Élet-Stílus

Bombameglepetések a BL-ben

Három gólt kapott Cipruson az Internazionale, Mourinhóék csak a hajrában mentettek pontot. A bukdácsoló Roma az ismét a kezdőben szereplő Tottival elverte a Chelsea-t, Dzsudzsákéknak esélyük nem volt, a Kolozsvár is kikapott. Az elsők között az FC Barcelona és a Sporting Lisboa biztosította helyét a legjobb 16 között.

Utolsó a Kolozsvár

Másodszor is kikapott a CFR Cluj csapata a Girondins Bordeaux-tól, így az erdélyi együttes visszaesett csoportjában az utolsó helyre. A francia bajnokság ezüstérmese villámrajtot vett: a Milantól kölcsönkapott Gourcuff a hatodik percben egy lecsorgó labdát vágott közelről a kapuba. Nem sokáig örülhettek a vendégek, mert a portugál Dani fejjel válaszolt.

A kezdeti rohanás után átvették az irányítást a kolozsváriak, de mégis a Bordeaux szerzett gólt: Wendel tekert jó 25 méterről a bal sarokba egy szabadrúgást. A szünetig nem változott az eredmény, és a folytatásban sem esett több gól. A Cluj nagyon megnyomta a második félidő elejét, és a hajrát, de a franciák jól védekeztek, és a második vereséget mérték az újoncra a BL-ben.

A csoport másik meccsén a hullámvölgyben lévő AS Roma csapata önbizalomnövelő győzelmet aratott. A sérülése után ismét a kezdőbe jelölt Francesco Totti ugyan csak egy óráig bírta a tempót a Chelsea ellen, de a társak így is magabiztosan szereztek három pontot.

Szárnyalt a Roma (MTI/EPA)

Szárnyalt a Roma (MTI/EPA)

A meccs elején semmi jel nem utalt arra, hogy ennyire megégeti magát az angol listavezető. Scolari csapata uralta a játékot, a Roma egy-egy kontrával próbálkozott, de Vucsinicsot nagyon egyedül hagyták elől a társak. A Chelsea védelem hibája kellett az első gólhoz. Pizarro gyorsan elvégzett szabadrúgását Cicinho elvitte a szögletzászlóig, a beívelt labdát pedig a bóbiskoló Terry és Alex között Panucci pöckölte a hálóba.

A szünetben hiába küldte be Scolari Drogbát és Bellettit, Vucsinics a tizenhatos széléről külsővel kilőtte a bal felsőt a 48. percben. Az egyre magabiztosabb rómaiak tíz perccel később egy újabb látványos góllal mattolták Petr Cech-et: Vucsinics a felezővonalnál szerzett labdát, majd egy gyönyörű szóló végén esélyt sem adott a cseh portásnak.

A hajrában Terry faragott valamit a hátrányon, Deco pedig kiállíttatta magát. A Chelsea emberhátrányban is támadott, de már eredménytelenül, így maradt a 3-1-es római siker.

Csoda Cipruson

Sokan legyintettek a csoportkör sorsolásakor a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta neve láttán, de a kicsapat mostanra bebizonyította, hogy senkinek sem szabad lebecsülnie. A ciprusiak idegenben ikszeltek a Werderrel, otthon verték a Panathinaikoszt, majd következett a milánói túra. Az Internazionale csak nagy nehézségek árán győzte le egy góllal a Famagusztát, amely két héttel a tiszteletet parancsoló eredmény után hármat lőtt otthon az olasz bajnoknak.

A két együttes látványos, és sportszerű találkozón döntetlenre végzett, miután az Inter kétszer is vezetést szerzett, majd tragikus védelmi hibáival felhozta az ellenfelét. Jose Mourinho csapata nekiesett a hazaiaknak, és Ibrahimovic 90 másodperc elteltével már egy százszázalékos ziccert szórakozott el. A svéd támadó nem sokkal később, 40 méterről elvégzett szabadrúgása kipattant a kapusról, a gyorsan eszmélő Balotelli pedig megszerezte első BL-gólját.

Korán ünnepeltek az Inter-játékosok (MTI/EPA)

Korán ünnepeltek az Inter-játékosok (MTI/EPA)

Félóra elteltével az addig nem túl aktív ciprusiak egy elképesztő Burdisso-bakit követően kiegyenlítettek. A védő a kapusnak próbált hazafejelni, nem sok sikerrel, Bardon pedig köszönte a lehetőséget. A félidő hajrájában Materazzi lőtt egy szerencsés gólt, majd a másik kapunál Cambiasso fejelte a labdát Panagira, akiről bepattant.

Mourinho kínszenvedése a kispadon a második félidőben is folytatódott: a 48. percben Burdisso lábbal próbált hazaadni – hasonló sikerrel, mint az első félidőben. Ezúttal Fruszosz büntetett. A portugál szakember három gyors cserével próbálta felrázni a csapatát, és az egyikük, az argentin Cruz a hajrában egy megcsúsztatott fejessel pontot mentett.

A Werder eközben darabjaira hullott hazai pályán. A németeknek nem sok momentumuk volt a technikásabb és összeszedettebbnek tűnő Panathinaikosz ellen. Az első félidőben nem esett gól, a második félidőben viszont háromszor is beköszöntek a görögök.

Eldőlt a csoport

Az idei kiírásban elsőként a C jelű csoportban dőlt el, hogy melyik két csapat folytathatja tavasszal a legjobb 16 között. A Barcelonának elég volt egy döntetlen hazai pályán a Basel ellen, a Sporting Lisboa pedig a Donyeck ismételt legyőzésével már biztosan továbbjutott.

A katalánok B csapata egykapuzott az FC Basel ellen a Nou Campban. A két héttel ez előtti 5-0-s megalázó vereséghez képest sokkal jobban védekeztek a svájciak, és a fiatal Barca-támadók nem tudták feltörni a vendégek védelmét. A türelmetlen katalán közönségre tekintettel Guardiolának lépnie kellett, és a szakember behozta a második félidőben Xavit és Messit. Két perccel később már vezetett a csapata: az argentin szokásához híven bohócot csinált a védőkből, majd kilőtte a jobb alsót.

Messi és védője (MTI/EPA)

Messi és védője (MTI/EPA)

A hátralévő percekben a Barca még néhány helyzetet elbénázott, a svájciak csereembere, az Eb-ről is ismert Derdiyok viszont nem hibázott, és a hajrában kiegyenlített. A katalánoknak ennek ellenére nem kell búslakodniuk, hiszen a hátralévő meccsek eredményétől függetlenül ott lesznek az egyenes kieséses szakaszban, akárcsak a Sporting Lisboa, amely két héten belül másodszor győzte le az ukrán Sahtar Donyecket.

Gerrard mentett pontot

Az Atletico és a Liverpool két hete 1-1-es döntetlent játszott Madridban, és a két csapat az Anfield Roadon sem bírt egymással. A sérült Fernando Torres nélkül kiálló angolok kezdtek jobban, de Kuyt-Keane-csatársor gyenge napot fogott ki. A spanyolok csak félóra elteltével merészkedtek előre, és az első komoly helyzetükből vezetést szereztek: Lopez pontos beadását Maxi Rodriguez vette le a tizenhatos előterében, elfektette Carraghert, majd Reina mellett a hálóba helyezett.

A fordulás után egykapuzott a Liverpool, az egyenlítés azonban ekkor még nem akart összejönni. Benítez kétségbeesetten cserélt, ám végül egy kezdőember, egészen pontosan a csapatkapitány mentett pontot. Gerrard feldobta magát a tizenhatoson belül, majd értékesítette a megítélt büntetőt.

A 95. percben egyenlített (MTI/EPA)

A 95. percben egyenlített (MTI/EPA)

Dzsudzsák Balázs csereként kezdett a PSV-ben az Olympique Marseille otthonában. A magyar válogatott középpályást egygólos hátrányban cserélte be a hollandok trénere, ám nem hogy fordítani nem sikerült, még kettőt kapott a csapat.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
A csoport:
CFR Cluj (román)-Girondins Bordeaux 1-2
Gól: Dani (9.), illetve Gourcuff (6.), Wendel (38.)

AS Roma (olasz)-Chelsea (angol) 3-1
Gól: Panucci (34.), Vucinic (48., 58.), illetve Terry (75.)
Piros lap: Deco (80., Chelsea)

Az állás:
1. Chelsea 7 pont
2. AS Roma 6 (7-5)
3. Girondins Bordeaux 6 (4-8)
4. CFR Cluj 4

B csoport:
Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi)-Internazionale (olasz) 3-3
Gól: Bardon (31.), Panagi (45.), Fruszosz (50.), illetve Balotelli (13.), Materazzi (44.), Cruz (80.)

Werder Bremen (német)-Panathinaikosz (görög) 0-3
Gól: Manciosz (58.), Karagunisz (70.), Ciolisz (83.)

Az állás:
1. Internazionale 8 pont
2. Anorthoszisz Famaguszta 5
3. Panathinaikosz 4
4. Werder Bremen 3

C csoport:
Sporting Lisboa (portugál)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-0
Gól: Derlei (73.)

FC Barcelona (spanyol)-FC Basel (svájci) 1-1
Gól: Messi (62.), illetve Derdiyok (82.)

A csoport állása:
1. FC Barcelona 10 pont – már továbbjutott
2. Sporting Lisboa 9 – már továbbjutott
3. Sahtar Donyeck 3
4. FC Basel 1

D csoport:
FC Liverpool (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 1-1
Gól: Gerrard (95. 11-esből), illetve Maxi Rodriguez (37.)

Olympique Marseille (francia)-PSV Eindhoven (holland) 3-0
Gól: Koné (30.), Niang (63., 71.)

A csoport állása:
1. Atlético Madrid 8 pont (7-3)
2. FC Liverpool 8 (7-4)
3. Olympique Marseille 3 (5-6)
4. PSV Eindhoven 3 (3-9)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik