Élet-Stílus

Szlovákia elleni tüntetés a Kossuth téren

admin
admin

2008. 11. 08. 15:10

Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolótáborának tagjai gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak.

Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolói gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) előtt, hogy a dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak – jelentették az MTI helyszínzi tudósítói.

A drukkerek bejelentették, össz-szurkolói tábort alakítanak, és egy, a miniszterelnöknek címzett tiltakozó petíciót adtak át a MEH képviselőjének, majd a demonstráció békésen zárult.

Képek a tüntetésről (Fotó: Gáti András)

Képek a tüntetésről (Fotó: Gáti András)

A Miniszterelnöki Hivatal előtti teret a rendőrség fémkordonokkal körbezárta, csoportokban, rendőri biztosítás mellett vonultak be a Videoton, az Újpest, a Ferencváros és a Kispest szurkolói, miközben „Vesszen Trianon”, „Ria, ria, Hungária” jelszavakat skandáltak, és Ján Slotát – a Szlovák Nemzeti Párt elnökét – szidalmazták. A „Szlovákia egy múló állapot”, „Nem felejtünk” feliratokat, nemzeti színű, árpádsávos és klubzászlókat lobogtató demonstrálók egy hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyre a következőket írták: „Ne bántsd a magyart”.

Balhé a szlovák tévésekkel

Kopaszra nyírt futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák televíziós stáb tagjait, majd kizavarták az operatőrt az elzárt területről. Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott – jelentette az MTI.

Néhány, a múlt szombati dunaszerdahelyi mérkőzésen részt vett szurkoló szemtanúként arról számolt be, hogy meggyőződésük szerint a szlovák rendőröket „a magyar gyűlölet vezérelte”, és e miatt támadtak a magyarokra a Slovan Brasilava elleni meccsen.

A dunaszerdahelyi DAC csapatának szurkolói – az előzetes hírekkel ellentétben – nem vettek részt a demonstráción, de levelükben köszönetet mondtak a támogatásért, a biztatásért és a szlovák rendőri fellépés elleni tiltakozásért.

A Miniszterelnöki Hivatal előtt tüntetők többször kiabálták, hogy „Nincs hazátok, szlovákok”, majd a különféle klubok szurkolói saját rigmusaikat skandálták, amit a többiek megtapsoltak.

Bokros Gábor, az újpesti szurkolótábor vezetője bejelentette, egy össz-szurkolói tábor alakítását kezdeményezik, és minden válogatott meccsen egységesen állnak ki a magyarság védelme érdekében. Boros Bánk Levente, a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének alelnöke pedig azt mondta: Dunaszerdahely a magyarellenesség szimbóluma, és „az öngyilkos politikát folytató magyar kormány nem képes és nem akarja megvédeni a határon túli magyarokat”, ezért a szurkolóknak kell összefogniuk a magyarság megmentése és megvédése érdekében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett petíciójukban, amelyet a MEH egyik munkatársa vett át, azt követelik, hogy a magyar kormány és a diplomácia határozottan ítélje el a dunaszerdahelyi rendőri fellépést, tegyen meg mindent a magyarság megvédése és egységesítése érdekében.
A demonstráció idejére a közúti forgalmat a Kossuth téren a rendőrség lezárta, ugyanakkor a 2-es villamos járt.

A Parlament parkolójában és a környező utcákban legalább háromszáz rohamrendőr és tucatnyi kutyás rendőr állt készültségben, de a helyszínen tűzoltók és mentők is voltak.
Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava.

A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött szlovák bajnoki meccs – amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el – a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás az ügyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.