Élet-Stílus

Szuperdresszháború az amerikai úszósportban

Valóságos osztályharc dúl a feltörekvő amerikai úszók között a modern szuperdresszek miatt, amelyek megvásárlását sok szülő és klub nem engedheti meg magának - olvasható a The Washington Post tudósításában.

A futurisztikus külsejű, különleges dresszekről még nem bizonyították be, hogy teljesítménynövelő hatásuk van, de a pekingi olimpián csaknem minden versenyző ilyet viselt. A kínai fővárosban nyolc aranyérmet nyerő Michael Phelps is ilyen, testhez simuló öltözékben csapott be elsőként a célba. Ő és más csodaúszók idén 80 világcsúcsot állítottak fel ilyen dresszben.

Amerikában sok egyetemi edző azt állítja, hogy a tehetséges úszók jövőjét vágják el, ha a leendő fenoménok nem ölthetnek magukra szuperdresszt, amely általában 500 dollárnál drágább, ráadásul csak néhányszori használatra tervezték.

Phelps nyolc olimpiai aranyat nyert a csodadresszben (MTI/EPA)

Phelps nyolc olimpiai aranyat nyert a csodadresszben (MTI/EPA)

Steven Cartwright, a washingtoni Georgetown Egyetem trénere szerint az úszósport két osztályra fog szétválni: az egyik csoportba azok tartoznak, akik megengedhetik maguknak ezeket a korszerű dresszeket, a másikba pedig azok, akik nem. A lap szerint bár ezek az öltözékek már egy évtizede megjelentek, a legújabb verziók olyan sikeresek, hogy szinte már elengedhetetlen kelléknek számítanak a komoly sportolók számára lényegében minden szinten.

Az amerikai edzők áradoznak az úszódresszekről. Mark Darvin, a washingtoni Amerikai Egyetem edzője szerint “nyilvánvaló, hogy fantasztikus, ez többé nem lehet vita tárgya”. A méregdrága szuperdresszek használata az idei őszi amerikai egyetemi bajnokságokon már általános, sőt a középiskolai versenyeken is terjed a használata. Különösen a Speedo LZR Racer modell népszerű, Phelps is ilyet viselt Pekingben.

Az amerikai úszószövetség egyebek mellett költségindokokra és esélyegyenlőségi megfontolásokra hivatkozva szeptemberben betiltotta a szuperdresszek viselését a 12 évesnél fiatalabb úszók versenyein. S bár az ilyen úszódresszekkel elért kiváló eredmények magukért beszélnek, Amerikában a hivatalos álláspont szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az efféle öltözéket viselő sportolók versenyelőnyben lennének. Az egyetemi sportszövetség viszont éppen ez alapján oldotta fel a múlt hónapban a legújabb modellek használatára vonatkozó tilalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik