Élet-Stílus

Kiállítják Kisvakondot

Zdenek Miller ma is népszerű mesehős, Kisvakond ügyes-bajos dolgai, barátai, kedvenc tárgyai elevenednek meg a budapesti Cseh Centrumban nyíló kiállításon.

Zdenek Miller karaktere, a Kisvakond tanulságos történetekben tanítja közönségét egyebek mellett a kamillatea jótékony hatására, az autószerelés fortélyaira, a barátság fontosságára vagy a tévénézés ilyen-olyan hatásaira. az első epizód 54 éve készült el, s ekkor még hosszabb orrú, soványabb figura volt a vakond, később kikerekedett, de megmaradt szeretnivaló, piros gomborrú, mosolygós kis kedvencnek.

Összesen 65 epizód készült el a világszerte érthető gyereknyelvvel – sírással, kacagással, meglepődéssel, álmélkodással – „szinkronizálva”. A legutóbbi rész 2002-ben készült el – mondta Gál Róbert, az intézmény programszervezője.

A Cseh Centrumban december 19-ig látogatható tárlat egy dél-cseh város kulturális központja Krtek, a Kisvakond című kiállításának egy kiragadott részlete, de a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Millenáris parkban a teljes anyag látható lesz majd. Zdenek Miller 1921-ben született a Prága közeli Kladnóban. Egy megbízást követően a Kisvakond figurájára úgy „talált rá”, hogy a mezőn sétálva hasra esett, s éppen egy vakondtúrásra esett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik