Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto

A hétvégén fellép a New Model Army, és a Chumbawamba, bemutatja lemezét DJ Cadik, és szülinapi estet tart a Müpa a musicalkirály, Webber tiszteletére. A tévében újra megnézhetjük a Mephistót. Programajánló.

Ne tántorítson el senkit az őszi szürkület, hétvégén mozduljunk ki! Már csak azért is, mert több világhírű csapat teszi tiszteletét a honi klubokban, koncerttermekben. Jön például a 80-as évek és a 90-es évek agitprop zenekara is. Most összehasonlíthatjuk, hogy a New Model Army vagy a Chumbawamba aktuálisabb-e manapság. Minden idők legismertebb musicalszerzője szintén eljön, hiszen őt ünnepli a Müpa. Cadik is bemutatja új albumát, a reggae új magyar üstököse pedig csak nyom egy lazulós-táncolós bulit. Moziban az új James Bond, a tévében pedig néhány érdekes film.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

… menjek

péntek, november 14.

… New Model Army-koncertre a Ráday Music Pubba

A New Model Army mára legendává vált. 1980-ban, a második punkhullám idején alakult az észak-angliai Bradfordban. Az elnevezés az 1640-es angol polgári forradalom atyja, Oliver Cromwell antiroyalista hadseregét idézi.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

Punk folk rock vagy valami hasonló, ahonnan műfajilag indultak, szövegileg pedig erős hatást gyakorolt rájuk a ’80-as évek konzervatív, Margaret Thatcher vezette brit kormány iránt érzett elkeseredettségük. Utóbbi leginkább debütáló albumukon, az 1984-es Vengeance-en (Bosszú) érezhető, de a munkásosztály hagyományos értékrendje aztán végigkísérte pályafutásukat, ma is ott bujkál a New Model Army lemezein. “Gyúlékony” szövegeiket soha nem áldozták fel az üzleti siker oltárán. A zenekar történetében egy ember, Justin Sullivan gitáros-énekes jelenti a folytonosságot, az alapító tagok közül ma már csak ő tagja a bandának. Most újra találkozhatunk vele Budapesten.

… DJ Cadik-lemezbemutatóra az A38 Hajóra

A BombTheJazz sorozat e november közepi állomásán DJ Cadik mutatja be Basic című lemezét olyan vendégek közreműködésével, mint például az amerikai Stacy Epps.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

Cadikről tudjuk, hogy az ország egyik (ha nem a) legjobb DJ-je. Az elmúlt években szabadideje nagy részét a stúdió homályában töltötte, hogy igen neves vendégekkel (M.E.D., One Be Lo’ és Blu) összemixelje a Basicet. Hát, most – az atlantai rapperinával, Stacy Epps-szel együtt mi is – meglátjuk, mi sült ki belőle.

—-Szombat: Thieves Like Us, Riddim Colony—-

szombat, november 15.

… Thieves Like Us-koncertre a Trafó Bár Tangóba

Világ muzsikusai egyesüljetek! A párizsi Thieves Like Us remek példa a popzene internacionális jellegére: két svéd és egy New York-i tagból áll, akik Berlinben találkoztak, és felléptek már szinte mindenhol. 2002-ben úgy gondolták, lehet az elektronikát sokkal jobban is csinálni, mint amit maguk körül láttak, és elkezdtek djzni, és összeálltak együttessé.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

Első nagy slágerük a Kitsunén megjelent Drugs In My Body, amit mindenki remixelt, aki él és mozog. A titkuk abban rejlik, hogy egyhangúság nélküli, különleges tánczenét játszanak. Ezért kapták fel õket a zeneblogok is. Az American Apparellel és polaroidokkal körített art-pop zseniális keverék: Italo-disco, David Bowie, Iggy Pop, francia house és kraut-rock. Ezekből tevődik össze az egyéni hangzás, ami úgy tűnik az együttes szívéből-lelkéből jön, és visszahozza a bangerektől lekopott diszkógömbök régi fényét.

… Riddim Colony-koncertre a Dürer Kertbe

A 2005-ben alakult banda a honi reggae legfrissebb és legígéretesebb hajtása. Minden koncertjük egyedi élmény, a kidolgozottság és az improvizatív szabad előadói stílus izgalmas elegye.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

Kezdetektől fogva saját szerzeményeket játszanak és emellett általuk feldolgozott riddimeket (népszerű instrumentális reggae alapok) saját verzióban, saját szövegekkel. Rendszeresen koncerteznek klubokban és fesztiválokon. Sokat fogunk még hallani róluk, de aki szereti megelőzni a korát, már szombaton belekóstolhat a posztladánybene hangulatba.

—-Vasárnap: Webber-ünnep, Chumbawamba—-

vasárnap, november 16.

… Webber-ünnepre a Müpába

A Madách Színház és a Művészetek palotája szombaton és vasárnap a Best of A. L. Webber című, nagyszabású gálaesttel köszönti az idén hatvanéves, világhírű musicalszerzőt. Vasárnap maga az ünnepelt is részt vesz az Szirtes Tamás által rendezett ünnepi műsorban. A szcenírozott ünnepi koncert ötvenfős zenekarral, látványos táncképekkel igazán nagyszabású műsorral köszönti a Magyarországon is rendkívül népszerű művészt.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

A koncert végigtekint a brit zeneszerző életművén, így az est során közismert dalok hangzanak el a Macskák, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, a Jézus Krisztus Szupersztár, az Evita, A szerelem arcai, Az Operaház Fantomja és a Volt egyszer egy csapat című musicalekből. A közönség ezenkívül olyan Webber-művekből is hallhat részleteket, amelyeket itthon eddig még nem mutattak be, így például a Tell Me on a Sunday, a Whistle Down the Wind és a Sunset Boulevard című musicalekből.

… Chumbawamba-koncertre az A38 Hajóra

Chumbawambáék nem olyanok, mint más együttes. Ez húsz évvel ezelőtt világossá vált, amikor elkészítették első lemezüket, a “Pictures of Starving Children Sell Records”-ot.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

A banda tagjai anno azzal a céllal álltak össze, hogy érdekesek, figyelemfelkeltőek legyenek, nem utolsó sorban pedig azért, hogy megértsék a világot, és ebben segítséget nyújtsanak az emberiségnek is. Most a “The Boy Bands Have Won” (A fiúzenekarok győztek) című új albumukkal térnek vissza hazánkba. Ezen, a korábbiaktól jóval finomabb, akusztikus folkzenei alapokat vezetnek elő, miközben a szövegek a kultúránk újrahasznosíthatóságának ötletével foglalkoznak. Hogy ez mit takar, az a koncerten derül ki.

—-Mozi, kiállítás, gyerekprogram, könyv—-

… moziba be

Minden idők leghosszabb mozifilmsorozatának új része (Quantum csendje) mellett két horrorfilm is borzolja az idegeinket, egy spanyol „gyöngyszem” (Árvaház) és egy olasz kultrendező alkotása (A rejtekhely). Láthatunk még felnőtteknek szóló szerb animációt is (Film Noir); és jönnek a mieink, két dokumentumfilmmel (A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, Jack Jack – Az igazi rocksztár az első próbán meghal) és egy filozofikus drámával (Fövenyóra). És mindenek előtt itt az új James Bond-film!

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

bővebben a premierfilmekről>>

… kiállításra

Krtek, a Kisvakond

Zdenek Miller ma is népszerű mesehőse, Kisvakond ügyes-bajos dolgai, barátai, kedvenc tárgyai elevenednek meg a budapesti Cseh Centrumban nyíló kiállításon.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

bővebben>>

… gyerekprogramra a Millenárisra

Szombatra ezt ajánlja a millenáris: „Márton napján vétek otthon maradni, takarítani! Gyertek játszani velünk! Egész nap szól majd a zene. Amikor kedvünk szottyan egy kis táncra, felpattanunk, és jól „odaverjük” a lábunkat! Amikor leülünk pihenni: libát varrunk, lámpást készítünk, Márton-napi rétest sütünk, lúdtollal írunk, és lesz pecsétnyomás is.”

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

részletes program>>

maradjak…

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 10

… olvasni

Nem tévedhetünk nagyot, ha a hétvégére az októberi könyves sikerlistákról választunk olvasnivalót. A figyelőnet havi irodalmi Top 10-ét György Péter, Krasznahorkai László és Dragomán György vezeti, de alig maradt le a dobogóról az új Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio is.

bővebben>>

—-Tévéajánló—-

maradjak…

… tévézni

péntek, november 14.
m1, 23:15

Szökött becsület

A spanyol-argentin thriller 1928-ba repít vissza, amikor néhány rabnak sikerül megszöknie a Buenos Aires-i börtönből.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

A hét férfi hét nagyon különböző figura: akad közöttük bűnöző és anarchista, mások áldozata és aki lelkiismeret-furdalás nélkül áldoz fel másokat. Egyszerű, hétköznapi ember és nagyratörő játékos. Az ő hol drámaian, hol groteszkül, hol nagyon is romantikusan alakuló sorsukat követi a film.

szombat, november 15.
m2, 22:35

Mephisto

Ne azért nézzük meg újra és újra Szabó István 1981-es filmjét, mert Oscart hozott hazánknak, hanem mert egyszerűen jó film. És aktuális mind a mai napig. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a színház és a hatalom összefonódása.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

A színházigazgatóinkat a politika nevezi ki, nyilván cserébe azt kéri, hogy a direktorok mondjanak le a művészi szabadságukról. Itt most nem a náci párt diktál, és nem mindig a tehetséges emberek kerülnek ilyen dilemmába, mint Szabó filmjében, de nagyon könnyű áthallásokat felfedezni. Nézzük meg!

vasárnap, november 16.
Viasat3, 23:05

21 Gramm

Alejandro González Inárritu különös hangulatú, ugyanakkor rendkívül izgalmas filmje három emberről szól, akiknek érzelmi és fizikai értelemben egyaránt magasfeszültséggel telített sorsát egy baleset váratlanul egymásba fonja.

Menjek vagy maradjak – Chumbawamba vagy Mephisto 1

Közös történetük a szerelem csúcsaira, a bosszú mélységeibe és a jóvátétel ígéretéig ragadja őket. Azt mondják, a halála pillanatában az ember 21 grammot veszít a testsúlyából. Vajon épp ennyi a lélek súlya?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik