Élet-Stílus

Bosszúra készül a Real Madrid

A madridi csúcsrangadón a Real bosszút állna az utóbbi időben megtáltosodott Juventuson a két héttel ezelőtti vereségéért a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján, amely során több csapat is a továbbjutás küszöbére léphet.

E csoport: célba érhetnek a nagyok

A csoportból kiemelkedő, egyaránt hét pont gyűjtő Manchester United és a Vilarreal szerdai győzelme esetén már hátradőlhetne. A címvédő a „brit birodalmi belháború” második felvonásán Glasgowban vendégszerepel, ott, ahol a Bajnokok nem sok babér terem a látogatóknak, tekintve, hogy a Celtic utóbbi 11 hazai meccséből csupán egyszer kapott ki.

Ugyanakkor a skót együttes a mostani kiírásban még nem szerezett gólt, ellenlábasa viszont nem kapott, ráadásul a két brit alakulat két héttel ezelőtti mérkőzésén a MU sima, 3-0-ás győzelmet aratott. „Az Old Traffordon nem úgy játszott a csapatom, ahogy szerettem volna, de az is igaz, hogy a Manchester a világ jelenlegi legjobbja, amelytől nem szégyen kikapni” – így Gordon Strachan, a Celtic edzője. A skót együttes két évvel ezelőtt, szintén a csoportkörben, hazai pályán 1-0-ra legyőzte a MU-t, ha másból nem, ebből erőt meríthet.

A címvédő Manchesterben könnyű sikert aratott (MTI/EPA)

A címvédő Manchesterben könnyű sikert aratott (MTI/EPA)

Sok múlik azon, a MU hogyan áll a mérkőzéshez. Amennyiben ugyanolyan könnyelmű lesz, mint a hétvégén (a Hull City 4-1-ről 4-3-ra feljött, és kis híján megtréfálta az angol bajnokot), bajba is kerülhet. „Okulnunk kell a hibából, nem engedhetjük meg magunknak, hogy biztos vezetésnél visszaveszünk a tempóból, és már következő meccsre tartalékolunk” – figyelmeztetett Edwin van der Sar, a manchesteriek holland kapusa.

Az előző körben az Aalborg három gólt is szerzett a Villarreal otthonában, ám így elbukott (6-3), és a dániai visszavágón is a spanyol csapat számít esélyesnek. A „sárga tengeralattjáró” nem csak a BL-ben, a bajnokságban is veretlen, ugyanakkor szerdai vendéglátója a dán pontvadászatban is bukdácsol, öt találkozó óta nyeretlen, és csak a 10. helyen szerénykedik. Bruce Rioch vezetőedző repült is. Apropó repülés!

A Villarreal útja nem volt zökkenőmentes Dániába: a csapatot szállító gép már 15 perce levegőben volt, amikor navigációs gondok adódtak. A kapitány nem vállalta a kockázatot és visszafordította a repülőt.

F csoport: Bayern skalpjára vadászik a Fiorentina

A Fiorentina nem nyújtott rossz teljesítményt Münchenben, de eltékozolta a helyzeteit, így végül is simán, 3-0-ra kikapott.

Amennyiben szerda este is alulmarad, alighanem lemondhat a továbbjutásról. Ellenfele viszont az újabb sikerrel meg is válthatja a helyét a 16 között.

„Két hete megtapasztalhattuk, hogy egy európai élcsapat minden hibát kihasznál. Ugyanakkor több ígéretes helyzetet is kialakítottunk Münchenben, és ebből erőt, bátorságot meríthetünk” – nyilatkozta Cesare Prandelli, a firenzeiek vezetőedzője. Arrigo Sacchi egykori olasz szövetségi kapitány szerint a Fiorentina képes legyőzni a Bayern Münchent, de csak akkor, ha félelem és lehetőleg hiba nélkül futballozik.

Cesare Prandelli bízik a győzelemben (MTI/EPA)

Cesare Prandelli bízik a győzelemben (MTI/EPA)

Luca Tonitól mindenesetre nem kell tartania, mivel a lilák egykori, a Bayern jelenlegi támadója sérülés miatt nem játszhat szerdán. „Toni ugyan nem léphet pályára, de azért nem árt óvatosnak lennünk, hiszen Miroslav Klose, Franck Ribery és Lukas Podolski egyaránt veszélyes a kapura. A Bayern kiváló csapat, de nyerhetünk ellene, ehhez hátul figyelmesnek, a kapu előtt határozottnak kell lennünk” – tudatta a siker receptjét a gólzsák, a BL-ben két találatnál járó Alberto Gilardino.

A csoport másik mérkőzésén a Lyon a sereghajtó, egypontos Steauát fogadja. A francia együttes két hete 0-2-ről fordítva 5-3-ra nyert a román fővárosban, és jelenleg második helyen áll a csoportban. Egyébként is jó formában van: a bajnokságban listavezető, s legutóbbi három meccséből kettőt megnyert, ráadásul ezeken még gólt sem kapott. A Steaua Bucaresti – amelyet a Lyon enni vereség óta Marius Lacatus helyett Dorinel Munteanu irányít – negyedik a román ligában, és utóbbi két bajnoki találkozóján egyaránt 1-1-es döntetlent játszott.

G csoport: gondok az Arsenalnál

A csoportból kiemelkedik az Arsenal, ám az angol együttes az utóbbi időben kétarcú: a bajnokságban nem remekel, utóbbi két meccsén egy pontot szerzett, a BL-ben ugyanakkor azon túl, hogy eredményes, meg is szórja az ellenfeleit. A Porónak négyet, legutóbb a Fenerbahce-nek öt gólt vágott. Szerdán hazai pályán fogadja az egy pontot gyűjtő török csapatot, amely normál esetben gyakorlatilag esélytelen lenne Londonban.

Csakhogy az Arsenalban jelenleg több a sérült, mint egy kórházban, az első keretből mindössze 15-en tudják vállalni a játékot a soros BL-meccsen. S a bokasérüléséből épphogy felépült Bacary Sagnát is ide számítjuk. A francia jobbhátvédre talán igen, ugyanakkor a hétvégén megsérült Theo Walcottra, Emmanuel Adebayorra, valamint William Gallasra és Emmanuel Ebouére nem számíthat Arsene Wenger menedzser, Tomas Rosicky és Eduardo pedig már hosszú ideje sérült.

A csoport másik találkozóján, az ukrán fővárosban a második helyért feszül egymásnak a helyi Dinamo és az FC Porto, de az Arsenal botlása esetén, az ukrán csapat akár az élre is ugorhat. A Kijev két hete Olekszandr Alijev bombagóljával 1-0-ra nyert Portugáliában, és azóta két győzelmet aratott a bajnokságban, és a kupában is jobbnak bizonyult a Zorja Luganszknál. Az FC Porto „hazai fronton” is botladozik, Leixoes Matosinhostól és legutóbb a Navaltól is kikapott a portugál pontvadászatban.

H csoport: bosszúra éhes a Real

A játéknap csúcstalálkozóján – a torinói 2-1-es vereséget követően – mindenképpen javítani akar a spanyol bajnok Real Madrid. Kérdés, hogy tud-e. Mert bár a hazai pontvadászatban hosszú időn át eminens teljesítményt nyújtott, a legutóbbi fellépése a Primera Divisiónban bizony megtorpanást jelzett a legkevésbé sem félelmetes Almeríával csupán 1-1-es döntetlenre képes madridiaknál. Ráadásul ezt megelőzően a legjobb 16 közé jutásért vívott párharc első mérkőzésén a Real 3-2-re kikapott a másodosztályú Real Uniontól. Ezzel együtt a királyi csapat bizakodva várja a Juventus vendégjátékát.

Fabio Cannavaro verést ígér volt csapatának (MTI/EPA)

Fabio Cannavaro verést ígér volt csapatának (MTI/EPA)

„Bosszút állunk a torinói vereségért” – mondta az aranylabdás Fabio Cannavaro. „Nem tudnak minket még egyszer legyőzni, engem pedig képtelenek megállítani. Szeretek olaszok ellen játszani, hiszen azok nem kedvelik a gyors szélsőket” – mondta „szerényen” Arjen Robben. „Nem követhetjük el azokat a hibákat, amelyeket a torinói meccsen, amikor a Juventus mind a két félidő elején gólt szerezett. Az első perctől az utolsóig koncentrálnunk kell, és akkor nem lesz baj” – így Iker Casillas.

Mindenesetre Bernd Schuster legénységére nem vár könnyű 90 perc, hiszen a Juventus – amely 7 ponttal vezet a négyesben, egy egységgel megelőzve a Realt – az utóbbi időben formába lendült, a spanyol gárda felett aratott diadala óta szárnyal, sorozatban három bajnokiját is megnyerte. „Tettünk egy lépést előre, de ez minket nem tehet elégedetté, továbbra is elszántan, harcosan kell futballoznunk” – nyilatkozta a torinói meccs elején nagyszerű gólt szerző Alessandro Del Piero.

Az olaszoknál továbbra is sok sérült: Dario Knezevic, Jonathan Zebina, Zdenek Grygera, Christian Poulsen, Cristiano Zanetti és Hasan Salihamidzic a hosszú ideje maródi Gianluigi Buffonnal, valamint David Trezeguet-vel együtt kihagyja a madridi csúcsderbit. A hazaiaknál a védő Pepe a combját, a gólerős Ruud van Nistelrooy pedig a térdét fájlalja – és az csak a találkozó előtt derül ki, játszhatnak-e a Juventus ellen.

A csoport másik mérkőzésén a BATE Boriszov a Zenitnek ad randevút. A két ex-szovjet együttes találkozója döntő fontosságú az UEFA-kupa-szereplést érő harmadik hely szempontjából. Két hete 1-1-es döntetlent játszott a két csapat, a Zenit a hajrában egyenlített, és ezzel megszerezte első pontját a legrangosabb európai kupasorozatban.

BL-csoportkör, 4. forduló
E csoport:
Aalborg (dán)-Villarreal (spanyol), 20:45
Aalborg, Aalborg Stadion, v.: Layec (francia)

Celtic (skót)-Manchester United (angol), 20:45
Glasgow, Celtic Park, v.: Övrebö (norvég)

Az állás:
1. Manchester United 7 pont (6-0)
2. Villarreal 7 (7-3)
3. Celtic 1 (0-4)
4. Aalborg 1 (3-9)

F csoport:
Fiorentina (olasz)-Bayern München (német), 20:45
Firenze, Stadio Artemio Franchi, v.: Mallenco (spanyol)

Lyon (francia)-Steaua Bucuresti (román), 20:45
Lyon, Stade de Gerland, v.: Mejuto González (spanyol)

Az állás:
1. Bayern München 7 pont
2. Lyon 5
3. Fiorentina 2
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:
Arsenal (angol)-Fenerbahce (török), 20:45
London, Emirates Stadion, v.: Rosetti (olasz)

Dinamo Kijev (ukrán)-FC Porto (portugál), 20:45
Kijev, Valerij Lobanovszkij Stadion, v.: Plautz (osztrák)

Az állás:
1. Arsenal 7 pont
2. Dinamo Kijev 5
3. FC Porto 3
4. Fenerbahce 1

H csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz)-Zenit (orosz), 20:45
Minszk, Dinamo Stadion, v.: Lannoy (francia)

Real Madrid (spanyol)-Juventus (olasz), 20:45
Madrid, Estadio Santiago Bernabéu, v.: Vink (holland)

Az állás:
1. Juventus 7 pont
2. Real Madrid 6
3. BATE Boriszov 2
4. Zenit 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik