Élet-Stílus

Két magyar érmes az ökölvívó-Eb-n

A 48 kilogrammos Ungvári István és a 60 kilósok között szereplő Varga Miklós is bejutott az elődöntőbe, s ezzel már biztosan érmes a liverpooli ökölvívó-Eb-n.

A 60 kilós Varga Miklós a keddi negyeddöntőben a grúz Koba Fakadzét győzte le pontozással. Az elődöntőben, csütörtökön az orosz Leonyid Kosztilevvel mérkőzik. Egyébként Fakadze kezdett jobban, 3-1-re vezetett az első menet végén, de látszott, hogy Vargának még vannak ütőkártyák a tarsolyában.

Gyorsan kiegyenlített, s bár a grúz visszaszerezte a vezetést, már érezni lehetett, a hajdúsági fiú felülkerekedik. 6-5-nél vette át a vezetést, testre mért ütésekkel is puhította a grúzt, s a negyedik menetben már egyértelmű volt a fölénye, majd 8-6-os sikerrel jutott tovább.

„Mit is mondjak? Nagyon kemény meccs volt, igyekeztem még nagyobb tempót diktálni, mint a grúz. Inkább érzésből bunyóztam, mint hideg fejjel, de úgy látszik, ezen a délutánon ez kellett” – mondta a mindig szűkszavú Varga, aki azért még hozzátette: „Csütörtökön az oroszt is meg akarom verni.”

A 48 kilós Ungvári István a fehérorosz Anton Bekist verte pontozással az elődöntőbe jutásért vívott meccsen. Az első ütéseket Bekis vitte be, s amikor a sarokban megsorozta a hajdúsámsoniak 19 éves papírsúlyú versenyzőjét, többen attól tartottak, hogy a magyar fiú nem állja végig a nyolc percet.

Ám Ungvárit annál keményebb fából faragták. Remekül táncolva, jobbkezes ellenfele elől jobbra elforogva kiváló tempóban kontrázott, és fokozatosan átvette az irányítást. A negyedik menetben már azt csinált Bekissel, amit csak akart.

„Én a titkos esélyesek közé soroltam Pistát” – mondta Turu István, a válogatott egyik edzője, aki kiemelten foglalkozott Ungvárival a felkészülés során. “Akkora az ütése, mint a lórúgás, én csak tudom, mert edzéseken az én tenyeremet csapkodta. Egy kicsit fel kellett gyorsítanunk, s ez sikerült is.”

„Csodálatos liverpooli napok. Már van két érmesünk, és a nagyágyúink még nem is bokszoltak a negyeddöntőben!” – lelkendezett Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

Bacskai kiesett

A 69 kilós Bacskai Balázs nem jutott az elődöntőbe, miután pontozásos vereséget szenvedett török riválisától. A Vasas 20 esztendős junior világbajnoka „pépesre” verte ellenfelét, a pontozók mégsem őt hozták ki győztesnek.

A negyedik menetben dőlt a vér Koroglin orrából, olyannyira, hogy a ringorvosnak is meg kellett néznie, vajon folytathatja-e a küzdelmet, de végül folytathatta.

A végén Bacskai elvesztette a fejét, akkor már a török is többször betalált, de mindez nem osztott, nem szorzott.

Európa-bajnokság, Liverpool
60 kg, negyeddöntő:
Varga Miklós-Koba Fakadze (grúz) p. gy. 8-6

48 kg, negyeddöntő:
Ungvári István-Anton Bekis (fehérorosz) p. gy. 8-2

69 kg, negyeddöntő:
Abdulkadir Koroglin (török)-Bacskai Balázs p. gy. 5-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik