Élet-Stílus

Esélyesként indul a Cortina-csapat

A hétvégén olimpiai előselejtezőt rendeznek a Papp László Arénában. A magyar jégkorong-válogatott a világranglistán elfoglalt helyezése, és a bravúros vébészereplésének köszönhetően a favorit. A szapporói hősök közül többen is hiányoznak, Budai Krisztián megint kimaradt a csapatból.

A magyar hokiválogatott története legnagyobb sikerét aratta Szapporóban. Az áprilisi divízió I-es világbajnokságon aranyérmes lett a Pat Cortina által irányított csapat, amelyre egy újabb komoly erőpróba vár – a cél a 2010-es vancouveri téli olimpia. Ehhez először a négyes csoportban kell a hétvégén az első helyen végezni, majd februárban következik az ötkarikás selejtező-sorozat utolsó állomása. A budapesti siker esetén itt már sokkal nehezebb ellenfelek várnak a magyarokra.

De ne szaladjunk ennyire előre! Először a válogatottnak le kell győznie hazai közönség előtt a szerbeket, a horvátokat és a litvánokat. A világranglistán elfoglalt helyezések (Magyarország 20., Litvánia 23., Horvátország 26., Szerbia 30.) alapján a papírforma magyar sikert ígér, nem csoda, hogy hivatalosan is az első hely megszerzése a cél.

A leendő ellenfelek közül kettővel a válogatott Szapporóban is összecsapott, és sem a litvánok (6-0), sem a horvátok (3-0) nem tudták bevenni a mieink kapuját.

Három hős kimarad

Az akkori csapat alkotja a mostani 22-es keret gerincét, de három szapporói hős biztosan nem lép jégre. A sérüléséből felépült Gröschl Tamás, a várandós felesége mellett maradó Szélig Viktor, valamint Benk András csak drukkolhat a társaknak, akárcsak a szlovákiai Késmárkon (Kezmarok) légióskodó Budai Krisztián, aki már a világbajnokságról is lemaradt. Eldőlt az is, hogy a Salzburgban edződő Kóger Dániel személyében újoncot avat a kapitány.

Favorit a Cortina-csapat (MTI)

Favorit a Cortina-csapat (MTI)

A csapattal az utolsó napig együtt edző Budai Krisztián a lapunknak elmondta, hogy furcsa érzés esélyesként készülni a háromnapos tornára. „Profi játékosok alkotják a keretet. A világranglista alapján mi vagyunk a favoritok, de megígérhetem, hogy nem a fiúk nem fogják elkövetni azt a hibát, hogy lebecsüljék a három ellenfelet” – mondta Budai, aki éveken keresztül stabil tagja volt a válogatottnak.

A három rivális közül kilóg némileg a szerb csapat Budai szerint, nem is baj, hogy velük kezd a válogatott: „Jó formában vannak a fiúk, mindenki nagyon várja már a három mérkőzést, hiszen a világbajnokság óta nem játszottak együtt, ráadásul ezúttal nálunk lesz a hazai pálya előnye” – mondta Budai, akire a továbbiakban számít a kapitány. „Sajnálom, hogy nem nevezhetek be három kapust a budapesti tornára” – nyilaztkozta a csütörtöki edzést követően Cortina.

Az út Vancouverbe

A magyar szövetség eddig úgy tudta, hogy budapesti siker esetén a lettországi kvartettbe kerül Pat Cortina együttese, ám ez csak akkor igaz, ha a másik előselejtezős csoportban érdekelt kazahok is továbbjutnak. Amennyiben a kazahok nem nyerik meg kvartettjüket, akkor a magyarok lesznek a legfrissebb világranglista alapján a legelőkelőbb helyezésű továbbjutók, és így Oslóban a norvég, dán és francia alakulattal meccselnek a vancouveri repülőjegyért.

A papírforma az, hogy a kazah és a magyar válogatott is továbbjut, és a Cortina-gárda Lettországban lép pályára majd az ötkarikás selejtező-sorozat utolsó állomásán.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Hetényi Zoltán, Szuper Levente

Hátvédek: Ennaffati Omar, Horváth András, Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav, Sille Tamás, Svasznek Bence, Tokaji Viktor

Csatárok: Fekete Dániel, Holéczy Roger, Kóger Dániel, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Majoross Gergely, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Sofron István, Vas János, Vas Márton, Vaszjunyin Artyom

—-A hétvége programja—-

A program
Péntek:
Litvánia-Horvátország 14:30 ó
Magyarország-Szerbia 18 ó (Sport1)

Szombat:
Litvánia-Szerbia 14 ó
Magyarország-Horvátország 17:30 ó (Sport1)

Vasárnap:
Horvátország-Szerbia 14 ó
Magyarország-Litvánia 17:30 ó (Sport1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik