Élet-Stílus

A Muzsikásé a világzenei Nobel

Kelet-európai zenekarként először a Muzsikás együttes vehette át a világ legfontosabb világzenei vásárának elismerését, a Womex–díjat Sevillában.

„A Muzsikás együttes zenéje és töretlen hite, magas minőségű színpadi produkciója összeköt minket a múlttal és a jelennel. Idén igazán jó döntés született, hogy a Muzsikás kapta a Womex Awardot” – mondta Gerald Seligmant, a Womex igazgatója.

A díjátadón Hamar Dániel, az együttes tagja azt hangsúlyozta, hogy ezt a díjat nemcsak ők, hanem az egész magyar népzene és az erdélyi hagyományőrzők is kapták. A zenész hangsúlyozta, a díj jelentőségét mutatja, hogy noha a world musicba, népzenébe sok minden „belefér”, évente csak egy WOMEX-díjat osztanak ki. „Olyan mint a Nobel-díj”, bár azt több tudományág képviselői is megkaphatják – tette hozzá.

A Muzsikás a díjátadón (forrás: mxh.hu)

A Muzsikás a díjátadón (forrás: mxh.hu)

A Magyar Zenei Exportiroda tájékoztatása szerint Magyarországot idén először egyszerre két kimagasló tehetségű zenekar is képviselte a Womexen. A Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band remekbe szabott – showcase – koncertet adott a nemzetközi szakmai közönség előtt.

A minden eddiginél nagyobb, 2008-as Womex világzenei vásáron és fesztiválon 90 országból 1400 cég volt jelen, összesen 320 standot állítottak föl. A Magyar Zenei Exportiroda standja az október 29. és november 2. között megrendezett vásáron összesen 8 hazai cégnek biztosított megjelenési lehetőséget, és 20 magyar szakmabelinek volt bázisa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik