Élet-Stílus

Kivégzések és Rajk belügyminiszter az előkerült rendőrségi fotókon

530 "rendőrségi" fotót találtak a Rendőrség-történeti Múzeum gyűjteményében az 1945 és 1947 közötti időszakról. Az egyik képen látható, ahogyan nyilvános kivégzésre kísérik az Oktogonra a 124 rendbeli gyilkosság vádjával halálratélt Rotyis Péter főtörzsőrmestert.

Mint azt Kósai Éva, az MTI Fotóarchívumának vezetője elmondta, az MTI Fotó jogelődjének számító MAFIRT 1945 és 1947 között készült, rendőrségi intézkedéseket és más testületi eseményeket megörökítő teljes anyagát vélhetően 1947-48 táján elvitték a cégtől. Megmaradtak azonban a képekhez készült szövegek. A hírügynökség így tudta, hogy az anyag létezett, arról azonban a közelmúltig nem volt információ, hogy mi is történt a negatívokkal.

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

Az MTI Kor-képek című könyvsorozatának egyik szerkesztője, Féner Tamás fotóművész éppen az egyik kötethez végzett kutatásokat a Rendőrség-történeti Múzeumban, amikor rábukkant az eltűntnek hitt anyag kontaktjaira, vagyis a kisméretű pozitív felvételekre. Mivel a képek és a hírügynökség archívumában őrzött szövegek is számozva voltak, a fotókat könnyű volt azonosítani, így egyértelművé vált, hogy a MAFIRT-tól elvitt képek kerültek elő.

A teljes anyagot ugyan nem, de a fotók többségét, mintegy 530 képet megtalálták. Bár a negatívok eltűntek, a kontaktokról digitalizálni lehetett a felvételeket – jegyezte meg Kósai Éva, hozzátéve, hogy a múzeum és az MTI megállapodása alapján három hónapra kölcsönkapták az anyagot, így a képek bekerülhettek a hírügynökség digitális archívumába.

Az MTI előfizetői az internetes Fotóbankon keresztül közvetlenül elérhetik, de az MTI-től akár magánszemélyek is megrendelhetik a fotókat. A dokumentum értékű anyagot történésszel is megnézették, hogy az eredeti – gyakran meglehetősen szűkszavú – képaláírásokat kiegészíthessék.

A háború utáni fotók megidéznek számos történelmi eseményt: Beregfy Károly, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere például Németországból való hazaszállítása után egy rabszállító jármű mellett látható. Rátz Jenőt, a Sztójay-kormány miniszterelnök-helyettesét szintén hazaszállítása után, a mátyásföldi repülőtéren, megbilincselése közben kapta lencsevégre a MAFIRT fotósa.

Egy 1946-os kép a Szálasi-kormány kivégzett tagjait mutatja a Markó utcai fogház udvarán, egy másik fotón pedig, amely a háború utolsó hónapjait idézi meg, nyilvános kivégzésre kísérik az Oktogonra Rotyis Péter főtörzsőrmestert, akit 124 rendbeli gyilkosság vádjával ítéltek halálra. Megörökítették azt is, ahogy orvosok vizsgálják egy nyilas mészárlás tömegsírból kiásott áldozatait, és számos fotó emlékeztet a német nemzetiségűek kitelepítésére is.

A felvételeken megjelennek a háború utáni évek mindennapjai, hétköznapi tragédiái és bűntettei is: közúti razzia, vasúti ellenőrzés egy határátkelőhelyen, a Hekus Dönci néven ismert betörő és gyilkos statáriális tárgyalása, egy üzértől gyűrűt vásároló férfi, a Szent István-bazilika tetőjavításkor kigyulladt kupolája és egy sújtólégrobbanás után készült kép, ahol orvos lélegeztet egy eszméletlen bányászt.

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

A fotókon persze nemcsak történelmi pillanatok, rendőri intézkedések, bűnesetek, balesetek láthatók. Az egyik felvételen például Rajk László belügyminiszterként beszél a rendőrség Politikai Tanosztálya új épületének avató ünnepségén, egy másik kép az 1946. augusztus 1-jén kibocsátott új pénznem, a forint értékének védelmére alakult bizottság tanácskozását örökíti meg. Található az 530 felvétel között olyan is, ahol fürdőruhás lányok-asszonyok várnak a rendőrnősorozáson vagy járókelők hallgatják egy rendőrségi propagandaautó hangosbeszámolóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik