Élet-Stílus

Rendet vágott a Zöld Kommandó a roncstelepeken

Színesfémátvevőket és roncstelepeket ellenőrzött a Zöld Kommandó. A zöldhatóságok április elejétől szeptember végéig 706 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre, és összesen 54,6 millió forint bírságot szabtak ki 6844 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt – adott hírt a környezetvédelmi tárca.

A Zöld Kommandó-akciósorozat célja a zöldbűnözés visszaszorítása, ennek érdekében április elejétől szeptember végéig közel 706 helyszínt ellenőriztek a zöldhatóságok.

A miniszter is felügyelt (Fotó: MTI)

A miniszter is felügyelt (Fotó: MTI)

Az ellenőrzött színesfémhulladék-átvevők mintegy fele nem rendelkezett megfelelő engedéllyel, és több esetben a hulladék is illegális eredetűnek bizonyult. A feltárt, engedély nélkül kezelt hulladék mennyisége 71 esetben haladta meg a 10 tonnát, és 34 esetben pedig a 100 tonnát. A feltárt hulladék 195 esetben volt alapvetően vasfém, és 37 esetben jellemzően veszélyes hulladék.

Több szervezetből áll

A Zöld Kommandót 2005 nyarán hozta létre a környezetvédelmi és az akkor még létező belügyi tárca. Az új ellenőrző hatóság a környezetvédelmi felügyelőségek szakembereiből, katasztrófavédelmi szakemberekből, rendőrökből, vámosokból, a bányakapitányságok, a területi műszaki biztonsági felügyeletek, valamint az ÁNTSZ megyei szervezetei, illetve ezen szervezetek szakembereiből áll.

A színesfémhulladék-átvevő helyek vizsgálata során megállapították, hogy a hulladékátadóként megjelenő magánszemélyek, vállalkozók gyakran hulladékátvételi tevékenységet is folytatnak – jellemzően engedély nélkül.

Gyakori eset volt az is, hogy az átvevők által bediktált személyi adatok nem feleltek meg a valóságnak, a felügyelőségek több olyan átadót is ellenőriztek volna, ahol kiderült, hogy az átvevői nyilvántartásból származó adatok hamisak (nem létező személyek és lakcímek) – olvasható a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján.

A zöldhatóságok összesen 54,6 millió forint bírságot szabtak ki 6844 tonna hulladék szabálytalan kezelése miatt, és a vizsgálatot kiterjesztették a környezetkárosító festékek és lakkok kezelésére, forgalmazására is az autófesték-forgalmazóknál és importőröknél.

jellemző esetek

– Augusztusban a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Nógrád Megyei Rendőrkapitánysággal végzett közös ellenőrzést. Az egyik telephelyen a rendőrség lopott gyűrűs hengereket talált, illetve kiderült, hogy a telep engedély nélkül foglalkozik fémhulladék begyűjtésével, előkezelésével, így a cég ellen a rendőrség is és a felügyelőség is eljárást indított.

– Ugyanez a felügyelőség egyik akciója során megállított egy Szlovákiába tartó, vegyes fémhulladékot szállító kamiont. A szállító cég hulladékszállítási engedélyt nem tudott bemutatni, így a rakományt a hatóság visszairányította a cég telephelyére. A hulladék visszaérkezett ugyan, de a kft. hulladékkezelési engedélyt nem tudott bemutatni, így kötelezésre és bírságra számíthat.

– Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a rendőrséggel közösen lopott csatornafedelekre bukkant egy szegedi hulladékkezelő telephelyen, valamint közösen derítik fel az illegális autóbontókat is.

– A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség egy zalaegerszegi ingatlanon jelentős mennyiségű fáradtolajat, fémhulladékot, roncsautó vázakat talált. A felügyelőség az ingatlan tulajdonosa ellen eljárást indított.

– Egy másik, a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzésen Zalakomár községben egy ingatlanon jogellenes fémhulladék-begyűjtést, egy másikon pedig jelentős tételben használatból kivont járművek engedély nélküli bontását tárta fel a zöldhatóság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik