Élet-Stílus

Bemutatják a látást a Mai Manóban

A látás kultúrtörténete címmel látható kiállítás keddtől a Mai Manó Házban Budapesten; a tárlaton optikával kapcsolatos tárgyak mellett camera obscura, zsebmozi, kaleidoszkóp, praxinoszkóp és zootrop is megtekinthető.

A január 4-ig látogatható kiállítás a szem és a látás törvényeivel, a fénytan megértését szolgáló eszközökkel, a camera obscurával, a vetítés “életrajzával”, a legkülönfélébb mozgásimitációkkal, a térélmény képi imitációjával és a transzparens képek nyújtotta különleges hatásokkal foglalkozik.

Rengeteg tárgyat felvonultató színes anyagot láthat a közönség, egyebek mellett perspektívaképek, térbeli portrék, képmutogatós szerkezetek, kukucskáló dobozok, sziluett árnyképek szórakoztatják az érdeklődőket – sorolta a példákat Éri Ildikó, a kiállítóhely projekt koordinátora.

Minden témába vágó tárgyat begyűjtöttek

A gyerekeket egy szabadon működtethető, speciális vetítőgép várja, melynek segítségével egy japán népmese 2 és 3 dimenziós univerzumában bolyonghatnak, míg a felnőttek kipróbálhatják a Laczkó Péter fényképész által épített zootropot és árnyékrajzoló gépet is.

A kiállításon a Magyar Fotográfiai Múzeum optikai különgyűjteményének anyaga mellett az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár optikával kapcsolatos tárgyai és más közgyűjtemények, magángyűjtők, kortárs alkotók e témába vágó tárgyai is fellelhetők.

Tíz évet váratott a második rész

A tárlat első részét 1998-ban a Magyar Fotográfiai Múzeumban rendezte meg Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula; a tárlat második részével az azóta elhunyt Kolta Magdolnára emlékeznek a szervezők, s az általa írt Képmutogatók – A fotográfiai látás kultúrtörténete című könyv új, bővített kiadásban lát napvilágot decemberben.

A kiállításhoz december 6-án és 7-én családi programok kapcsolódnak, az érdeklődőket a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fényképezési attrakciókkal, a legkisebbeket bábosokkal és egyéb látványosságokkal várják.

A Magyar Fotográfusok Háza kiállításai és programjai a Reneszánsz Év – 2008 program keretében zajló Camera Obscura rendezvénysorozat alatt október 20. és január 4. között ingyenesen látogathatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik