Élet-Stílus

Bécs a legbiztonságosabb osztrák város

Bécsben lehet a legbiztonságosabban közlekedni az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) kimutatása szerint, míg az alpesi ország legveszélyesebb pontja ebből a szempontból az alsó-ausztriai Horn.

A főváros után Innsbruck következik 0,3-es mutatóval, a harmadik legbiztonságosabb város Steyr (0,33). Utánuk a sorrend: Graz, Salzburg, Linz, Waidhofen/Ybbs, Wels, Dorbirn körzet, Feldkirch. Ennek két alapvető oka van. Az egyik a szigorú sebességkorlátozás (nagyon sok helyen csak óránkénti 30 kilométeres sebességgel lehet közlekedni), a másik pedig az a tény, hogy a bécsiek közül nagyon sokan utaznak tömegközlekedési eszközökön.

A VCÖ 2001-től összesítette a halálos közlekedési balesetek számát, majd vetette össze városonként és körzetenként az adatokat. Kiderült, hogy tízezer lakosra számítva a fővárosban következik be a legkevesebb végzetes kimenetelű baleset, méghozzá évi 0,24. Josefstad és Währing kerület még ennél is kedvezőbb mutatóval büszkélkedhet, ott 0,12 halálos baleset történik évente tízezer lakosra vetítve.

Az országos átlag egyébként 1,03 halálos baleset tízezer lakosra számítva. Az alsó-ausztriai Horn körzetben a mutató ennek csaknem háromszorosa (2,85), de érdemes az utazóknak jobban odafigyelni a Bécset Budapesttel összekötő A4-es autópálya mentén fekvő Bruck an der Leitha vidékén, Liezen körzetben, Murauban, Lilienfeldben és Melkben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik