsunk állapotát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik